Wegenbouwer ATF waarschuwt medewerkers elke maand voor hackers

Use case

Elke maand zendt kwaliteitsverantwoordelijke Maike Sleymer een mail naar alle medewerkers van wegenbouwbedrijf ATF. "Pas op met mailtjes die je niet vertrouwt!" De kmo houdt zo iedereen alert voor hackers. Ondertussen verbetert ATF ook regelmatig de beveiliging van zijn systemen en back-ups. Wat neem jij over van de Antwerpse kmo?

Maike Sleymer van ATF poseert in fluo jas voor een graafkraan
Maike Sleymer volgt online cursussen over cybersecurity en deelt haar kennis in het bedrijf. © Foto ATF

Het personeel attent houden en informeren over cybersecurity is één van de beste wapens die een kmo kan inzetten tegen cybercriminelen.

"Onze CEO Mieke Frijters hoorde begin dit jaar het verhaal van een collega-bouwbedrijf. Dit was gehackt en had veel schade geleden", vertelt Maike Sleymer, kwaliteitsverantwoordelijke in het familiebedrijf en dochter van Mieke.

"Je denkt altijd dat het je niet zal overkomen. Maar cybercriminelen zitten echt dichterbij dan je denkt. Sindsdien zijn we nog alerter."

🛡 Gratis cybersecurity -whitepaper

 • tips van experts
 • use cases van bedrijven
 • subsidies van VLAIO
 • en veel meer…

Download whitepaper 👈

Hoe ATF zich beveiligt tegen hackers?

Beste info over cybersecurity

Maike schreef zich in op een aantal webinars over cybersecurity. Daar vindt ze snel de beste informatie over cybersecurity.

"Het is vandaag zo gemakkelijk om opleidingen te volgen. Ik doe het gewoon op mijn eigen scherm zonder tijd te verliezen aan verplaatsingen. De opleidingen selecteer ik uit de nieuwsbrieven van de organisaties waar ik al opleidingen volgde."

De cybersecurity-opleidingen leerden Maike om altijd alert te zijn. "Mails die een raar gevoel opwekken, wis ik meteen. En op linken mag je al helemaal niet klikken."

Wegenwerkers leggen een voetpad aan
Ook deze wegenwerkers krijgen phishing-sms'en. ATF waarschuwt hen regelmatig. © Foto ATF

Personeel alert houden

Deze alertheid brengt Maike elke maand over op de 120 medewerkers van ATF.

"Het is belangrijk om regelmatig iedereen te waarschuwen voor het online gevaar en voor onverwachte telefoontjes uit verre landen. Want na een maand zakt de alertheid al weer weg. Maar hackers liggen constant op de loer."

👉 Ook de wegenbouwers van ATF ontvangen phishing sms-en. Lees hierover: Aan deze 7 kenmerken herken je phishing mails en SMS-phishing

"Bij zo’n acuut gevaar, waarschuw ik meteen iedereen."

Dat deed Maike ook toen een medewerker op een link had geklikt en zijn mailbox geblokkeerd raakte.

"Hij kon twee dagen niet aan zijn mails. Pas wanneer hij zijn wachtwoord had veranderd, zijn mailbox uitgekuist was en alles opnieuw geïnstalleerd was, kon hij weer werken."

""
De alertheid zakt snel weer weg. Maar hackers liggen constant op de loer.
Maike Sleymer, kwaliteitsverantwoordelijke

Alle wachtwoorden veranderen

ATF plant een grote switch in wachtwoorden. Hun vaste IT-partner verandert dan alle wachtwoorden. Preventief!

👉 Je wachtwoord regelmatig veranderen, is essentieel om hackers buiten te houden. Lees Waarom en hoe je wachtwoorden nog vandaag veranderen

Elk jaar al grijpt de IT-firma van ATF het bouwverlof aan om de beveiliging van het bedrijf te verhogen. "Wanneer ons bedrijf stilligt, kijken ze alle toestellen na en updaten ze de software", legt Maike uit.

Cybersecurity is ook doorheen het jaar een steeds belangrijker thema geworden in de samenwerking.

Beter overleggen met IT-partner

Dankzij de webinars kent Maike ook steeds beter de gevaren, de oplossingen en de taal van IT-ers. Hierdoor is ze nu in staat om deze cybersecurity -partner beter te bevragen, aan te sturen en op te volgen.

👉 Ook op zoek naar een specialist cybersecurity ? Informeer je over de Cybersecurity-verbetertrajecten voor kmo's. Laat je traject subsidiëren!

"Wij rekenen op hen als specialisten. Ze zorgen voor antivirussoftware op onze systemen en toestellen. Hun firewall beschermt ons netwerk tegen aanvallen. En omdat ze back-ups bewaren op verschillende fysieke locaties, hebben we steeds reservekopieën wanneer we die nodig zouden hebben."

"Daarenboven houden zij de dreigingen in het oog. Ze zien meteen wanneer er iets misloopt en grijpen in voordat schade wordt aangericht."

7 tips tegen phishing -mails

Met deze adviezen houdt wegenbouwer ATF zijn personeel alert voor valse mails.

 1. Controleer het adres van de afzender. Vaak is het gebruikte e-mailadres vaag of een afgeleide versie van een echte bedrijfsnaam.
 2. Kijk goed naar de domeinnaam waarvan je de e-mail hebt ontvangen. Deze staat achter het @-teken in het e-mailadres.
 3. Veel nepmails vragen om je persoonsgegevens 'te controleren', 'bij te werken' of 'aan te vullen'. Klik nooit op de link om dit te doen.
 4. Valse mails proberen je onder druk te zetten via ‘laatste waarschuwingen’ of spoedmeldingen. 
 5. Klik nooit op links in mails die je niet vertrouwt.
 6. Open nooit een bijlage van een e-mail die je niet vertrouwt. Een zip of rar-bestand is altijd verdacht, omdat bijvoorbeeld facturen en aanmaningen nooit op deze manier worden verstuurd.
 7. Verwacht je toch een bestand? Neem contact op met de afzender om te vragen wat en hoe ze iets precies verstuurd hebben. Bel of mail hiervoor nooit naar de contactgegevens in de e-mail, maar zoek deze zelf op.
TwitterLinkedIn

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan CS jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Cybersecurity fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw bedrijf?