Waarom en hoe je wachtwoorden nog vandaag veranderen - Change Your Password Day

Tips

Je wachtwoord regelmatig veranderen, is essentieel om cybercriminelen buiten te houden. Heb je al een tijdje dezelfde paswoorden? Change Your Password Day roept je op 1 februari 2023 op om je wachtwoorden te vernieuwen. Of doe het meteen vandaag met de tips in dit artikel.

""
Bescherm je online beter met sterke wachtwoorden © Foto You X Ventures, Unsplash

Jaar na jaar verstrengen de adviezen voor veilige wachtwoorden. Dit omdat er computerprogramma’s bestaan die alle mogelijke combinaties van letters en cijfers aan een duizelingwekkende snelheid uitproberen tot ze de juiste combinatie gevonden hebben.

Change Your Password Day op 1 februari, World Password Day op 5 mei of een nationale cybersecurity day of month zijn goede aanleidingen om je wachtwoord te veranderen. Maar waarom zou je wachten tot deze actiedagen om je beter te beschermen tegen cybercriminelen. Verander vandaag al je wachtwoorden.

Waarom zou je betere wachtwoorden nemen en die met niemand delen? Het is ten slotte niet eenvoudig om superslimme wachtwoorden te bedenken voor elk account.

We geven je een paar redenen. Vooral de getuigenissen geven een ontnuchterend beeld van hoe hackers werken en erin slagen om veel schade te berokkenen aan Vlaamse kmo's en ondernemers:

👉 Cybercriminelen overvallen ondernemers en kmo's. Lees onder meer het verhaal van ondernemer Stijn Gansemans die 25.000 euro verloor aan phishing

👉 Hackers stelen en vernietigen Instagram-accounts. Lees bijvoorbeeld hoe onderneming helen b haar Instagram-account aan een hacker verloor

👉 Een veiligere werkomgeving verhoogt de cybermaturiteit van je onderneming... en je concurrentiekracht. Dat lees je in "Door onze cyberveiligheidheid lopen we voor op concurrenten"

👉 Computerkrakers slagen er in bedrijven volledig lam te leggen. Lees in deze getuigenis hoe Pilz alles verloor in een cyberattack

En wat kan een hacker met jouw gestolen wachtwoorden doen? Dat toont deze video:

Het probleem? Je wachtwoord is al gekend

Een wachtwoord moet gemakkelijk te onthouden zijn, denk je misschien ook. Maar net daarom heb je een onveilig wachtwoord... want, je wachtwoord is al gekend of kan snel gevonden worden.

Deze lijst van NordPass somt de 200 meest voorkomende wachtwoorden op. Hieruit blijkt dat 2,5 miljoen mensen bijvoorbeeld het wachtwoord 123456 gebruiken. Bijna 1 miljoen mensen verlengen dit tot 123456789. In België vervolledigen 'newmember' en 'azerty' de top-3 populairste wachtwoorden.

Check je even of jouw wachtwoorden in de lijst staan?

De oplossing? Veiligere wachtwoorden

Hoe maak je wachtwoorden moeilijker te kraken? Die toch gemakkelijk te onthouden zijn?

Met de eenvoudige tips uit het artikel 5 tips voor veiligere wachtwoorden ben je plots veel beter beschermd online. Het artikel geeft meer informatie over onderstaande tips:

Tip 1. Kies lange wachtwoorden
Tip 2. Speel met tekens
Tip 3. Schrijf een zin
Tip 4. Controleer je wachtwoorden
Tip 5. Gebruik een paswoordmanager

👉 Lees verder in 5 tips voor veiligere wachtwoorden

""
Hou je smartphone stevig op slot. Cybercriminelen zijn sneller binnen dan je denkt. © Photo by Franck, Unsplash

Verander ook het wachtwoord in je wachtwoordkluis

Door een recente hacking van de passwordmanager LastPass is duidelijk dat geen enkele oplossing altijd veilig is. De enige remedie? Het wachtwoord in je wachtwoordkluis regelmatig veranderen, zeker na een bericht van hacking.

Wanneer je uiterst moeilijke wachtwoorden gebruikt hoef je toch niet te ongerust zijn.

LastPass kent jouw wachtwoorden niet en bewaart ze onleesbaar. Als je een sterk wachtwoord gebruikte voor je LastPass-account zullen hackers dit maar heel moeilijk kunnen ontcijferen.

Maar is je wachtwoord bijvoorbeeld ‘Frie123'? Dan vergroot je de kans dat hackers het kunnen raden en met je gegevens aan de haal gaan.

TwitterLinkedIn