Versterk nu je cybersecurity! VLAIO betaalt 45% van je verbetertraject

Tips
door
VLAIO

Cybercriminelen bedreigen élke Vlaamse kmo. Dat ervaren bedrijfsleiders helaas geregeld. Met de Cybersecurity -verbetertrajecten ondersteunt de Vlaamse overheid kmo’s in het aanpakken van dit probleem. Hoe versterk je je cyberveiligheid ? En hoe draagt VLAIO 45% van jouw investering?

""
Voorkom veel schade. Versterk je cybersecurity maturiteit. © Foto Matheus Ferrero, Unsplash

Schade bij kmo's is enorm

“Omdat we in de pers enkel over hackings bij grote bedrijven lezen, denken kmo-bedrijfsleiders dat cybercriminelen de kleinere ondernemingen met rust laten", zegt Erik Bosmans, zaakvoerder van Netcure.

"Dat klopt niet!”

➡ Door de Microsoft Exchange Hack dreigen honderden bedrijven getroffen te worden door ransomware . Lees Microsoft Exchange Server Hack bij 400 Belgische bedrijven. Hoe je beschermen?

“Cybercriminelen zijn gemiddeld al 60 tot 200 dagen ongemerkt actief bezig in jouw bedrijf vooraleer ze hun ransomware activeren’, ervaart Erik. Zijn onderneming wordt vaak ingeroepen na een cyberaanval. 

“Hackers hebben de back-ups onbruikbaar gemaakt, netwerken in kaart gebracht en besmet, klanten en leveranciers aangevallen vanuit de gehackte systemen, enzovoort. De schade is meestal enorm, zelfs bij kmo’s.”

""
Cybercriminelen vallen ook kmo’s aan. De enige oplossing? Preventief je onderneming beter beveiligen.
Erik Bosmans, zaakvoerder van Netcure

Hoe vertrouwen winnen?

“Inderdaad, niemand kan 100 procent zeker zijn. Elke onderneming kan het slachtoffer van cybercriminaliteit worden. Wel kan elke kmo er alles aan doen om zo zeker mogelijk te zijn”, zegt Yannick Scheelen, senior manager Cybersecurity and privacy bij EY. Zijn organisatie wordt vaak ingeroepen om de cyberveiligheid van een onderneming te verhogen. 

“De kmo’s die recent bij ons aanklopten, stelden ons allemaal dezelfde vraag, namelijk: ‘Hoe winnen we vertrouwen bij onze klanten? Hoe tonen we aan dat we juist omgaan met hun data en deze goed beveiligen?’ Daarbij wensen deze startende kmo’s veiligheid in te bouwen van in het begin van nieuwe ontwikkelingen.”

""
Startende kmo’s willen aantonen dat ze te vertrouwen zijn en klantendata goed beveiligen.
Yannick Scheelen, senior manager Cybersecurity and privacy bij EY

De enige oplossing? Preventief je onderneming beter beveiligen.
Dat kan via de nieuwe Cybersecurity -verbetertrajecten.

Wat is een Cybersecurity -verbetertraject?

Een Cybersecurity-verbetertraject is een oplossing tegen cybercriminelen op maat van Vlaamse kmo’s. Dit traject gaat heel breed. In het ‘basispakket’ van elk traject zijn drie stappen inbegrepen:

➡ Stap 1. Je maakt samen met een cybersecurityspecialist een grondige (technische) analyse van de cybersecurity maturiteit in je onderneming.

➡ Stap 2. Daarna maak je een actieplan op, met aandacht voor de voornaamste prioriteiten.

➡ Stap 3. Deze specialist geeft je ook advies en begeleidt je om die prioriteiten effectief aan te pakken. Zo werk je bijvoorbeeld samen aan het beveiligen van e-mail, een veiligere netwerkarchitectuur, het wegwerken van kwetsbaarheden, het coachen van medewerkers, een verbeterd gebruikersmanagement, betere voorbereiding op eventuele cyberincidenten, enzovoort.

Nadien kan je een ‘uitbreidingspakket’ kiezen afhankelijk van je situatie en ambitie. 

Jouw medewerkers worden nauw betrokken bij het implementeren van dit traject. Als neveneffect zal een sterke sensibilisering rond dit topic ontstaan binnen jouw bedrijf. Want ook deze menselijke factor is cruciaal om hackers geen kans te geven!

Hoeveel subsidieert VLAIO?

Elk traject heeft een omvang tussen de € 15.000 en € 50.000 (excl.btw). De verschillende trajecten en prijzen per dienstverlener vind je op de pagina van de Cybersecurity-Verbetertrajecten.

Deze investering hoef je niet alleen te dragen.

Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) neemt telkens 45% van de kost voor zijn rekening als je aan de voorwaarden voldoet. De Vlaamse Regering trekt hier € 4 miljoen voor uit.

Een hacker trekt een kap over zijn hoofd
Laat je bijstaan door experten. Zo wapen je je sterker tegen hackers. © Foto Sebastiaan Stam, Unsplash

Welke cybersecurity -experten helpen je?

Je kan bij acht cybersecurity-experten aankloppen als je van de subsidies van de Vlaamse overheid wenst te genieten. VLAIO selecteerde deze dienstverleners op basis van hun sterke expertise en ervaring. 

Je kan de dienstverlener kiezen die het best bij jou past: BA en Sirius Legal, CRANIUM Belgium, Cronos Public Services, EY Advisory Services, Netcure, NVISO Belgium, PwC Enterprise Advisory en Toreon.

Boek een Cybersecurity -verbetertraject

Klik rechtstreeks door naar één van de geselecteerde dienstverleners:

Meer info over CS-verbetertrajecten

Met de Cybersecurity-verbetertrajecten wil de Vlaamse overheid de cybersecurity -maturiteit van Vlaamse ondernemingen te verhogen.

Hoe start jouw kmo?

Je start heel eenvoudig.

  • Contacteer een van de geselecteerde dienstverleners.
  • Deze overloopt de voorwaarden waaraan je moet voldoen.
  • Vervolgens doorloop je een intake gesprek, waarin de dienstverlener bekijkt of je nog kunt groeien in cybersecurity .

Voor je van start gaat, maakt de dienstverlener een offerte op. Deze moet door jou en door VLAIO goedgekeurd worden. In die offerte staat niet alleen welke resultaten je mag verwachten, welke tools en methodes ze zullen gebruiken, maar ook wat er van jouw onderneming zelf wel en niet verwacht wordt.

Beveilig je kmo alvast beter met deze 5 tips

Start vandaag al met je bewapening tegen cybercriminelen! Versterk je cybersecurity met deze 5 tips.

Tip 1. Scherm computers en netwerk af

Vroeger volstonden robuuste firewalls rondom bedrijven. Vandaag is een meer slimme en flexibele beveiliging nodig die vlot digitaal werken mogelijk maakt, ook via mobiele en private toestellen. Denk aan antivirusprogramma’s, next generation firewalls, beveiligingsoplossingen voor je cloudtoepassingen en all-in securitypacks. 

Tip 2. Neem back-ups

Maak dagelijks een back-up van je belangrijke gegevens en software. Bewaar deze back-up op een fysiek andere plaats of vertrouw dit back-uppen toe aan een leverancier van cloud -back-upoplossingen

Tip 3. Update steeds alle software

Softwarefabrikanten updaten voortdurend hun programma’s. Ze verbeteren hun systemen en dichten zo ontdekte lekken. Haal deze updates binnen van zodra je er melding van krijgt of kies voor automatische updates.

(Tip 4 en 5 vind je onder de video over het hoe en waarom van tweestapsverificatie)

Tip 4. Check je leveranciers

Steeds meer ondernemers, kmo’s en grote organisaties vertrouwen op clouddiensten. Servers draaien in de cloud , boekhoudsoftware, marketingsoftware, innovatieprocessen… Maar ook tussen bedrijven wordt steeds meer informatie uitgewisseld. Vraag hoe leveranciers je gegevens en data-transfers beschermen.

Tip 5. Leid je mensen op

Technisch mag je onderneming uiterst beveiligd zijn, uiteindelijk is deze beveiliging zo sterk als de zwakste schakel: jezelf en je medewerkers. Organiseer cyberopleidingen. Informeer je mensen over alle mogelijke gevaren. Spreek vervolgens een eenvoudige gedragscode af.

Klik door naar meer tips