Elimity-platform schept duidelijkheid in toegangsrechten van duizenden medewerkers

Verhaal
In samenwerking met

Wie mag welke applicaties gebruiken? Welke medewerkers krijgen welke bevoegdheid? En hoe houden we dit bij? Veel bedrijven worstelen met deze vragen. Het Vlaamse Elimity ontwikkelde een digitale oplossing. Hun platform verovert Europa in stilte.

Een verborgen parel. Dat is Elimity uit Mechelen.

Toen de start-up van Willem De Groef (CEO) en Maarten Decat (CTO) meedeed aan een ING-starterstraject in 2017, haalde het wel eens de media. Maar sindsdien werkt en groeit de cybersecurityspecialist in de luwte uit tot een wereldspeler.

“Onder cubator ING vonden we onze basis”, zegt medezaakvoerder Willem vandaag. “Tijdens ons doctoraat en later tijdens begeleidingstrajecten van IWT en VLAIO leerden we de problemen van bedrijven kennen… en erop inspelen.”

Oplossing voor 'zwakke plekken'

Elimity linkt identiteits- en toegangsdata uit HR- en andere kritische bedrijfsapplicaties aan elkaar. Zo vindt het de zwakke plekken die hackers of medewerkers met slechte intenties kunnen misbruiken.

“Het is voor veel bedrijven erg moeilijk om een goede controle te verkrijgen en te behouden over welke werknemers aan welke applicaties mogen”, zegt Willem. “Nochtans zijn ze dat verplicht of is dat wenselijk vanuit security en privacy standpunt. Nu kunnen ze meerwaarde uit deze informatie halen door met ons naar het volgende level te gaan.”

""
“Het is voor bedrijven moeilijk om controle te verkrijgen en te behouden op de toegang tot applicaties en gegevens.”
Willem De Groef, CEO bij Elimity

Elimity noemt zijn oplossing: ‘Identity intelligence’. Ze werkt op drie lagen

  • Laag 1. Ze geeft inzicht in de data over toegangsbeheer aan IT-ers. 
  • Laag 1. Het ondersteunt de medewerkers die erbij betrokken zijn, zoals HR-medewerkers of een teamleider die moet toezien op de accounts van medewerkers. Het versterkt hen door antwoorden te bieden op hun vragen.
  • Laag 3. Artificiële Intelligentie doet vervolgens automatisch aan risico-analyse. Deze technologie waarschuwt als bijvoorbeeld iemand toegangsrechten heeft waartoe die geen toegang moet hebben.
'Nodig vrijwillig een bende hackers uit!' Dit advies klinkt tegenstrijdig met alle cybersecurity -tips op dit platform. En toch... Lees Waarom Torfs, Telenet en bpost zich laten hacken door intigriti.

AI vindt de risico’s

AI bepaalt of iets afwijkt van het normale. Het zegt wat belangrijk is en waarnaar eerst moet worden gekeken. 

“Wat vaak voorkomt”, geeft Willem een voorbeeld, “zijn accounts die lange tijd niet meer worden gebruikt of van een ex-medewerker blijken te zijn. Of denk aan medewerkers met veel te veel toegangsrechten. Ons systeem vindt deze en stuurt aan op actie.”

Wolkenkrabbers onder een blauwe, bewolkte lucht
Elimity werkt vanuit Vlaanderen voor grote, internationale bedrijven © Foto Floriane Vita, Unsplash

Inzicht in data van 160.000 werknemers

De afgelopen twee jaar is het bedrijf verveld van een zoekende start-up tot een stabiele aanbieder van SaaS-software die toegangsbeheer inzichtelijk en helder maakt.

“We werkten de afgelopen zomer voor een internationaal bedrijf”, zegt Willem. “Deze wilde inzicht krijgen in de toegangsdata van 160.000 medewerkers. Het project verliep succesvol, waardoor we het nu uitrollen naar een klantrelatie op lange termijn.”

Het voorbeeld zegt op welke wereldschaal de specialist uit Mechelen werkt. En dat met een relatief beperkt team.

Ook andere Vlaamse ondernemingen werken efficiënte cybersecurity -oplossingen uit. Lees Twee jonge Vlamingen leren de wereld foutloos code schrijven!

50% groei op 1 jaar tijd

Het 100% Vlaamse Elimity zijn vandaag Willem, Maarten en tien medewerkers verdeeld over alle nodige afdelingen: ontwikkeling, operations, product marketing, oplevering in bedrijven. De nieuwe head of sales brengt ervaring binnen vanuit een Amerikaans beveiligingsbedrijf.

“Tegen eind 2021 zullen we met 50 procent groeien”, denkt Willem. “Hiervoor focussen we verder op de grote bedrijven, vooral in de Benelux en Scandinavië, omdat hun mentaliteit het dichtst bij ons aansluiten.”

Met hulp van VLAIO

VLAIO vormt een rode draad doorheen de financiering van het onderzoek en ontwikkeling van Elimity.

Maarten en Willem werden in het begin ondersteund door een budget voor strategisch basisonderzoek. Vervolgens kreeg de start-up een innovatiemandaat van het toenmalige IWT om onderzoeksideeën te valoriseren. Volgende stap was een kmo-groeisubsidie. “Deze stelde ons in staat om te anticiperen op de groei. Het innovatiemandaat gaf ons tijd om met veel partijen te spreken en uit te zoeken op welke nagel we best zouden kloppen.”

Momenteel heeft Elimity een aanvraag lopen voor een ICON-dossier.

“Dat we nog steeds in Vlaanderen zitten, is onze manier om iets terug te doen”, zegt Willem. “We zijn beland waar we vandaag staan omdat we via VLAIO een idee kregen om waar de industrie echt van wakker ligt en omdat we via het strategisch basisonderzoek met één been in de praktijk konden staan.”

Zoek je ook financiële steun? Check de subsidiedatabank van VLAIO.

800.000 euro zaaikapitaal

“Het aanknopen van relaties in onze B2B-sector vraagt zeer veel tijd”, zegt Willem. “Soms tot negen maanden, waarin proof-of-concepts, kleinere projecten en pilots worden opgezet. Dankzij de steun van VLAIO konden we zo’n langere periode overbruggen. Door het samenwerken aan de innovatiedossiers heeft VLAIO een heel grote impact op alles wat we gedaan hebben.”

In 2019 haalden Willem en Maarten 800.000 euro zaaikapitaal op waarmee het een sprong kon maken naar de oplossing die het vandaag in de markt zet, onder meer bij de Rabobank Group. Voorlopig staat Elimity financieel sterk genoeg, al sluit het bedrijf een volgende kapitaalronde in 2021 niet uit.

Afhankelijk van de impact van het coronavirus op nieuwe projecten, zien de twee hoe ze hun bedrijf kunnen of moeten versterken.

""
"Er zullen meer spelers in deze markt komen, maar wij zullen laten zien dat we een voorsprong hebben in technologie en visie."
Willem De Groef, CEO bij Elimity

Nichespeler wordt leider in zijn sector

“Als alles meezit, zijn we binnen vijf jaar een speler die een voortrekkersrol op zich neemt”, plant Willem. “Identity intelligence is in volle opmars. Een onderzoeksbureau als Gartner spreekt over analytics als manier om efficiënter en minder risicovol te werken.” 

“Er zullen dus wel meer spelers in deze markt komen, maar wij zullen laten zien dat we een voorsprong hebben in technologie en visie. Grote bedrijven zullen zoals vandaag zien dat we een gat invullen naast de bestaande oplossingen.”

Ga slimmer om met je bedrijfsdata - Tips!


Haal in vijf stappen meer uit je bedrijfsdata. Met deze tips van Willem De Groef :

  1. Onderschat niet wat er mogelijk is met de data en middelen die je vandaag al hebt. 
  2. Zoek je data op gekende plaatsen, zoals de Active Directory in de Windows-omgeving of SAP. 
  3. Link data op een slimme manier aan elkaar. 
  4. Ga met deze verrijkte data aan de slag.
  5. Focus vervolgens op de zaken die ertoe doen.
     

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan CS jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Cybersecurity fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw bedrijf?