Kleine en micro-bedrijven leiden het ergst onder een cyberaanval. 40% had onbruikbare IT

Actua

Bijna 1 op de 8 van de Vlaamse bedrijven werd het afgelopen jaar slachtoffer van een cyberaanval. Dat blijkt uit een eerste nulmeting die de Vlaamse Regering liet uitvoeren om de maturiteit van cybersecurity bij Vlaamse bedrijven in kaart te brengen. Vooral grote bedrijven liggen onder vuur van cybercriminelen. De kleine ondernemingen die vaak minder beschermd zijn, ondervinden dan weer grotere gevolgen van een cyberaanval.

""
Kleine ondernemingen ervaren grote gevolgen wanneer ze aangevallen worden door cybercriminelen. © Foto lucas law, Unsplash

De nulmeting toont aan dat Vlaamse bedrijven meer dan ooit het risico lopen om gehackt te worden door de toegenomen digitalisering van de economie en de samenleving.

De opvallendste cijfers uit de eerste Cybersecurity barometer? 

  • 11,8% van de Vlaamse bedrijven in 2021 slachtoffer werd van een cyberaanval.
  • 40% van de kleine kmo’s werd in 2021 geconfronteerd met onbruikbare ICT-systemen door cyberaanvallen. 
  • 25,5% van de bedrijven past 3 tot 5 maatregelen toe, 41,2% 6 tot 9 maatregelen en 20% zelfs 10 of meer maatregelen.
  • Slechts een minderheid neemt meer geavanceerde cybersecurity -maatregelen. 
  • Wel voert 90,9% geregeld software-updates door. 85,3% maakt data back-ups naar een aparte locatie of in de cloud . 74,5% heeft een protocol voor toegangsbeheer tot het netwerk en 69% heeft een sterke paswoordauthenticatie.

11,8% bedrijven slachtoffer van cyberaanval

We zien dat vooral kleine ondernemingen zich te weinig wapenen tegen cyberaanvallen. 

Een goede beveiliging van software, applicaties, paswoorden en gegevens binnen een bedrijf is vandaag nochtans cruciaal. Een bedrijf dat gehackt wordt, ligt vaak dagen stil en verliest vertrouwen bij zowel eigen werknemers als klanten en leveranciers. 

Een sterk beveiligd bedrijf is dus ook goede reclame. Niemand wil dat zijn of haar gegevens in de verkeerde handen terecht komen. Opdat onze bedrijven zich beter en meer zouden beschermen tegen cybercriminaliteit, heeft de Vlaamse Regering beslist om enkele subsidievoorwaarden aan te passen.

""
De Cybersecurity Barometer informeert je ook over welke maatregelen je kan inzetten tegen hackers.

Grotere gevolgen voor kleine bedrijven

94,2 procent van de Vlaamse bedrijven neemt verschillende maatregelen om zich te beschermen tegen cyberrisico's. Helaas stelt de barometer vast dat deze zich eerder beperken tot een aantal basismaatregelen die onvoldoenden zijn gezien het toegenomen aantal cyberricio's.

Bovendien blijkt dat cyberveiligheid vooral een zaak is van middelgrote en grote bedrijven. Hoewel deze laatste het vaakst aangevallen en meest geviseerd worden door cybercriminelen, zijn het vooral de kleine en microbedrijven voor wie de gevolgen van een cyberaanval het grootst zijn.

40 procent van hen leed het afgelopen jaar aan onbruikbare ICT-systemen door bijvoorbeeld hacking of kwaadaardige software. Bij een vijfde gingen bedrijfsgegevens verloren. Meer dan 1 op de 10 van de kleine kmo's kreeg te kampen met diefstal van gegevens.

Twee nieuwe acties helpen kleine ondernemingen

Om kleinere bedrijven in de toekomst beter te wapenen, kondigt Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits twee nieuwe acties aan die meer richting geven aan de beschikbare steunmaatregelen van VLAIO:

1. Meer laagdrempelige toegang tot begeleiding

Sinds 1 januari 2021 kunnen kmo’s die sterk afhankelijk zijn van IT-systemen een beroep doen op de subsidie 'cybersecurity verbetertrajecten'. Tijdens zo’n traject krijgt een kmo advies en begeleiding van erkende cybersecurity-dienstverleners. Sinds de start zijn er al 60 projecten opgestart in Vlaanderen.

Om meer kleine ondernemingen te stimuleren lanceert VLAIO een 'lightversie' van de cybersecurity verbetertrajecten. In dit kleiner pakket aan begeleiding en advies kost een verbetertraject zo’n €10 000 minder.

👉 Hier vind je meer informatie over de lightversie van dit steuninstrument.

2. Verhoogd steunpercentage kmo-portefeuille

Ook via de kmo-portefeuille kunnen ondernemingen investeren in cybersecurity . De kmo-portefeuille biedt financiële steun voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van een onderneming verbeteren, zoals professionele infosessies over digitale aanvallen. Voor diensten inzake cybersecurity trekt minister Crevits het percentage op tot 45 procent voor kleinere ondernemingen en 35% voor middelgrote ondernemingen.

👉 Hier vind je meer info over steun via de kmo-portefeuille.

+5000 bedrijven bereikt met acties rond cyberveiligheid

Het Vlaamse beleid rond cybersecurity maakt sinds 2019 werk van sensibilisering, begeleiding en steun. Via acties als hacking-demo's, opleidingen of infosessies op de werkvloer heeft VLAIO sindsdien al meer dan 5.000 bedrijven bereikt.

TwitterLinkedIn