Je systeem updaten is dé oplossing als je op deze lijst te hacken bedrijven staat

Actua

Op internet circuleert een lijst met 50.000 bedrijven en organisaties waarvan je met een paar muisklikken in het computersysteem geraakt. Dat ontdekte VTM Nieuws. Ook Vlaamse kmo’s staan er in hun blootje.

""
Update je Fortinet-software © Foto Shahadat Rahman, unsplash

Op de internationale lijst staan ook namen van Belgische firma’s. VTM Nieuws heeft in een handomdraai toegang kunnen krijgen tot de namen, wachtwoorden, e-mails en bestanden van honderden werknemers. Het gaat vooral om kmo’s.

Dat is te zien in deze video van VTM Nieuws.

Lijst kwetsbare bedrijven

De lijst met duizenden bedrijven en instanties wordt te koop aangeboden door een hacker, schrijft  Het Laatste Nieuws. 
Allemaal zijn ze kwetsbaar voor hetzelfde veiligheidslek in Fortinet. Opvallend is dat dit net een product is dat ze gebruiken om hun netwerken te beschermen. 

Alle wachtwoorden openbaar

Het kost VTM Nieuws enkele muisklikken, waarna de gebruikersnamen en de paswoorden van de werknemers zomaar verschijnen.

“Met deze kritische bedrijfsgegevens kan je heel het netwerk lam leggen”, zegt beveiligingsexpert Nico Cool aan Het Laatste Nieuws. 

“Je kan niet alleen de wachtwoorden zien van de hoofdgebruiker, maar ook van iedereen die ingelogd is. Je kan mails raadplegen, mensen blokkeren en zelfs het hele bedrijf blokkeren. Je kan er heel ver mee gaan.”

Zo snel mogelijk updaten

Het Centrum voor Cybersecurity heeft zoveel mogelijk Belgische IP-adressen uitgefilterd. Het werkt nu nauw samen met Fortinet België om te kijken in welke mate het snel de eigenaars van de systemen kan verwittigen. 

Hun opdracht is duidelijk: zo snel mogelijk de systemen updaten.
 

TwitterLinkedIn