Waarom nu meteen je accounts beter beveiligen via tweestapsverificatie

Tips

Experts raden iedereen aan om ‘tweestapsverificatie’ in te stellen, om verschillende wachtwoorden te gebruiken en deze te laten beheren door een online wachtwoordkluis. Waarom two factor authentication inschrijven in elk cybersecuritybeleid?

Wachtwoorden voor accounts zijn niet meer van deze tijd. Dat zegt het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Met een campagne van Safeonweb.be wil het centrum een betere beveiliging van accounts promoten. 

Hackers krijgen gemakkelijk toegang

Online account voor e-mail, sociale netwerken, internetbankieren en online webwinkels worden meestal beveiligd met een gebruikersnaam en een wachtwoord. 

"Gebruikers kiezen helaas vaak wachtwoorden die gemakkelijk te onthouden zijn en ze gebruiken bovendien voor verschillende accounts hetzelfde wachtwoord", zegt Miguel De Bruycker, directeur van het CCB.

"Dat maakt het eenvoudig voor hackers om toegang te krijgen tot die accounts. Als een buitenstaander toegang krijgt tot een account, kan die zich voordoen als de eigenaar en dit misbruiken."

➡ Cybercriminelen liggen overal en altijd op de loer. Regelmatig worden Vlaamse ondernemingen getroffen door ransomare. Wat is ransomware? Alles wat je onderneming moet weten over gijzelsoftware

De Bruycker raadt gebruikers aan om zoveel mogelijk ‘tweestapsverificatie’, of two factor authentication , in te stellen.

Extra beveiligd ben je met verschillende wachtwoorden. Het beheer ervan kan je toevertrouwen aan een (gratis) online wachtwoordkluis.

5 redenen voor tweestapsverificatie

Waarom tweestapsverificatie aangeraden wordt? Waarom je via je cybersecuritybeleid elke medewerker moet aanraden dit in te zetten?

  1. Eén enkel wachtwoord is makkelijk te raden.
  2. Je maakt het hackers extra lastig.
  3. Iemand die je wachtwoord steelt, is er niets mee.
  4. Je hoeft geen vreemde beveiligingsvragen te onthouden.
  5. Tweestapsverificatie is ingebouwd bij vele inlogprocedures.
Miguel De Bruycker, directeur van het CCB
Ik ken maar één wachtwoord: het wachtwoord van mijn wachtwoordkluis.
Miguel De Bruycker, directeur van het CCB

1 wachtwoord én toch veilig

"Ik ken maar één wachtwoord: het wachtwoord van mijn wachtwoordkluis”, zegt Miguel.

“In die kluis worden al mijn wachtwoorden bewaard. De wachtwoordkluis maakte bovendien voor al mijn accounts sterke wachtwoorden met meer dan twintig tekens. Deze hoef ik nooit zelf te kennen, laat staan onthouden."

Tweede controle op gsm

"Bij twee- of meerstapsverificatie gebruik je bijvoorbeeld een wachtwoord en je laat daar bovenop ook een code naar je gsm of smartphone sturen. Of je gebruikt je vingerafdruk en een code om toegang te krijgen", legt hij als cybersecurityspecialist uit

👉 Het afgelopen half jaar zijn meer dan 200.000 internetgebruikers gestart tweestapsverificatie. Versterk jij ook je online veiligheid? Lees Waarom en hoe je wachtwoorden nog vandaag veranderen
Ridder neemt smartphone boven voor tweestapsverificatie
Deze ridder is zo binnen met tweestapsverificatie via haar smartphone © Campagnebeeld Safeonweb.be
TwitterLinkedIn