6 strategieën waarmee maakbedrijven hun productieomgeving beter beveiligen

Tips
door
Sirris

Het beschermen van bedrijfsgegevens is ook voor maakbedrijven cruciaal. Zo kan je met de implementatie van de veiligheidsregels uit dit artikel het risico op gegevensinbreuken gevoelig verminderen. Wanneer voer jij deze zes strategische verbeteringen voor je productieomgeving in?

Twee mensen werken aan een hout productielijn
Machines verzamelen en delen data. Hoe goed is deze beveiligd? © Foto Pickawood, Unsplash

Gegevens volledig afschermen tegen cyberaanvallen is een complexe aangelegenheid. Enkele goede beveiligingspraktijken verhelpen het probleem alvast grotendeels.

De adviseurs van Sirris raden maakbedrijven deze zes strategieën aan.

Strategie 1. Beperk toegang tot gegevens

De eerste belangrijke strategie die je moet overwegen, is het invoeren van gegevenstoegangscontrole. Pas het beginsel van de 'minimale bevoegdheid' toe. Hierbij krijgt de gebruiker een minimum aan rechten toegewezen om zijn of haar rol te vervullen. Gegevens die niet voor gebruikers bestemd zijn, mogen niet voor hen toegankelijk zijn.

Dit kan onnodige toegang tot en gebruik van het gegevens helpen voorkomen.

👉 Sirris lanceerde onlangs haar cyberbeveiligingsdienst voor de maakindustrie. Klik door en ontdek hoe je een gratis intake van één uur boekt.

Strategie 2. Maak een standaardprotocol

Waar mogelijk moet een standaardprotocol voor toegangscontrole worden gehanteerd. De rol van de gebruiker in zijn of haar organisatie wordt de voorwaarde voor het verlenen van toegang.

Een geavanceerde toegangscontroletechnologie, zoals multifactor authenticatie, is aan te raden.

Wanneer dit niet mogelijk is, is een goed wachtwoordbeheer noodzakelijk. Bijvoorbeeld op verouderde machines die enkel de traditionele combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord toelaten.

👉 Laat je helpen bij het opstellen, bewaren en regelmatig veranderen van je wachtwoorden. Lees Deze 3 password managers maken en onthouden je wachtwoorden

Strategie 3. Classificeer je data

Classificeer gegevens volgens hun vertrouwelijkheidsniveau. Hoe hoger de vertrouwelijkheid, hoe sterker de beveiliging moet zijn.

Verdeel de gegevens in verschillende categorieën, zoals financiële gegevens, personeelsgegevens, operationele gegevens en intellectuele-eigendomsgegevens.

Strategie 4. Bescherm de datahistoriek

In een productieomgeving produceren machines doorgaans grote datahoeveelheden die in een datahistoriek worden bewaard. Deze gegevens moeten te allen tijde worden beveiligd en tegelijk toegankelijk worden gemaakt voor analyse.

Er bestaan verschillende oplossingen om datahistorieken te beschermen. Alles hangt ervan af of de opslag lokaal dan wel in de cloud is. Tips hierover vind je in het bronartikel Hoe beveiligt u uw gegevens in een productieomgeving.

👉 Alle gegevens moet je veilig stellen via een back-up . Leer hoe je dit best aanpakt met het artikel Wat is een back-up? Waarom en hoe maak je een back-up van je bedrijfsgegevens?

Strategie 5. Beveilig de overdracht van gegevens

Kijk ook naar strategieën om gegevens veilig uit te wisselen en te delen.

Gegevens die lokaal worden uitgewisseld, moeten worden beschermd met behulp van een versleuteld communicatiekanaal, zoals TLS of DTLS.

Als gegevens via een openbaar netwerk worden verstuurd, is het aangeraden gebruik te maken van een VPN of een zero-trust-technologie.

Strategie 6. Monitor je systeem continu

Omdat cybercriminelen vaak toch er in slagen om het netwerk of systeem binnen te dringen, is een tool om de toegang tot de gegevens te monitoren een must.

Een dergelijke tool waarschuwt ook wanneer het een anomalie detecteert.

 

Contacteer Sirris over de Cyberbeveiligingsdienst voor de maakindustrie

👉 Wil je voorkomen dat cybercriminelen inbreken in je bedrijfsnetwerk en de verbonden hardware? Dan is Zero Trust Security de oplossing. Lees Wat is Zero Trust Security? Waarom is dit je beste wapen tegen cybercriminelen?

TwitterLinkedIn