Deze 3 password managers maken en onthouden jouw wachtwoorden

Tips

Teveel slotjes op je accounts? Te ingewikkelde paswoorden? Of maak je het jezelf gemakkelijk... en beveilig je alles met één in hetzelfde eenvoudige wachtwoord? Dit artikel brengt je de oplossing: de paswoordmanager.

""
Teveel en te moeilijke sloten op je accounts online? © Foto Tommy Lee Walker, Unsplash

Waarom geen wachtwoorden opschrijven?

Wachtwoorden zijn je sleutel tot al je online accounts, je Facebook-profiel, je bankrekeningen, je mail, slimme huishoudtoestellen, enzovoort.

Net zoals je je sleutel niet voor de voordeur legt, mag je je wachtwoorden nooit op een papiertje schrijven. 

Want wanneer iemand met slechte bedoelingen je wachtwoorden in handen krijgt, heeft dit zeer ernstige gevolgen hebben.

👉 Lees ook Waarom en hoe je wachtwoorden nog vandaag veranderen. Dat artikel leert je hoe je gemakkelijk toch goede wachtwoorden maakt.

Maar er bestaat ook een andere oplossing: de password manager.

Wat is een paswoordmanager?

Een paswoordmanager is een online tool die wachtwoorden creëert, bewaakt en bewaart. En dat doet het met een paar kliks.

Het enige wat jij moet doen? Het hoofdwachtwoord voor deze manager onthouden.

3 populaire paswoordmanagers

Dit zijn de drie meest gebruikte managers. Kies welke je het best bevalt.

Tool 1: DashLane

DashLane vult al je wachtwoorden, betalingen en persoonlijke gegevens in waar je ze nodig hebt, overal op het web, op elk apparaat.

Net als de tweede tool, LastPass, verwittigt DashLane je wanneer er bij een website een hack of lek vastgesteld werd. Zo weet je meteen wanneer je je wachtwoord moet wijzigen.

De desktop tool voor Mac en Windows is gratis en werkt met extensies voor de browser. De mobiele apps en het synchroniseren van je wachtwoorden op alle toestellen kost 4 dollar per maand. 

Tool 2: LastPass

LastPass maakt sterke wachtwoorden aan. Wachtwoorden die je momenteel gebruikt, worden gecontroleerd op hun sterkte. Wanneer dat nodig is, vervangt de tool ze.

De wachtwoorden worden opgeslagen op de LastPass servers. Hierdoor kan je de manager gebruiken op elke computer, smartphone, tablet... waarop de tool geïnstalleerd is.

Wachtwoordenbeheer is gratis voor individuen, en dat op alle toestellen. Meer betalende opties zijn mogelijk.

Tool 3: Keepass

Keepass is de open source-oplossing voor de meer technische profielen onder ons. Met deze applicatie voor Windows, Mac en Linux bewaar je wachtwoorden op de eigen harde schijf.

Je synchroniseert wachtwoorden met andere toestellen via je Dropbox-account en de bijhorende plug-in. 

Keepass is volledig gratis.