Risolto gooit AI in de strijd tegen slechte betalers

Verhaal
In samenwerking met

De coronacrisis beïnvloedt hoe mensen en bedrijven hun facturen betalen. Net zoals het weer, het tijdstip en de toon van herinneringsmails en veel meer. Twee jonge Vlaamse ondernemers lanceren een facturatieplatform dat via AI rekening houdt met alle factoren. Hoe zorgen ze ervoor dat jouw facturen betaald worden?

""
Dieter Vekeman (links) en Joannes Verbeke sprongen op de niche van onbetaalde facturen. © Foto Risolto

Eén op de twaalf facturen wordt helemaal niet betaald, zegt de betaalindex van Graydon. Deze onbetaalde facturen zorgen er soms zelfs voor dat bedrijven failliet gaan.

Nicheproduct met AI

Tijd om dit een halt toe te roepen, vinden twee jonge Vlaamse ondernemers. Zeker nu de coronacrisis het aantal onbetaalde facturen mogelijks doet toenemen.

"Ik zag in mijn vorige jobs dat het facturatieproces in de meeste bedrijven nog heel handmatig gebeurt”, zegt Joannes Verbeke, oprichter van Risolto.

“In het facturatieproces kruipt veel energie en tijd. En er wordt met klanten vaak slecht over gecommuniceerd."

Van thesis tot onderneming

Al in 2005 was het eerste zaadje van deze onderneming in het hoofd van Joannes geplant. De thesis die hij maakte aan het einde van zijn financiële opleiding bij Vlerick Business Management School had als titel: 'Optimalisatie van het sales, order to billing process'.

Na zijn studies aan Vlerick Business School werkte Joannes bij Realdomen in verschillende afdelingen nationaal en internationaal.

""
Ook timing is cruciaal bij het sturen van facturen. © Foto Malvestida Magazine, Unsplash

"Ik ervaarde de resultaten van een geoptimaliseerde communicatie met klanten. Want wanneer berichten afgestemd zijn op het juiste tijdstip, in de juiste tone-of-voice en met de juiste boodschap brengen ze zoveel meer op. Dit moeten we ook met facturen doen, dacht ik toen."

Met subsidies van VLAIO

De ontwikkeling van de AI-oplossing wordt gesubsidieerd via een Ontwikkelingsproject bij VLAIO onder begeleiding van projectadviseur Steven Puttemans en bedrijfsadviseurs Kris Honraet en Bie Boudolf. Zij begeleiden ambitieuze ondernemers 1-op-1 om hun business case te versterken.

"Bij de voorbereiding hadden we regelmatig overleg met de bedrijfsadviseurs van VLAIO", zegt Joannes. "Ze hielpen ons om ons dossier voldoende te stofferen en raadden ons aan om in de wetenschappelijke literatuur te duiken. Vandaag krijgen we vooral operationele hulp van imec.istart. Bijvoorbeeld bij het internationaliseren van onze business."

Vraag ook steun en subsidies

25.000 facturatieberichten per maand

In de zomer van 2019 ging hij van start met Dieter Vekeman. De twee vonden elkaar op LinkedIn rond het idee van Joannes. Ze groeiden op één jaar tijd van vijf naar twaalf medewerkers.

Vandaag zorgt hun bedrijf voor doorgedreven risicobeheer op slecht betalende klanten door de continue analyse van het betaalgedrag en de klantbeleving te combineren met extern beschikbare data.

Risolto heeft zijn eerste tien klanten. Deze sturen 20.000 tot 25.000 facturatieberichten uit per maand via het nieuwe platform.

""
Op drie tot zes maanden leert het systeem welke communicatie het meeste impact heeft op een bepaalde klant.
Joannes Verbeke, managing director & oprichter van Risolto

Data worden onvoldoende benut

"Bedrijven kiezen voor digitalisering om kosten te besparen”, weet Joannes. "Maar tegelijkertijd benutten ze het volledige potentieel niet van zo’n digitalisering."

"Als je beslist om het facturatieproces te digitaliseren. Waarom zou je de data die uit deze digitalisering voortkomt niet benutten om je proces continu te verbeteren?"

Hier komt artificiële intelligentie op het toneel.

➡ Ook Cake van Davy Kestens is klaar om Europa te veroveren. Lees hun verhaal: Vlaams AI-model van Cake en Dataroots schept inzicht in financiële data

Coronacrisis beïnvloedt betaalgedrag

Het AI-systeem van Risolto leert uit data zoals reacties, feedback en het betaalgedrag van klanten.

"Een kleine ondernemer weet misschien wel hoe hij zijn of haar verschillende klanten tot betalen moet aanzetten, maar dit lukt niet als je veel meer facturen per maand uitschrijft zoals een energieleverancier met onze software doet."

"Ons systeem segmenteert klanten en stelt hier zijn gedrag op af. Op drie tot zes maanden leert het systeem welke communicatie het meeste impact heeft op een bepaalde klant."

""
Het AI-model houdt onder meer rekening met de coronacrisis. © Foto Brian Asare Unsplash

"Bovendien beïnvloeden uiteenlopende gebeurtenissen het betaalgedrag van klanten: het weer, de coronacrisis, noem maar op. Als de software hiermee een link vaststelt, speelt het erop in."

"Tegelijkertijd stemt de software zich af op de wensen van klanten. De ene klant wil absoluut geen betalingsherinnering op zondag ontvangen. Voor een andere klant werkt dit net wel."

➡ Ook het AI-platform van BioStrand is in volle opmars. Lees Vlaams AI-platform klaar om wereldwijd software in labo’s te vervangen

Minder incasso, minder advocaten

Het systeem van Risolto zoekt naar de juiste balans tussen klantentevredenheid, snelheid van betalingen en het kostenefficiënt beheren van dit proces. 

“Bedrijven verliezen vandaag 10 tot 15 procent van hun klanten door de betalingsherinneringen die ze sturen. Deze komen soms agressief over. Of ze kruisen de uitgevoerde betaling."

"Ons doel is gedoe vermijden. Minder incasso, minder advocaten en minder gerechtelijke kosten. Dit is ook interessant om ons gerechtelijk systeem te ontlasten. Zeker wanneer data aan elkaar gekoppeld kunnen worden en mensen met hoge schulden sneller gedetecteerd en geholpen kunnen worden."

Risolto zegt maar een kwart van de sms-en te verzenden die bedrijven nu soms versturen. Maar ze realiseren er wel twee keer zoveel resultaten mee. “En de ergernis bij klanten is lager. Dit verhoogt de klantentevredenheid, waardoor ze langer klant blijven."

TwitterLinkedIn

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan AI jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Artificiële Intelligentie fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw onderneming?