Deze 3 boeken over Artificiële Intelligentie raden experts aan te lezen

Tips
door
VLAIO

Artificiële intelligentie (AI) spreekt tot de verbeelding van heel wat ondernemers. Maar wat is het precies? Wat kan je ermee realiseren en hoe werkt het?  Wat zijn de gevaren? En hoe begin je eraan? 3 boeken voor wie meer wil weten over AI.

Kris Honraet, bedrijfsadviseur bij VLAIO deelt graag 3 boeken voor wie zich in het AI-thema wil verdiepen. 

De boeken mikken op verschillende lezers. Hierdoor is er voor elk wat wils: een laagdrempelige introductie tot AI, een technische klepper en een boek over de ethische zijde van AI.

Boek 1. Voor de IT-leek
'You look like a thing and I love you'

'You look like a thing and I love you' van Janelle Shane is een in-mensentaal-geschreven introductie tot AI. Een ‘Artificiële intelligentie voor dummies’, maar dan grappiger.

Shane legt op een leuke en erg toegankelijke manier de verschillende begrippen en aspecten van AI uit. Van machine learning en deep learning tot zelfs reinforcement learning. Ook de risico’s van AI komen aan bod.

Het boek is een échte aanrader voor de niet-IT’ers onder ons die op een snelle, behapbare manier meer willen weten over dit ontluikende domein. Bovendien is het erg ludiek en luchtig geschreven, waardoor je het (bijna) in één ruk uitleest.

Beluister hier onze podcast over dit boek.

Boek 2 voor de kenners
'Hands-On Machine Learning with Scikit-Learn, Keras & Tensorflow'

'Hands-On Machine Learning with Scikit-Learn, Keras & Tensorflow' van Aurelien Géron  een musthave voor diegenen die al een stapje verder staan. Het helpt hen die praktisch aan de slag gaan met AI.

Het boek is goed opgebouwd, praktisch en pragmatisch, zonder te diep in de achterliggende mathematische theorie te duiken.

Alle belangrijke types binnen AI passeren de revue: de verschillende soorten ML modellen (SVM, LR, RFT, …) en de soorten en toepassingen binnen DL (LSTM, RNNs, CNNs, GAN, …). Deze worden ook meteen gekoppeld aan python code en praktische voorbeelden. Via Github-links worden de gebruikte codes en datasets aangereikt waardoor je er zelf mee aan de slag kan.

Het boek telt 800 pagina’s en is een handig leerboek. Maar wie zich echt in AI wil specialiseren, kan beter een goede cursus volgen. Aanvullend vormt dit boek een handig naslagwerk om eventuele gaatjes op te vullen. Elke AI-geïnteresseerde zou dit in zijn of haar bibliotheek moeten hebben.

Boek 3 voor wie een AI-project start
'Regels voor Robots'

'Regels voor Robots' van Katleen Gabriëls gaat in op de ethische kant van AI. Janelle Shane (zie eerste boek) haalt in haar boek al kort de gevaren van AI aan, maar dit boek gaat hier dieper op in.

Gabriëls bekijkt ook het bredere kader en hoe je eigenlijk al bij het ontwerp rekening kan en moet houden met ethische kwesties. Zo legt ze bijvoorbeeld de link met het vak medische ethiek voor dokters in opleiding. Waarom ook geen technische ethiek voor designers en ingenieurs? Want technologie is niet neutraal en beïnvloedt wel degelijk ons gedrag.

En dan kom je al snel bij issues zoals addiction by design, distraction by design, hypernudging en function creep. Het zijn boeiende concepten die zeker relevant zijn in een business context met betrekking tot AI.

👉 Ook NIET TE MISSEN! Het boek Mens versus machine van Geertrui Mieke De Ketelaere. Lees alvast dit interview met de Vlaamse AI-autoriteit
TwitterLinkedIn