Vlaams AI-model van Cake en Dataroots schept inzicht in financiële data

Use case

De banking app Cake heeft na amper één jaar al 300.000 euro uitgekeerd aan zijn gebruikers. De zes oprichters, hun Vlaamse tool én de AI erin zijn klaar om meer mensen te helpen met hun financiële gezondheid… en om Europa te veroveren.

Het team van CAKE heft Davy Kestens van de grond.
Het Cake-team tilt uithangbord en oprichter Davy Kestens in de lucht (in pre-coronatijden). © Foto Cake

Update 26 januari 2022 - Cake bouwt zich om tot Cake for Business (diensten voor retailers en merken) en Cake for Banks (cashbackoplossing voor banken).

Het stopt de rechtstreekse dienstverlening aan particulieren. "We hadden onze go-to-market achter de rug en hebben daar veel uit geleerd. Op basis daarvan wilden we uitmaken wat het sterkste businessmodel was waarmee we internationaal konden doorschalen. Conclusie? We konden we het best naar de consument gaan via de interface van de bank in plaats van met de eigen consumentenapp", zegt Davy kestens daarover aan Bloovi.

Momenteel vind je Cake in de bankapp van Argenta. Het blijft afwachten welke banken volgen.

Bij de Vlaamse start-up Cake gaat het snel. De artificiële intelligentie onder de motorkap van de financiële app vertaalt in realtime massa’s data in inzichten die de financiële gezondheid van zijn gebruikers verhogen. Het oprichtersteam verzet de ene na de andere mijlpaal.

Davy Kestens als uithangbord

Davy Kestens en Jessica Ruelens zijn twee van de zes oprichters die in 2018 bij een glas wijn besloten om samen een app te bouwen die data razendsnel analyseert. Twee jaar later werden ze bekroond met een Data News Award for Excellence.

Davy kennen we van Sparkcentral, wat één van de eerste Vlaamse start-ups was die naar Silicon-Valley verhuisde. De recente, goedkope overname door concurrent Hootsuite schuurt wel wat glans af van dat Vlaams succesverhaal, maar Davy heeft er zijn naam en ervaring mee gemaakt.

De Limburger is nog steeds een boegbeeld voor jonge ondernemers met wereldwijde ambities.

Met hulp van VLAIO

Bij de opstart diende Cake een onderzoeksproject in bij VLAIO. "Hierdoor ontvingen we een paar honderdduizend euro aan subsidies. Deze hielpen ons bij de ontwikkeling van onze applicatie."

Dien ook jouw onderzoeksproject in bij VLAIO.

Ik vraag subsidies

Jessica belandde als handelsingenieur in Australië, om daar en nadien te werken met data.

"Ik analyseerde data van klanten, deed aan data-mining", zegt Jessica. "Later bij Mobile Vikings werkte ik samen met een paar mensen die me vroegen mee Cake op te starten. Ik was meteen verkocht toen Davy me zijn idee toelichtte."

"In vorige functies probeerde ik meer te verkopen door het inzetten van data. Nu kon ik iets goed doen met data: namelijk ervoor zorgen dat gebruikers er financieel beter van worden."

Cake geeft financieel inzicht

Wat doet de gratis banking app precies?

Cake geeft over verschillende banken heen alle transacties overzichtelijk weer en verrijkt ze met categorieën en slimme inzichten over inkomsten en uitgaven. Zo fungeert hij als een soort financiële coach. De app werkt met een licentie en onder toezicht van de Nationale bank.

"De aankopen worden onmiddellijk onder de juiste kosten ingedeeld, bijvoorbeeld een brood als 'voeding'. Binnenkort word je bijvoorbeeld ook geïnformeerd over hoeveel gelijkaardige profielen uitgeven aan kleren of take-away maaltijden", zegt Jessica. "Of hoeveel mensen met een gelijkaardige job verdienen.”

"Wie opslag vraagt, weet eigenlijk nooit waarop te vergelijken", zegt Davy. "In Cake zal je in de toekomst ook kunnen zien hoeveel gelijkaardige profielen verdienen, om hierop je vraag naar loonsverhoging te baseren."

""
"Vroeger probeerde ik meer te verkopen via data. Nu doe ik iets goed met data", zegt mede-oprichter Jessica Ruelens © Foto Cake

App levert geld op

Daarenboven krijgen gebruikers bij aangesloten handelaren automatisch cashbacks toegekend. Argenta is de eerste bank die deze functie integreert in haar app.

"Op termijn kunnen ook kleine ondernemers, middenstanders en kmo’s adverteren zoals in Google", zegt Davy, "bijvoorbeeld rechtstreeks naar wie de afgelopen maand niets bij hen kocht, maar wel bij zijn of haar concurrenten."

""
Kies de technologie die helpt om het probleem op te lossen. Soms is dat AI.
Davy Kestens, serie-ondernemer en oprichter van Cake

Als gebruiker word je ook beloond met een deel van de opbrengsten uit het advertentiegeld. Een Cake-gebruiker verdient gemiddeld zo’n 3 euro per maand met de app.

"We keerden in totaal al 300.000 euro uit. Deze meerwaarde voor de maatschappij creëren, is één van onze belangrijkste drijfveren", zegt Davy.

Eigenaar van eigen data

De afgelopen maanden analyseerde Cake 30 miljoen transacties. "We achterhalen continu informatie van betaalterminals in winkels", legt Davy uit. "We herkennen bijvoorbeeld de betaalterminal van Schoenen Torfs in Kalmthout, maar ook vanaf welk rekeningnummer ziekenfondsen terugbetalingen doen, enzovoort. Hiermee maakt Cake analyses van het uitgavenpatroon. 

"80 tot 85 procent van de uitgaven belanden automatisch in de juiste categorie", zegt Jessica. "Wanneer onze gebruikers de andere uitgaven handmatig aan een categorie toekennen, trainen ze het model en maken ze de app beter."

""
Gebruikers beslissen zelf of ze data delen met andere partijen.
Jessica Ruelens, mede-oprichter van Cake

Volgens Cake kan dit trouwens allemaal zonder zelf je privacy vrij te geven. "Alle data worden anoniem gemaakt. Ook bestaan er geen open koppelingen tussen persoonsgegevens en financiële data", legt Davy uit. "Ik kan dus niet simpelweg op je naam kijken wat je uitgegeven hebt. Niemand kan dat."

"Belangrijk hierin is dat je als gebruiker eigenaar van je data blijft", voert Jessica aan. "Jij beslist zelf of je data deelt met andere partijen. Als die andere partij een dienst aanbiedt die voldoende waarde heeft voor jou, dan deel je. Anders niet. Vergelijk het met de diensten van Google die je gebruikt in ruil voor data uit je zoek- en surfgedrag."

"Banken doen het vandaag anders", vergelijkt Davy. "Ze zitten op bergen data van hun klanten en analyseren ze voor hun eigen doelen. Cake zet deze persoonlijke data in om de financiële gezondheid van de man en vrouw in de straat te verbeteren, niet om de bank meer verzekeringen te laten verkopen."

Dataroots maakt app schaalbaar

In realtime inzichten genereren uit steeds meer data, blijkt de grootste uitdaging.

"Dit vereist namelijk een model dat heel snel en efficiënt die ruwe data verwerkt en dit blijft doen bij een steeds toenemend gebruikersaantal", legt Jessica uit.

""
Davy Kestens is één van de zes oprichters van Cake. © Foto Cake

"Want hoewel onze eigen oplossing functioneerde, botsten we al snel op capaciteitslimieten. Van zodra het gebruikersaantal groeide en de hoeveelheid data toenam, werd het systeem trager. Daarom zochten we hulp bij specialisten."

Daarop bouwde de Leuvense AI-specialist Dataroots een oplossing die een uitstekende schaalbaarheid garandeert bij data processing.

➡ Dataroots integreert AI in productieprocessen en oplossingen van Vlaamse bedrijven. Lees Slim inzetten van AI levert 30% meer enzymen op voor bakkers

Groeien over heel Europa

Er kan dus gegroeid worden. En dat is de bedoeling.

Eind 2021 denken de oprichters 300.000 tot 350.000 gebruikers te hebben die gebruik maken van de Cake-cashbacks. Binnen vijf jaar moeten een paar miljoen Europeanen de Cake-app op de smartphone hebben.

De bekendheid van Davy Kestens geeft Cake alvast de wind in de zeilen. "Zonder grote marketingbudgetten groeien we, trekken we gebruikers en investeerders aan", legt Jessica uit. "Zonder zijn naam was dit moeilijker geweest."

Ondertussen is het team van de start-up 25 man sterk en telt het 57.000 gebruikers, met meer dan zestig betalende merken en retailers als klant.

""
Cake geeft meer inzicht in financiële transacties.

AI tip van Jessica en Davy

"Weet goed wat je wil oplossen", tipt Jessica. "Maak dit helder en bepaal de kpi’s zodat je succes meetbaar wordt."

"Weet ook dat je niet per se AI moet integreren", vult Davy aan. "Negentig procent van de starters vertelt me over de technologie die ze ontwikkelen. Maar dan adviseer ik hen te focussen op het probleem dat in de markt bestaat. Als hiervoor een bepaalde technologie nodig is, is dat prima. Maar dan kies je de technologie die helpt het probleem op te lossen.”

TwitterLinkedIn

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan AI jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Artificiële Intelligentie fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw onderneming?