Je bedrijfsterrein bewaken? Ook dat kan met AI

Use case
In samenwerking met

Als het alarm in je bedrijf afgaat, hebben inbrekers of vandalen al een raam of een deur geforceerd. De schade is reeds aangericht. Jammer, want zo'n inbraken kan je voorkomen… met AI van Secury360.

""
Camera's bewaken een bedrijfsterrein. © Foto Pawel Czerwinski_Unsplash

Het bewaken van buitenterreinen en bedrijfsgebouwen is voor veel kmo’s een zorg. Dat ondervond ook installateur van zonnepanelen Futech.

Omdat de kmo graag snel indringers opmerkt, zocht het zijn toevlucht tot een beveiligingssysteem met artificiële intelligentie .

AI betrapt inbrekers op voorhand

Met een klassiek alarm hebben inbrekers minstens een paar minuten om schade aan te brengen of om met waardevolle toestellen aan de haal te gaan. Want het duurt even voordat de inbraak opgemerkt wordt en de politie ter plaatse is.

Kunstmatige intelligentie van eigen bodem brengt hier verandering in. De nieuwste AI-oplossing Secury360 helpt meldkamers om inbrekers en vandalen op voorhand te betrappen.

Markt vraagt innovatie

"Ik ben al vijftien jaar actief in de beveiligingssector", zegt Frederick Jacobs, CEO van Secury360. "De afgelopen jaren vroegen mijn klanten me betere buiteninstallaties voor het beveiligen van panden en terreinen."

""
Artificiële intelligentie is in staat om razendsnel en automatisch beelden te analyseren.
Frederick Jacobs, CEO van Secury360

AI analyseert beelden

Vandaag werkt Secury360 met camera’s waarin AI is ingebouwd. Maar dankzij eigen ontwikkeling maakt de Vlaamse onderneming binnenkort elke bestaande camera slim.

Frederick verdeelde al IP-camera’s en software voor allerhande systemen. In zijn zoektocht naar betere oplossingen besloot hij een nieuw hoofdstuk van zijn ondernemersverhaal te schrijven.

"Kunstmatige intelligentie is hierin essentieel", zegt Frederick. "Deze technologie stelt ons in staat om razendsnel en automatisch beelden te analyseren."

 

➡ Ook andere ondernemers zetten AI in om razendsnel beelden te analyseren. Lees Sinds AI mee aan de lijn staat, worden uien helemaal automatisch geschild

"De installateur plaatst lokaal een box met edge AI", legt Frederick uit.

"Deze filtert de beelden ter plaatse. Het maakt clips wanneer personen gedetecteerd worden en stuurt ze vervolgens door naar ons AI-platform in de cloud . Wanneer ook die AI-software zegt dat er een mens wordt waargenomen, vertrekt de clip naar de meldkamer die alarm kan slaan."

Met subsidies van VLAIO

De investering van een paar honderdduizend euro was best risicovol voor ondernemer Frederick Jacobs. Daarom vroeg en kreeg Secury360 steun van VLAIO via een Ontwikkelingsproject.

"Ik ontving meer dan 200.000 euro aan subsidies. Deze maakte het mogelijk om een gespecialiseerde partij aan te trekken, een AI-specialist aan te werven en meteen de juiste oplossing te ontwikkelen met AI", zegt Frederick.

"Ze gaf ons de ruimte om meer te onderzoeken en te testen in samenwerking met een beveiligingsfirma. Hierdoor kunnen we binnenkort elke camera aansluiten op onze oplossing."

"Het hele traject werd zeer professioneel begeleid door VLAIO-bedrijfsadviseur Marc Tiri, waarvoor alle lof."

Vraag ook je subsidie aan

Community traint AI

Kenmerkend voor AI-systemen is dat ze steeds slimmer worden. Training is hiervoor essentieel. Secury360 schakelt hiervoor haar community in.

"Mensen van over de hele wereld geven aan of er wel of niet een persoon op de videoclips staat", zegt Frederick "Zo leert ons systeem steeds beter inbrekers detecteren."

""
Het team van de start-up in beveiliging, met Frederick Jacobs in het midden). © Secury360

In de toekomst wordt zelfs gedragsherkenning mogelijk.

"Dan zou het AI-systeem het gedrag van een inbreker automatisch onderscheiden van dat van de huiseigenaar of werknemers van een bedrijf. Bijvoorbeeld omdat inbrekers gebukt door de tuin lopen, eerst naar de ramen gaan, met twee zijn, enzovoort. Zo traceert ons systeem nog sneller ongewenste personen."

TwitterLinkedIn

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan AI jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Artificiële Intelligentie fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw onderneming?