Sinds AI mee aan de lijn staat, worden uien helemaal automatisch geschild

Use case
In samenwerking met

Yazzoom, VLAIO

Je staat er niet bij stil, maar uien zijn niet zo gemakkelijk te schillen als wortelen, appels en aardappelen. Wie dit proces wil automatiseren staat dus voor een zware klus. Toch was het dat wat Thibault De Tavernier wilde doen.

""
Hoe deze ajuinen automatisch schillen? © Foto Shutterstock, Freepik

Op het akkerbouwbedrijf van Marc en Thibault De Tavernier worden granen, bieten en groenten zoals aardappelen, wortelen, spruiten en uien, geteeld en geoogst. De groenten vertrekken vanop het veld in Kortrijk meteen naar de industrie, behalve de uien. 

Meerwaarde creëren

Om een meerwaarde op uien te creëren, worden ze op het akkerbouwbedrijf zelf geschild. Daarna gaan ze naar de diepvriesindustrie.

Maar dit automatisch schillen is niet eenvoudig. Om een ui te schillen, moet ze perfect de schilmachine ingaan. Dit was mensenwerk. Een arbeider legde deze uien in de juiste richting... tot bleek dat AI deze taak op zich kon nemen.

Ik probeer alles te automatiseren wat mogelijk is. Artificiële Intelligentie is hierin een welgekomen hulp.
Thibault De Tavernier, landbouwer

“We vinden moeilijk medewerkers, ze zijn duur en de loonkosten stijgen elk jaar”, zegt landbouwer Thibault. “Daarom probeer ik alles te automatiseren wat mogelijk is.”

Camera kijkt als menselijk oog

In zijn zoektocht naar digitale oplossingen verwees zijn klant hem in 2013 door naar het AI-bedrijf Yazzoom.

“Ze waren net gestart en meteen enthousiast om ons probleem aan te pakken. Ze zeiden me: ‘Als mensen met het blote oog kunnen bepalen of een ui goed ligt, dan kunnen wij dit met cameratechnieken nabootsen’. Dat vond ik straf.”

Via de kmo-portefeuille financierden de familiale landbouwers een haalbaarheidsstudie. Toen die positieve resultaten gaf, kwam Yazzoom duizenden foto’s van uien nemen. Ze trainden er hun systeem mee en leverden vervolgens de apparatuur van hun visiesysteem.

Thibault installeerde het. De testen konden beginnen.

Algoritme verfijnen tot het werkt

Een visiesysteem kijkt of de uien goed gealligneerd de snijmachine ingaan. “Het lijkt simpel, maar dat is het niet”, zegt Alexis Piron, sales & export manager bij Yazzoom.

“De achtergrond verandert steeds door zand en modder, er zijn verschillende type uien, groottes, kleuren… Pas na langdurig trainen van ons algoritme lukte het. Vervolgens was het heel gemakkelijk om deze oplossing op meerdere lijnen te laten draaien.”

Alexis Piron, sales & export manager bij Yazzoom
Na langdurig trainen van het algoritme lukte het. Vervolgens was het heel gemakkelijk om deze oplossing te dupliceren.
Alexis Piron, sales & export manager bij Yazzoom

“Een wortel detecteren is veel gemakkelijker”, vergelijkt Thibault. “Alles wat niet oranje is, moet er uit. Maar hoe herken je een ui? Aan de wortel? De staart? Aan de vorm? De kleur? De groeinaden? Tijdens het testen werd het algoritme verschillende keren bijgesteld. Vandaag werkt het perfect dankzij het doorzettingsvermogen van Yazzoom.”

Kleine uien worden toch rendabel

Het schillen is een oplossing voor een groot probleem waarmee De Tavernier vandaag kampt. 

“Een paar jaar geleden lachten we nog met de klimaatopwarming. Nu is het bittere ernst. Door de droge zomers telen we meer kleine uien. Deze zijn helemaal niet rendabel. Maar als we ze geschild leveren, houden we er wel iets aan over, zeker wanneer we ook de loonkost onder controle kunnen houden.”

Is je innovatie haalbaar?

Wil je ook bekijken welke innovatie mogelijk is? Of een automatisatie rendabel kan zijn? Vraag een haalbaarheidsstudie aan bij een leverancier van oplossingen.

Financier deze via de kmo-portefeuille.

Meer info over de kmo-portefeuille

Binnenkort meer AI op het veld

Thibault is ervan overtuigd dat het niet bij deze intelligente schilmachine zal blijven. “We zijn ook het sorteren van spruiten aan het automatiseren met een camera. Momenteel worden deze nog met de hand geplukt, maar ik geloof dat er over enkele jaren een robot mee het veld op gaat."

"Ook bij het sorteren van aardappelen kunnen slimme camera’s een rol spelen. Tussen de aardappelen zitten grond, stenen, verloren voorwerpen… Via een camera kan dit er allemaal worden uitgesorteerd.”

Een ander voorbeeld is de BIOBot. Deze robot ontwikkeld via ILVO maakt de mechanische onkruidbestrijding in biologische beddenteelt een stuk eenvoudiger.

Financiering via VLAIO

Voor de financiering van deze dromen en innovaties kijkt Thibault naar de VLAIO-adviseur.

“Ik heb in het verleden nog geen innovatiedossier ingediend omdat ik de mogelijkheden niet goed ken. Maar straks bespreek ik mijn plannen met een adviseur. Ik ben al benieuwd hoe VLAIO ons kan ondersteunen in ons digitaal traject.”

➡ Op welke steun van VLAIO kan jouw onderneming beroep doen? Vind hier subsidies en financiering voor je innovatieve projecten.
TwitterLinkedIn

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan AI jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Artificiële Intelligentie fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw onderneming?