Temperatuurscanners van Avalasia houden vaccinatiecentra coronaveilig

Use case

Voor corona raakte Nico Ramacker zijn AI-thermoscanners niet aan de straatstenen kwijt. Een jaar later is de omzet van zijn bedrijf Avalasia verdubbeld dankzij deze artificieel intelligente temperatuurscanners. Ze houden onder meer de vaccinatiecentra coronaveilig. 

Zaakvoerder Nico Ramacker toont zijn temperatuurscanner
"De temperatuurscanner was net op tijd klaar voor de coronapandemie", zegt Nico Ramacker van Avalasia. © Foto Avalasia

“Ik probeerde op de beveiligingsbeurs Milipol uit te leggen dat er wel eens een pandemie zou kunnen aankomen en dat mijn temperatuurscanners dan zieke mensen zouden kunnen opsporen”, denkt oprichter en zaakvoerder Nico Ramacker terug aan een beursweek in november 2019 in Parijs. 

Maar niemand had interesse. Niemand geloofde in een pandemie.

Marktleider vanuit het niets

Vier maanden later, in maart 2020, keerde plots het tij. Corona woedde hevig in Europa. En de bestellingen liepen binnen bij Nico. Verkocht hij voor corona geen temperatuurscanners, dan staat de teller vandaag op 300 verkochte toestellen. Hiermee is het West-Vlaamse bedrijf Avalasia marktleider in België. 

“Het was een nachtmerrie voor ons aankoopbeleid, maar een zegen voor onze onderneming”, zegt Nico. “De ontwikkeling van onze temperatuurscanner stond op punt. En we waren klaar om te verkopen. Maar plots waren alle onderdelen moeilijk te krijgen: camera’s, transporten uit China en de eerste 100 laptops.”

AI interpreteert warmtefoto’s

De laptops vervullen een essentiële rol in de hoogtechnologische oplossing van Avalasia. 

“Onze artificial intelligence draait op de laptop”, legt Nico uit. “Deze zorgt voor de gezichtsherkenning en razendsnelle interpretatie van de thermische beelden die de camera schiet. Deze software kan meerdere personen gelijktijdig herkennen en analyseren, zelfs als ze een mondmasker of sjaal dragen. Tegelijkertijd is deze zo slim om voorwerpen uit te sluiten, bijvoorbeeld een warm koffiekopje.”

""
Onze AI-software kan meerdere personen gelijktijdig herkennen en analyseren, zelfs als ze een mondmasker of sjaal dragen.
Nico Ramacker, eigenaar en zaakvoerder van Avalasia

Het programma zelf herberekent zijn parameters continu en is in staat om tot op 0,05 graden Celsius nauwkeurig te meten. 

Bij een verhoogde temperatuur gaat er een geluidsalarm af, springt een licht op rood of gaat een deur niet open. Tegelijkertijd kan een alarm of mail worden verzonden naar de directie of verpleegkundige. Zo worden patiënten, medewerkers en bezoekers wel nauwgezet opgevolgd.

“Vergelijk ik het even met mijn ziekenhuisbezoek van gisteren”, zegt Nico. “Een vrijwilliger meette er met een hoofdthermometer 32,6°C bij mij. ‘Dus ik ben dood?’, vroeg ik hem. ‘Ach nee, het komt nog voor. Het is geen probleem. Loop maar door.’”

➡ Meer Vlaamse kmo’s kunnen hun producten slimmer maken met artificiële intelligentie . “Schrijf digitalisering in je strategie in”, tipt Hans Maertens van Voka.

Vaccinatiecentra scannen bezoekers

De scanner van Avalasia maakt een einde aan de onnauwkeurigheid. Een 300-tal woonzorgcentra, ziekenhuizen, kantoren en industriële sites plaatsten intussen al zo’n AI-scanner.

""
Enkel als je groen licht krijgt in het vaccinatiecentrum van Ninove krijg je het coronavaccin. © Foto Avalasia
""
Ook het vaccinatiescentrum in Willebroek scant de lichaamstemperatuur. © Foto Avalasia

Ook aan de ingang van heel wat vaccinatiecentra zal je lichaamstemperatuur gemeten worden door een slimme Vlaamse scanner. Wie zich met een hogere temperatuur wil laten vaccineren, krijgt een rood licht en wordt de toegang geweigerd

Enkel wie groen licht krijgt, kan zich vaccineren.

Onder meer de vaccinatiecentra van Willebroek en Ninove lieten een scanner van Avalasia plaatsen.

Met hulp van VLAIO

Avalasia ontdekte onlangs de subsidie-instrumenten van VLAIO. Het heeft nu twee aanvragen lopen voor een ontwikkelingsproject.
 
“We willen samen met imec onderzoeken hoe we de verschillende componenten kunnen integreren in één all-in hardware. Zo moeten we niet meer met losse laptop werken”, verduidelijkt Nico. 
 
“In het tweede project werken we aan een full-bodyscan op basis van temperatuur. Door er artificiële intelligentie aan toe te voegen, kan deze zonder dokter een probleem vaststellen in een knie, heup, rug… omdat het daar lokaal warmer zal zijn. We hebben al een paar patenteerbare ideeën. Deze willen we met VLAIO-steun verder ontwikkelen tot een prototype in 2024.”
 
Vraag ook subsidies aan bij VLAIO

Corona levert 1 miljoen extra omzet

Door corona verdubbelde de omzet van Avalasia het afgelopen jaar tot 2 miljoen euro. Dit jaar verwacht het bedrijf uit Menen te groeien met 50 procent, tot ongeveer 3 miljoen euro omzet over heel 2021. Ook de komende jaren denkt Nico gemakkelijk met dubbele cijfers te groeien.

“Ik denk niet dat de verkoop van onze temperatuurscanners zal stoppen eens corona de wereld uit is”, voorspelt Nico. “Integendeel, we worden gevraagd om onze oplossing te integreren in toegangscontrole en in draaideuren. Mensen die griep hebben, zullen we in de toekomst liever niet op kantoor hebben… Zo krijgen onze slimme lichaamsscanners een permanent karakter.”

""
Onze business crasht niet na corona. We worden gevraagd om onze oplossing te integreren in toegangscontrole en in draaideuren.
Nico Ramacker, eigenaar en zaakvoerder van Avalasia

Het team wordt ondertussen uitgebouwd. Van 5 willen ze groeien naar 15. “We zoeken onder meer een ingenieur die ervaren is met artificiële intelligentie . Zo kunnen we meer software-ontwikkelingen in huis doen.”

TwitterLinkedIn

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan AI jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Artificiële Intelligentie fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw onderneming?