Een hacking melden bij de politie. Waarom en hoe?

Tips

Een hacking moet je sowieso melden bij de politie. Is je organisatie het slachtoffer van phishingmails, ransomware of een ddos -aanval? Dit artikel zegt je waarom en hoe je deze cyberaanval aangeeft.

Patrouillewagen politie op weg naar cybercrimineel
© Foto Elijah O'Donnell Unsplash

De Limburgse gerechtelijke politie heeft onlangs een jonge computercrimineel van 22 in Amsterdam laten oppakken. Bij een huiszoeking vond de politie 7 miljoen e-mailadressen uit België en Nederland.

Hacker verkocht gegevens

De hacker combineerde die adressen met andere gegevens zoals bankrekeningnummers en verkocht die voor veel geld. De politie betrapte hem op heterdaad, waardoor alle gestolen materiaal gevonden is en alle servers afgesloten zijn.

➡ Nieuw! De cybersecurity -verbetertrajecten. Verbeter je cybersecurity met de steun van VLAIO. KLIK HIER voor jouw traject en subsidies

De zaak kwam bij de politie terecht toen een getroffen telecombedrijf de politie alarmeerde.

Omdat het getroffen telecombedrijf de politie alarmeerde, konden we deze hacker identificeren en oppakken na amper één maand.
Anja De Schutter, magistraat bij parket Limburg

“Dat schetst meteen hoe belangrijk het is dat bedrijven die geconfronteerd worden met computercriminaliteit snel aangifte doen”, zegt Anja De Schutter van het Limburgse parket aan VRT NWS. “Na een onderzoek van amper één maand konden we deze hacker al identificeren en oppakken.”

  Hacking altijd melden bij politie

  Zet ook zelf de stap naar de politie wanneer jij of je onderneming schade leiden door een criminele daad, bijvoorbeeld wanneer je identiteit gestolen wordt, er data worden gelekt of je bedrijf platligt na een cyberattack.

  Doe zo snel mogelijk aangifte van de computercriminaliteit bij de lokale politie, is het advies van het Ministerie van Justitie.

  Geef vervolgens het nummer van het proces-verbaal door aan je bank en je verzekeraar.

  ➡ Wapen je intelligenter tegen de cybercriminelen. Lees Wat is ransomware? Alles wat je onderneming moet weten over gijzelsoftware

  Stuur verdachte mails door 

  In het interview met Miguel De Bruycker, directeur van CCB, legt hij uit dat zijn organisatie deze online misdaad in kaart wil brengen. Van hieruit kunnen ze andere partijen die gevaar lopen waarschuwen en gehackte bedrijven bijstaan. Maar dit kan enkel als het CCB op de hoogte is. 

  Mail daarom verdachte berichten naar verdacht@safeonweb.be

  Het CCB controleert automatisch de links en bijlagen van deze doorgestuurde berichten. Verdachte links worden geblokkeerd. Hierdoor zijn minder oplettende internetgebruikers die op de link geklikt hebben, ook beschermd.

  Geef informatie aan Computer Crime Unit

  Vul ook dit uitgebreid invulformulier van de CERT in. Zo zijn de diensten die in België onderzoek doen naar cybercriminaliteit meteen en gedetailleerd op de hoogte. Dit zijn: 

  • De Federal Computer Crime Unit (FCCU). Deze maakt deel uit van de Centrale directie van de bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit en is belast met de bestrijding van de ICT-criminaliteit.
  • De regionale CCU's (RCCU). Deze is actief binnen elke gerechtelijke directie in de arrondissementen en staat onder leiding van de gerechtelijke directeurs.
  TwitterLinkedIn