Rode Duivels geblesseerd? Eqipa voorspelt en voorkomt sportblessures met AI

Use case
In samenwerking met

De sportblessures van Kevin De Bruyne en Eden Hazard hebben de Rode Duivels zeker niet geholpen tijdens het afgelopen EK. Misschien brengt de AI-oplossing van Eqipa volgend tornooi raad. Hun software schat blessures van voetballers op voorhand in.

Eden Hazard wordt getackeld door een Rus tijdens België-Rusland op het EK2020
Rode Duivel Eden Hazar wordt getackeld in een match op het EK 2020. © Foto Shutterstock

Kevin De Bruyne en Eden Hazard vielen uit met een sportblessure tijdens de match van de Rode Duivels tegen Portugal. De Bruyne herstelde tijdens de rust onvoldoende van zijn enkelblessure na een tackle. Ook Hazard moest daarna voortijdig het veld verlaten.

Spier- en peesblessures op het veld

Sportblessures zijn een kwelling voor voetballers, clubs en fans. Ze gooien onverwachts alle plannen en verwachtingen overhoop. Zo worden de blessures van De Bruyne en Hazard als een van de redenen genoemd voor het verlies van de kwartfinale tegen Italië.

""
Er is een reële kans dat we de problemen van Hazard hadden zien aankomen.
Simon Van Gorp, oprichters van Eqipa

Simon Van Gorp en Michael Tandecki, oprichters van Eqipa, zouden het antwoord misschien in hun data hebben kunnen lezen moesten ze voor de Rode Duivels aan het werk zijn geweest.

Met hun AI-tool monitoren ze voetballers van voetbalclubs Antwerp en KRC Genk. "We hebben een AI-tool ontwikkeld die spier- en peesblessures voorspelt", legt Simon uit. "Op basis van data van topvoetballers voorspelt onze software hoe groot het risico op een blessure is. Tegelijkertijd brengen we ook de fitheid in kaart, waarop trainingen en teamsamenstellingen afgesteld worden."

Roberto Martinez adviseren

Contactblessures door een tackle zoals bij De Bruyne zijn natuurlijk niet te voorspellen. Wel moet de technologie binnenkort in staat zijn om twintig tot veertig procent van de blessures te voorspellen in een voetbalclub.

""
"Op basis van data van topvoetballers voorspelt onze software hoe groot het risico op een blessure is", zeggen Simon Van Gorp (rechts) en Michael Tandecki. © Foto Eqipa

"Er is een reële kans dat we de problemen van Hazard hadden zien aankomen", zegt Simon. "In de toekomst zou bondscoach Roberto Martinez zelfs in realtime gewaarschuwd kunnen worden, waardoor hij zijn topspelers zou kunnen wisselen van zodra de kans op een blessure toeneemt."

Met subsidies van VLAIO

"De VLAIO-hulp was essentieel voor ons", zegt oprichter Simon Van Gorp. Hij diende een ontwikkelingsproject in en ontving steun in augustus 2020. 

"Met de 45.000 euro van VLAIO ontwikkelden we de oplossing om informatie over blessures te linken aan databases met gps-data, resultaten van mentale testen, data van fitnessapparatuur en meer."

Deze financiële steun ging gepaard met advies dat de verwachtingen van Simon ver overtrof.

"Bedrijfsadviseur Bjorn Kiekens heeft me supergoed begeleid. We zaten vaak op vrijdagavond samen omdat het mij dan het beste paste. In deze meetings kwam hij vaak met oplossingen die ik niet kende."

"Omdat Eqipa ons vrijetijdsproject is, hadden Bjorn en VLAIO wat meer werk om te kijken hoe ze ons creatief konden helpen."

Vraag je steun aan

Het Vlaamse bedrijf Eqipa zet haar AI-tool vandaag in bij voetbalclubs Antwerp en KRC Genk.

"Een paar jaar geleden begonnen voetbalclubs data over hun spelers te verzamelen. Hieruit trekken ze analyses die ze bijhouden in Excel-bestanden, Dropbox-mappen en zelfs via Whatsapp delen. Bijna alle clubs hebben al de volgende stap gezet naar een centrale database waarin alle gegevens opgeslagen worden."

“Een paar jaar geleden begonnen voetbalclubs data over hun spelers te verzamelen. Hieruit trekken ze analyses die ze bijhouden in Excel-bestanden, Dropbox-mappen en zelfs via Whatsapp delen. Bijna alle clubs hebben al de volgende stap gezet naar een centrale database waarin alle gegevens opgeslagen worden.”

Topclubs zijn klaar voor AI

“Wij spelen met artificiële intelligentie en machine learning nog een niveau hoger”, weet Simon. “We combineren al deze data om risico’s en potentieel in te schatten. Vandaag zijn slechts een paar Belgische topclubs mee met deze derde digitale golf.”

Om de oplossing te commercialiseren, zoekt Eqipa een sterke partner en hoofdaandeelhouder. Hun oplossing staat technologisch op punt. Ze is klaar om op te schalen en te verkopen aan Europese topclubs.

AI-tip voor kmo’s

“Denk niet dat kunstmatige intelligentie ingewikkeld is”, zegt Simon. “Voor het AI-gedeelte moet je de juiste, bestaande toolkits en modellen kiezen. De stap voor- en nadien vraagt meer aandacht, namelijk het probleem heel helder omschrijven en de data inzichtelijk visualiseren.”

Doe dit samen met de specialisten waarvoor de je oplossing ontwikkelt. Ga er niet van uit dat je hen wil vervangen door een AI-model. Het is slimmer om een tool te ontwikkelen die deze specialisten beter ondersteunt bij het nemen van beslissingen. In interactie met deze specialisten ontwikkel je het AI model verder en begrijp je meer waar hun schoentje echt knelt.”

Update juni 2022 - Na 2,5 jaar laten de jonge starters Eqipa opgaan in Opteamal, dataspecialist voor teamsporten. In hun post op LinkedIn bedanken de ondernemers uitdrukkelijk VLAIO. Wij danken hen ook voor hun innovatie, sportieve doorzettingsvermogen en oplossing om hun technologie niet verloren te laten gaan.

TwitterLinkedIn

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan AI jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Artificiële Intelligentie fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw onderneming?