Uman.ai maakt kennisdelen zo gemakkelijk als zoeken op Google

Verhaal

Stel dat je googelt naar manieren om je klantenservice te verbeteren. Dan zou het toch fantastisch zijn dat je browser je meteen vertelt welke informatie daarover binnen je organisatie al bestaat. En wie de specialist hierin is. Wel, net dat doet de plugin van Uman.ai.

Portret van mede-oprichter Charles Boutens
"AI maakt het mogelijk om informatie te zoeken en te delen binnen de context waarin op dat moment gewerkt wordt", zegt mede-oprichter Charles Boutens

Bedrijven beschikken over heel wat kennis verdeeld over hun medewerkers, maar ze missen de tools om die kennis zichtbaar te maken. 

Uman.ai ontwikkelde daarom een AI-gedreven kennisplatform, gebaseerd op deep learning algoritmes. Het brengt de vaardigheden van alle medewerkers in een bedrijf in kaart. Zo creëert het een goed overzicht van alle kennis en competenties aanwezig op de werkvloer.

Charles Boutens, mede-oprichter en huidig zaakvoerder
uman.ai verzamelt wat je collega’s delen via het intranet, mail, Slack, documenten, Sharepoint…
Charles Boutens, mede-oprichter en huidig zaakvoerder

“Collega’s delen informatie via het intranet, mail, Slack, documenten, Sharepoint…”, zegt mede-oprichter en huidig zaakvoerder Charles Boutens. “Onze oplossing zet deze informatie om naar kennis. Ze maakt ze inzichtelijk en toont ze aan de juiste medewerkers op het moment dat ze er nood aan hebben.”

Man met een grote blauwe bril kijkt door een vergrootglas
Vind jij wat je collega's al weten en deelden? © Foto Marten Newhall, Unsplash

Unieke AI-oplossing in de browser

Uniek aan de Gentse oplossing is dat het niet de zoveelste tool is waarop bedrijven een account moeten aanmaken en informatie in moeten onderbrengen.

Nee, uman.ai levert gewoon een browserplugin die connecteert met de bestaande systemen. Het brengt een slimme laag aan boven de reeds verzamelde en gedeelde informatie.

“AI zit in de core van wat we aanbieden”, legt Charles uit. “Het maakt mogelijk om informatie te zoeken en te delen binnen de context waarin op dat moment gewerkt wordt. Dit algoritme hebben we zelf geschreven.”

In de rechterkolom toont de plugin van uman.ai welke content binnen je bedrijf bestaat
De rechterkolom toont je meteen welke kennis in je organisatie aanwezig is.

Een half miljoen euro

In 14 februari 2020 zette de Gentse start-up een grote stap. Het sloot toen een kapitaalronde van 500.000 euro af. imec.istart, Skyhaus (het moederbedrijf van o.a. ML6) en Roel Naessens (ex-Google) sprongen op de kar.

Met het opgehaalde kapitaal wil uman.ai onder meer het platform verder ontwikkelen en een performante go-to-marketstrategie op poten zetten.

Met hulp van VLAIO

Uman.ai maakt deel uit van het acceleratieprogramma van imec.istart. Verder kan het jonge AI-bedrijf rekenen op een innovatiesubsidie van VLAIO.

“VLAIO hielp ons het fundamenteel onderzoek financieren naar kennisdeling en manieren om deze te faciliteren”, zegt Charles hierover.

Ben je zelf op zoek naar ondersteuning voor opleiding, advies, investeringen en onderzoek & ontwikkeling?

Klik voor VLAIO-ondersteuning

Met de investering versterkt het bedrijf zich vandaag op sales, start het concrete projecten op en verbetert het zijn product. Tegen september 2021 plant uman.ai een nieuwe kapitaalronde om met vers geld door te breken in het buitenland.

“Nu doen we alle projecten vanuit direct sales. Eens ons product op punt staat als een SaaS-oplossing kan iedereen ons wereldwijd aankopen en installeren met één klik.”

Idee gerijpt binnen ML6

Charles Boutens startte zijn carrière bij ML6, de Gentse machine learning specialist die zich tot de Deloitte Fast 50 in België mag rekenen.

“Het idee voor uman.ai rijpte toen Charles nog in dienst was bij ML6”, verhaalt Matthias Feys, mede-oprichter en CTO bij ML6. “Hij zag mensen iets op Google zoeken, hoewel hun collega’s er al kennis over bezaten. We hebben de ontwikkeling uiteraard op de voet gevolgd en de start-up volop gesteund met onze kennis en know-how.”

"Nu uman.ai klaar is om de volgende stap te zetten in zijn ontwikkeling, zijn we bereid om opnieuw te investeren.”

Op naar werelddominantie

Het team zelf vandaag is met zeven. Ze voeren testprojecten uit bij grote Belgische consultingafdelingen… maar de wereld wacht.

Charles Boutens, mede-oprichter en huidig zaakvoerder
Nu komt het erop aan om ons platform verder te ontwikkelen en een sterke go-to-marketstrategie op poten te zetten.
Charles Boutens, mede-oprichter en huidig zaakvoerder

“We gaan voor world dominance”, zegt Charles opvallend nuchter. “Er bestaan al wel tools om content te managen, maar wij zijn net géén tool. Hiermee positioneren we ons op een unieke manier. Microsoft Cortex komt in de buurt, maar deze heb ik nog niet in actie gezien.”

Om de belangrijke stap naar de Verenigde Staten te zetten, lopen er momenteel gesprekken met een internationale business developer.

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan AI jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Artificiële Intelligentie fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw onderneming?