AI-oplossing roept een halt toe aan de chaos in je digitale documenten

Verhaal

Sorteer je digitale facturen, transportdocumenten en contracten nog manueel? Dit hoeft niet langer. De Gentse start-up Paperbox introduceert een nieuw intelligent documentenplatform. Dit ondersteunt bedrijven in het structureren van de chaos aan digitale documenten.

Oprichters Maarten Callaert (links)en Stijn Decubber (rechts), Product Lead en Tech Lead bij Paperbox
Paperbox oprichters Maarten Callaert (links)en Stijn Decubber (rechts) © Foto Evoke PR

Update februari 2022 - Paperbox is Oost-Vlaamse Starter van het Jaar

Slechts acht maanden na de opstart draaide het Gentse bedrijf al een mooi zakencijfer. Enkele grote verzekeraars stapten mee in het verhaal. 2022 belooft verdere groei, met een geplande omzetverdubbeling elke maand. UNIZO bekroonde het team van intussen acht mensen met de titel van Oost-Vlaamse Starter van het Jaar.

“Veel bedrijven in verschillende branches zoals de logistieke en bankensector hebben te kampen met een wildgroei aan documenten die enorm veel tijd en budgetten opslorpt”, vertelt Maarten Callaert, ex-ML6 en product lead bij Paperbox.

“Jaarlijks stapelen duizenden tot miljoenen documenten zoals facturen, schadeclaims, contracten en pv’s zich op, vaak ook in verschillende talen. Veel medewerkers zien zo het bos door de bomen niet meer. Gebeurtenissen zoals de brexit en COVID-19 maken dit alleen nog maar moeilijker.”

1 plek voor alle documenten

Daarom heeft de Gentse start-up Paperbox een enterprise document intelligence platform ontwikkeld dat alle bedrijfsdocumenten samenbrengt in één document data warehouse. Zo wil de start-up bedrijven, voornamelijk in de logistieke sector en financiële wereld, helpen om hun ongestructureerde documenten om te zetten in concrete inzichten.

Maarten Callaert, Product Lead bij Paperbox
Jaarlijks stapelen duizenden tot miljoenen documenten zoals facturen, schadeclaims, contracten en pv’s zich op, vaak ook in verschillende talen.
Maarten Callaert, Product Lead bij Paperbox

Paperbox is een spin-off van Skyhaus, wat het moederbedrijf is van AI-specialist ML6. Nicolas Deruytter, managing director bij ML6 en oprichter van Skyhaus, is alvast opgetogen over de lancering van Paperbox. 

“Wanneer onze mensen een beloftevol idee of project op tafel leggen, ondersteunen we dit graag vanuit Skyhaus”, zegt Nicolas. “Ik ben ervan overtuigd dat Paperbox en de kracht en nauwkeurigheid achter de oplossing uniek zijn op de markt en een meerwaarde zijn voor tal van bedrijven in de logistieke en bankensector.”

Zelflerend algoritme creëert inzicht

De oplossing gaat verder dan de automatisering van manueel klasseerwerk. Functionaliteiten zoals het doorzoekbaar maken van documenten op meer dan louter de titel of het analyseren van contracten op zwakheden, leiden tot waardevolle inzichten voor doeleinden zoals BI/datawarehouse extraction, automatic document workflow management, robotic process automation, etc. Op die manier draagt de oplossing bij aan de ontwikkeling en het concurrentievermogen van het bedrijf.

Stijn Decubber, Tech Lead bij Paperbox
Het algoritmes wordt getraind. Elke gebruiker stelt zo het platform af op zijn of haar specifieke noden.
Stijn Decubber, Tech Lead bij Paperbox

“De onderliggende algoritmes zijn zelflerend”, vertelt Tech Lead Stijn Decubber. “Elke detectie gebeurt met een bepaalde zekerheid. Wanneer die onder een drempel valt, kan de gebruiker tussenkomen om te bevestigen of corrigeren. Op die manier worden de algoritmes getraind en kan de gebruiker het platform afstellen op zijn of haar specifieke noden. Paperbox is daarom ook ideaal voor nichesectoren zoals ziekenfondsen, waar veel specifieke data verwerkt moeten worden.”

Integratie met Microsoft-SharePoint

“Één van de voornaamste principes die we tijdens de ontwikkeling van het platform hebben gehanteerd, is de openheid van ons platform. Dit zowel langs de input- als outputzijde”, vertelt Stijn. 
“Desalniettemin zijn we vandaag ook fier op onze integratie-module met Microsoft SharePoint. Deze mochten we bij verschillende van onze klanten activeren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld eenvoudig alle facturen oproepen met een bedrag lager dan 50 euro, maar ook nagaan of een bepaalde clausule ontbreekt in een contract of verschillende contracten compliant zijn.”

“Het platform laat nieuwe toepassingen toe die eerder onmogelijk waren door de omvang van de volumes”, vertelt Maarten. 

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan AI jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Artificiële Intelligentie fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw onderneming?