Top-5 maatregelen van Vlaamse bedrijven tegen cybercriminelen

Tips

De meerderheid van de Vlaamse ondernemingen beveiligt zich tegen cybercriminelen met één of meerdere maatregelen uit deze top-5. Welke acties onderneemt jouw bedrijf nog niet?

Is het huis van je buurman beter beveiligd dan jouw huis? Dan riskeer je dat inbrekers jouw pand kiezen.

Net hetzelfde is het met virtuele inbrekers. Ze mikken op alle bedrijven. Vervolgens stappen ze daar binnen waar ze de minste weerstand voelen of waar de deur wordt geopend, bijvoorbeeld door iemand die een phishing mail opent.

Daarom is het interessant om te weten welke maatregelen andere Vlaamse bedrijven nemen. Zo weet je hoe je je cybersecurity maturiteit verhoogt… en zo de kans op virtuele inbraken vermindert.

Top-5 meest populairste maatregelen

Bedrijven verbeteren hun cyberveiligheid met een breed spectrum aan maatregelen. Ze gaan van eerder basis tot vrij geavanceerd.

Deze vijf oplossingen zijn te beschouwen als basismaatregelen. Ze worden het meest toegepast in Vlaamse bedrijven, volgens de Cybersecurity Barometer 2022.

  1. Regelmatige software-updates (90,9%)
  2. Data back-up op een fysiek aparte locatie of in de cloud (85,3%) 
  3. Protocol voor toegangsbeheer tot het ondernemingsnetwerk voor toestellen of gebruikers (74,5%)
  4. Sterke paswoordauthenticatie (69%)
  5. VPN, of virtual private netwerk (63,4%)
""

Een minderheid van bedrijven neemt andere, vaak meer geavanceerde, technische maatregelen zoals:

  • Bijhouden van log files om cyberaanvallen te analyseren (46,0%)
  • Periodieke ICT-veiligheidsanalyse (44,0%)
  • ICT-veiligheidsvereisten afspraken met onderaannemers en leveranciers (42,9%)
  • Opleidingen of activiteiten om medewerkers bewust te maken van het belang van cybersecurity (41,0%)
  • ICT-veiligheidstesten (37,8%)
  • Encryptietechnieken voor data, documenten en/of e-mails (28,2%)
  • Biometrische technieken ter identificatie en authenticatie van gebruikers zoals vingerafdrukken, stem- en/of gezichtsherkenning (18,9%)
""
Opleidingen zijn essentieel om schade te voorkomen wanneer cybercriminelen je bedrijf mailen, bellen of gericht aanvallen. © Foto Austin Distel, Unsplash

Technische oplossingen zijn onvoldoende

Opgelet! Bedrijven die één van deze maatregelen nemen, zijn onvoldoende beschermd. 

De meest optimale bescherming tegen cyberaanvallen ligt in het combineren van zoveel mogelijk basis- én geavanceerde CS-technologieën.

Daarbij stellen de Howest-onderzoekers die de Barometer opstelden vast dat slechts een minderheid van bedrijven opleidingen of activiteiten aanbiedt om het bewustzijn en de kennis van zijn medewerkers omtrent cybersecurity te verhogen. 

Opleidingen zijn nochtans essentieel om schade te voorkomen of te beperken wanneer cybercriminelen je bedrijf mailen, bellen of gericht aanvallen.

Gebrek aan kennis grootste drempel

Het gebrek aan relevante kennis, vaardigheden en ervaring binnen de onderneming blijkt ook de grootste drempel te zijn voor het verbeteren van de cyberveiligheid .

44,9% van de Vlaamse bedrijven geeft aan dat hun kennis tekortschiet. Vooral op dit kennis- en opleidingsstuk ligt er dus werk op de plank.

TwitterLinkedIn