MediaMarkt getroffen door grote hacking met ransomware

Actua

MediaMarkt ondervindt grote hinder door een cyberaanval. Volgens verschillende kranten eisen de hackers 43 miljoen euro. Klanten kunnen ondertussen nauwelijks bediend worden.

""
Cybercriminelen gijzelen MediaMarkt. © Foto MediaMarkt

Alle Europese vestigingen van het Duitse concern werden getroffen door een cyberaanval. Klanten kunnen geen bestellingen ophalen in de winkels en de dienst naverkoop kan niet normaal werken. De hackersgroep Hive zou achter de aanval zitten.

Hoewel experts aanraden om meteen en helder te communiceren tijdens een cyberaanval, is de grootste elektronicaketen van Europa karig met informatie. De Standaard meldt wel dat ze aan de balie van de Brusselse vestiging klanten vragen om “later deze week terug te komen”, want: “We zijn het slachtoffer van een cyberaanval. Veel weten we er nog niet van. We wachten op instructies van hogerhand.”

Aan Het Nederlandse RTL Nieuws zegt een bron dat alles versleuteld is. Verder bericht dit medium dat er interne e-mails gevraagd zou worden om de computers in de winkels niet meer te gebruiken, de internetkabels uit kassa's te halen en systemen niet opnieuw op te starten.

👉 Voorkom dat jouw onderneming slachtoffer wordt. Start met deze 10 actiepunten voor een verhoogde beveiliging tegen hackers

De cybercriminelen achter de aanval eisen 50 miljoen dollar (43 miljoen euro) losgeld in ruil voor toegang tot de gegijzelde systemen.

Het is nog niet duidelijk wat MediaMarkt met deze eis doet. Er zouden onderhandelingen gaande zijn. Aangeraden wordt om nooit losgeld te betalen.

👉 Verbeter fors je cybersecurity maturiteit. Wapen je met subsidies van VLAIO. Dit kan via de Cybersecurity verbetertrajecten voor kmo's of de kmo-portefeuille
TwitterLinkedIn