Leerlingen hacken steeds vaker Smartschool en… hun eigen school

Actua

Smartschool waarschuwt scholen voor gerichte netwerkaanvallen op hun schoolmodems. Opvallend is dat de jonge hackers op de Vlaamse schoolbanken zelf zitten. De gids die je onderaan dit artikel vindt, wapent je organisatie tegen zulke DDoS -aanvallen.

""
Leerlingen hacken steeds vaker hun eigen school. © Foto Taylor Wilcox, Unsplash

Bij steden en gemeente promoot Howest studenten die hacken, lees je in Studenten hacken Vlaamse gemeenten. Want zo sporen ze potentiële kwetsbaarheden op.

Maar bij middelbare scholen en Smartschool zijn er minder onschuldige leerlingen aan het werk.

Dat maakt dat ’s lands grootste digitaal schoolplatform Smartschool scholen waarschuwt voor een escalatie aan gerichte netwerkaanvallen op hun schoolmodems. Het doel van de hackers is het afstandsonderwijs en internetgebruik in de school te verstoren.

Hackers zitten op schoolbanken

Deze aanvallen tonen aan dat we hackers niet altijd in het verre China, Afrika of Rusland moeten zoeken. De DDoS -aanvallen lijken geïnitieerd door Vlaamse jongeren die bewust het (afstands)onderwijs willen lamleggen.

“Het netwerk van Sint-Michiel in Leopoldsburg viel regelmatig uit waardoor de 1500 leerlingen en de 200 personeelsleden geen toegang meer hadden tot internet”, getuigt Davy Mellemans, financieel & IT-directeur bij Onderwijscluster Leopoldsburg-Tessenderlo van de Broeders van Liefde.

De school heeft nu een schadeclaim neergelegd van ongeveer 220.000 euro.
Davy Mellemans, financieel & IT-directeur bij Onderwijscluster Leopoldsburg-Tessenderlo van de Broeders van Liefde

“Dit duurde dikwijls tien tot vijftien minuten. Soms tot acht keer per dag. Toen we alles analyseerden, konden we de dader ontmaskeren. In dit geval ging het om een vijftienjarige leerling die bewust DDoS -aanvallen lanceerde. De school heeft nu een schadeclaim neergelegd bij de verzekering van ongeveer 220.000 euro.”

Bescherm je zoals Smartschool

Smartschool is zelf al jaren het slachtoffer van zulke DDoS-aanvallen. 

“Leerlingen van secundaire scholen voeren via tools die ze goedkoop op internet vinden, steeds vaker netwerkaanvallen uit op schoolmodems”, zegt Smartbit, het bedrijf achter Smartschool in een persbericht.

“Aanvallen op de schoolmodem verstoren de toegang tot internet van de school. Ze leggen de afstandslessen vanuit de school plat én alle netwerkverkeer. Het is duidelijk dat dit de jongeren alleen maar stimuleert. Ze spreken ook onderling af via sociale media.”

Smartschool heeft een speciale bescherming hiertegen. Maar het probleem verlegt zich naar de scholen die deze speciale bescherming niet hebben. 

Het digitale onderwijsplatform adviseert de scholen om zich hiertegen te beschermen en de dialoog met scholieren en ouders aan te gaan over deze problematiek.

CCB wapent scholen tegen hacking

Het Centrum voor Cybersecurity België werkte adviezen en richtlijnen voor de scholen uit. Hiermee kunnen zij zich beter wapenen tegen DDoS -aanvallen.

Vraag de richtlijnen aan via info@ccb.belgium.be

Gids tegen DDoS -aanvallen

Voor alle organisaties creëerde het CCB een algemene brochure. Je vindt er proactieve en reactieve maatregelen in tegen DDoS aanvallen. 

Download nu de gids tegen DDoS-aanvallen

TwitterLinkedIn