Cyberverzekering is belangrijkste verzekering voor ondernemers

Actua
door
Unizo

Een brandverzekering is onmisbaar. Maar de cyberverzekering is de belangrijkste verzekering voor ondernemers geworden. Dat zegt de beroepsfederatie van bank- en verzekeringstussenpersonen BZB-Fedafin in ZO Magazine.

Brandweermannen bestrijden een bedrijfsbrand vanuit een kraan
De kans op een cyberaanval is acht keer groter dan op een bedrijfsbrand © Foto Peter F. Wolf, Unsplash

“Je hoort het wel eens in het nieuws, maar je denkt: ons overkomt het niet, wij zijn maar een kleine kmo”, getuigt Eline Blanchaert, sales & HR director bij Klingele Chocolade in ZO Magazine van september.

Eline Blanchaert, sales & HR director bij Klingele Chocolade
Je hoort het wel eens in het nieuws, maar je denkt: ons overkomt het niet.
Eline Blanchaert, sales & HR director bij Klingele Chocolade

Toch was hun kmo het slachtoffer van een cybergijzeling. 

“We hadden geen back-ups of verzekering, dus konden we niet anders dan enkele duizenden euro's betalen in bitcoins”, zegt Eline. “Die avond ontvingen we de sleutelcode. De dag nadien waren alle versleutelde bestanden en mappen opnieuw beschikbaar."

Telewerken vergroot het gevaar

De beroepsfederatie van bank- en verzekeringstussenpersonen herkent dit gevaar.

“Het telewerken zal alleen maar toenemen de komende jaren”, zegt Albert Verlinden, CEO van BZB-Fedafin. “De cyberaanvallen bijgevolg ook.”

Cyberveiligheid en privacy staat helemaal bovenaan het lijstje met IT-prioriteiten voor Belgische bedrijven. Lees: Telewerken maakt cyberveiligheid tot allerhoogste IT-prioriteit voor bedrijven

Zijn advies?
Sluit een cyberverzekering af.

Top-4 verzekeringen voor ondernemers (in coronatijden)

Volgens Albert Verlinden, BZB-Fedafin in ZO Magazine september 2020

  1. Cyberverzekering
  2. Verzekering gewaarborgd inkomen
  3. Telewerk aangeven binnen je arbeidsongevallenverzekering
  4. Aansprakelijkheidsverzekering onderneming

"Experten verwachten dat de digitale versnelling niet zal wegebben wanneer de lockdown afgebouwd wordt", zegt Albert Verlinden. "De efficiëntie van online vergaderen, klantenbezoeken en thuiswerken is grote én kleine bedrijven niet ontgaan. Een nieuwe, digitale manier van werken brengt ook risico's mee. En dus nieuwe verzekeringsnoden.”

“Er is acht keer meer kans dat je een cyberaanval krijgt dan dat je bedrijf in brand vliegt. En toch heeft bijna elk bedrijf in België een brandverzekering, en bijna niemand een cyberverzekering."

Albert Verlinden, CEO van BZB-Fedafin
Je hebt acht keer meer kans dat je een cyberaanval krijgt dan dat je bedrijf in brand vliegt.
Albert Verlinden, CEO van BZB-Fedafin

20% is wel verzekerd

20% van de kmo's in België is verzekerd tegen cyberrisico's, terwijl de cyberaanvallen elk jaar met ongeveer 20% stijgen. Tijdens de coronacrisis is het besef van het nut van zo'n verzekering bij kmo's toegenomen, weet Unizo. Dat komt mede door de grotere risico's van thuiswerken en de vele phishingaanvallen tijdens de coronacrisis.

Zo'n verzekering is redelijk omvattend. Maar dat neemt niet weg dat je nog best alles doet om je gegevens te beveiligen en de risico's te drukken, bijvoorbeeld via een Cybersecurity-Verbetertraject van VLAIO.