"Cybersecurity is een kans voor ondernemingen"

Actua

"Cybersecurity vormt een enorme kans voor onze bedrijven en kmo's." Dat zegt eerste minister Alexander De Croo bij de voorstelling van de cybersecuritystrategie 2.0.

Alexander De Croo omringt door pers tijdens een bedrijfsbezoek aan Ranson
Premier Alexander De Croo op bedrijfsbezoek bij Ranson. © Foto Beleidscel eerste minister

België moet een van de minst kwetsbare landen in Europa worden voor cyberaanvallen. Dat zei eerste minister Alexander De Croo tijdens een bezoek aan Ranson. Deze producent van bakkerijgrondstoffen in Harelbeke werd in 2019 slachtoffer van een cyberaanval.

Cybercriminaliteit in top drie

Een recente bevraging van Belgische CEO’s leert dat cybercriminaliteit in de top drie blijft van de meest gepleegde vormen van criminaliteit. 

Zeven op de tien CEO’s zien cyberaanvallen ook als een bedreiging voor de groeivooruitzichten van hun organisatie. Bijna een derde is 'extreem bezorgd' over cyberdreigingen.

Cybersecurity -strategie is nodig

De opkomst van een steeds digitalere samenleving en het toenemend gebruik van nieuwe technologieën gaan wereldwijd gepaard met meer cyberaanvallen.

""
We zullen alles in het werk stellen om een ecosysteem te ontwikkelen dat innovatie op het gebied van cyberbeveiliging bevordert.
Alexander De Croo, eerste minister

De recente gebeurtenissen tonen daarbij aan dat de aanvallen steeds uitgebreider en ernstiger worden. Denk maar aan de ddos-aanvallen, de Microsoft Exchange Server Hack en de vele digitale gijzelingen met ransomware.

Om digitale criminaliteit tegen te gaan, keurde de Nationale Veiligheidsraad (NVR) recent de details van de cybersecuritystrategie 2.0 goed.

""
De cybersecurity 2.0-strategie wil van België tegen 2025 een van de minst kwetsbare landen maken op het vlak van cyberveiligheid.
Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB)

"De uitgestippelde cybersecurity 2.0-strategie wil van België tegen 2025 een van de minst kwetsbare landen in Europa maken op het vlak van cyberveiligheid ", zegt Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB)

Dit centrum staat in voor de uitvoering van de cybersecuritystrategie. Het CCB zal daartoe nauw samenwerken met verschillende overheidsdiensten waarvoor cyberbeveiliging van centraal belang is.

Enorme kans voor kmo’s

"Cybersecurity is niet alleen een prioriteit voor België, maar vormt ook een enorme kans voor onze bedrijven en kmo's, die over veel expertise in dit domein beschikken", zegt premier Alexander De Croo. 

"We zullen blijven investeren in de bescherming van onze burgers en onze systemen tegen cybercriminelen. Tegelijk zullen we alles in het werk stellen om een ecosysteem te ontwikkelen dat de innovatie op het gebied van cyberbeveiliging in België bevordert."