Cyberaanval oplossen kost minstens 10.000 tot 30.000 euro

Actua

De interventiekosten na een cyberaanval schommelen gemiddeld tussen 10.000 en 30.000 euro. Dat zegt verzekeraar CyberContract in Trends. Bij datadiefstal loopt de schadevergoeding al snel op tot een tienvoud van die bedragen.

Hacker zit dichterbij dan je denkt, hier zelfs in de serverkast van het bedrijf
Hackers zitten vaak dichterbij dan je denkt © VLAIO

Een cybersecurityverzekeraar betaalt een schadevergoeding na specifieke gevallen van hacking. Dat kan een computervirus zijn dat een productielijn verstoort, een medewerker die per ongeluk op een link klikt waarna documenten onleesbaar worden, een systeemcrash die data vernietigt, enzovoort.

1500 Belgische kmo’s verzekerd

Heel wat Vlaamse kmo’s werden al het slachtoffer van malware , phishing of CEO-fraude.  Dat doet ook in onze regio de vraag naar cybersecurityverzekeringen stijgen.

20% van de kmo's in België is verzekerd tegen cyberrisico's. Lees hierover het artikel Cyberverzekering is belangrijkste verzekering voor ondernemers.

CyberContract betrad zes jaar geleden als één van de eerste spelers de Belgische markt, zegt het artikel Is uw onderneming al verzekerd tegen cybercriminaliteit? in Trends. Inmiddels zijn meer dan 1500 Belgische kmo’s verzekerd bij CyberContract. De verzekeraar voorziet dat één op de tien polissen binnen het jaar een schadegeval zal opleveren.

Koen Druyts, zaakvoerder van CyberContract
We voorzien dat één op de tien polissen binnen het jaar een schadegeval zal opleveren.
Koen Druyts, zaakvoerder van CyberContract

Datadiefstal kost snel tot 300.000 euro

Bij een probleem overlegt CyberContract altijd met de vaste IT-leverancier van het getroffen bedrijf. “In zulke situaties zijn snelheid en teamwerk cruciaal”, zegt Koen Druyts, de oprichter en zaakvoerder van CyberContract. 

“De interventiekosten worden meestal gedragen door de verzekeraar en schommelen gemiddeld tussen 10.000 en 30.000 euro, afhankelijk van de ernst en de duur van het incident. Bij datadiefstal loopt de schadevergoeding al snel op tot een tienvoud van die bedragen.”

TwitterLinkedIn