Houden mensen 1,5 meter afstand op Antwerpse Meir? Slimme camera’s onderzoeken het

Actua

Bewaren mensen anderhalve meter afstand van anderen wanneer ze winkelen op de Meir in Antwerpen? Dat onderzoeken Universiteit Antwerpen, Robovision en Securitas met artificiële intelligentie .

Winkelende mensen op de Meir in Antwerpen
AI-camera's controleren of deze mensen 1,5 meter afstand respecteren met andere mensen. © Florian Van Duyn, Unsplash

Anderhalve meter afstand houden blijft hét wapen tegen het coronavirus. De regel is vrij eenvoudig, maar het naleven is dat niet altijd nu de maatregelen versoepeld worden. Zeker drukke winkelstraten vragen extra aandacht. 
“Het is ook interessant om te achterhalen of en hoe het ‘anderhalvemetergedrag’ van de mensen de komende tijd evolueert”, zegt professor Steven Latré, verbonden aan Universiteit Antwerpen en imec. “Hebben mensen in de beginfase meer aandacht voor de veilige afstand? Verslapt die focus nadien?”

Partners lanceren proefproject

Om die vraag te beantwoorden, starten de Universiteit Antwerpen, AI-bedrijf Robovision en beveiligingsfirma Securitas een wetenschappelijk proefproject op de Antwerpse Meir. 

Deze Covid-19 interactie monitoring van IDLab is helemaal niet bedoeld voor ordehandhaving, benadrukken de partners in een persbericht. “We willen vooral achterhalen hoe de interactie tussen passanten de komende maanden evolueert.”

Bedrijven grijpen vaker naar AI

“Corona doet bedrijven extra naar AI grijpen”, zegt Jonathan Berthe, CEO bij Robovision in een interview met Digitaletoekomst.be.

"Bijvoorbeeld bij het implementeren van de social distancing in winkelstraten en grote bedrijven. Doe je dit via een AI-systeem, dan zie je op camerabeelden perfect wie de noodzakelijke 1,5 meter afstand bewaart. Deze mensen zijn groene bolletjes. Wie dichter nadert, kleurt rood. Hieraan kunnen de infrastructuur, wegwijzering en maatregelen aangepast worden.”

Lees meer: Robovision vastbesloten om één van de beste AI-platformen ter wereld te worden

AI checkt de afstand

Bovenop het AI-platform van Robovision brengen camera’s dankzij artificiële intelligentie realtime in beeld hoeveel afstand de mensen van elkaar houden. Wetenschappers van UAntwerpen zetten deze resultaten om in trends. Hiervoor hoeven de onderzoekers de beelden niet zelf te bekijken.

Eerst in het labo, nu op straat

“Na een testfase in het labo verbeteren we de technologie nu door proef te draaien in de realiteit”, legt Steven uit. “Een volledig correct beeld krijgen we nog niet omdat mensen uit hetzelfde huishouden natuurlijk dicht bij elkaar mogen lopen. Maar dat onderscheid kan de technologie niet maken.”

De technologiedivisie van beveiligingsfirma Securitas stelt een mobiele camera-installatie ter beschikking die verbonden staat met haar AI cloud -platform. 

Lees het volledige nieuwsbericht: Software brengt anderhalve meter afstand in beeld

250 slimme camera's tellen toeristen aan zee

Ook aan de Belgische kust worden deze zomers slimme camera's ingezet. Ze moeten voorkomen dat er zich teveel mensen op eenzelfde plaats bevinden.

Een netwerk van 250 slimme camera's zal deze zomer de drukte in kaart brengen op de zeedijken en in de drukste straten van de kuststeden en -gemeenten. Met deze informatie kan er ingegrepen worden als het op bepaalde plaatsen aan zee te druk wordt. Dit om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan aan de kust.

Bekijk hier de VRT-reportage