Vlaamse Radix versnelt ontwikkeling coronavaccin bij Britse GSK

Actua

De Vlaamse AI-specialist Radix levert tech­nologie die de ontwikkeling van een coronavaccin versnelt aan de Britse farmareus GSK. “In vier weken was onze software klaar.”

Corona onderzoeker in beschermkledij in een medisch lab
Corona onderzoeker worden in medisch lab bijgestaan door Vlaamse artificiële intelligentie © Foto CDC, Unsplash

GSK werkt samen met zijn Franse concurrent Sanofi aan een coronavaccin. De twee farmareuzen zien hun onderzoek nu plots versneld door de technologie van de Gents-Brusselse start-up Radix. 

In het vroege stadium van vaccinontwikkeling is het belangrijk te weten hoe snel bepaalde levende bacteriën zich voortplanten op een petrischaaltje, schrijft de krant De Tijd. Traditioneel telt een labo-onderzoeker met het blote oog de kolonies, wat de zichtbare clusters zijn van gedeelde cellen van de bacterie.

AI telt beter dan mensen

“Dat is een arbeidsintensief, repetitief en zelfs saai proces, waarvoor heel wat ervaring en kennis nodig zijn”, zegt CEO van Radix, Davio Larnout, aan De Tijd.

Davio Larnout, CEO van Radix
De telling van de kolonies bacteriën gaat zes keer sneller met onze software.
Davio Larnout, CEO van Radix

“Het gaat niet alleen om de aantallen, maar ook om de aard van de kolonies. Daardoor is het een schoolvoorbeeld van waar artificiële intelligentie nuttig kan zijn. De telling van de kolonies, op basis van een foto, gaat zes keer sneller met onze software. Ook werkt die veel accurater dan een mens.”

Klaar in slechts vier weken

Nadat Radix contacten met GSK had aangeknoopt via de R&D-afdeling in Waver, ging het razendsnel. 

“In twee weken hadden we een eerste versie klaar”, zegt David. “Nog eens twee weken later was de software operationeel. De felicitaties van een vicepresident van de groep waren een enorme opsteker.”

TwitterLinkedIn