Meer produceren met minder fouten en kosten? Kmo coffeeRoots integreert AI

Use case

De afgelopen twee jaar ontdekte coffeeRoots de mogelijkheden van artificiële intelligentie . De familiale kmo verzamelt continu data en laat deze door AI analyseren. Het resultaat? De winkels en productie worden efficiënter beheerd. Het bedrijf heeft meer inzicht in consumententrends, realiseert meer productie en verkoopt met minder afval, minder fouten en minder kosten. Zou jij daar ook 'ja' tegen zeggen?

""

CoffeeRoots is al lang niet meer de lokale Antwerpse koffiebranderij ‘t Koffiemoleken die opgestart werd in 1907. Het bedrijf van de familie Hoorens roostert wel nog steeds koffie op de traditionele manier, maar het is intussen uitgegroeid tot een groep die koffie, thee en andere warme dranken produceert voor merken in dertig landen. Wereldwijd telt hun eigen retailketen Cantata meer dan 350 vestigingen, met recente uitbreidingen in België en Frankrijk.

Kmo zonder eigen IT-afdeling

De expansie gebeurde zoals in de meeste Vlaamse kmo’s: op buikgevoel en met eenvoudige IT-systemen. Voorraden werden manueel geteld, winkels op buikgevoel geopend en beheerd, menselijke ogen controleerden de kwaliteit, voorraden werden op ervaring ingeschat en aangevuld. 

Ook deze manuele arbeid is herkenbaar voor veel kmo’s. Maar coffeeRoots voelde dat het beter moest kunnen. Maar hoe los je dat op zonder een eigen IT-departement, zonder data, zonder doorgedreven digitale systemen en zonder analisten en specialisten?

""
CoffeeRoots vroeg me om de ervaring van de grote industriële bedrijven in het familiebedrijf binnen te brengen. Het doel? Efficiënter en meer produceren met minder fouten, lagere kosten en in minder tijd.
Shahin Afrouzeh, Lead Artificial Intelligence Developer bij coffeeRoots Cantata

"De journey startte met mij", kreeg Shahin Afrouzeh te horen tijdens zijn aanwervingsgesprek: "Het blad was nog helemaal leeg. CoffeeRoots wilde uitzoeken hoe zij konden groeien door data en AI. Hun vraag: breng de ervaring van de grote industriële bedrijven in ons familiebedrijf binnen. Help ons efficiënter en meer produceren met minder fouten, lagere kosten en in minder tijd. Tegelijkertijd wilde het de verkopen in hun winkels beter in kaart brengen, inclusief trends op de markt opvolgen, regionale verschillen detecteren en voorraden optimaliseren."

""
CoffeeRoots zet de data die ze verzamelen in het gehele proces slim in met AI. Zo bouwen ze voorsprong uit op de concurrentie.
Steven Puttemans, projectadviseur innovation bij VLAIO

Zoektocht naar specialisten en best practices

CoffeeRoots wierf de juiste specialist aan. Shahin kent de wereld en de mogelijkheden van AI. Hij verhuisde in 2020 van Dubai naar  België om zijn hogere studies af te maken en om bij zijn familie van Belgische afkomst te zijn. Ook het groot aantal wereldberoemde productie-industrieën en technologische start-ups in Europa trok hem aan. Hij hoopte  op een dag een veranderende factor te zijn in een industrie die dringend behoefte heeft aan digitalisering. 

Als koffieliefhebber kwam hij bij coffeeRoots terecht en bracht er maar al te graag zijn ervaring in industriële automatisering mee. Momenteel beheert hij het Industry 4.0 traject en de AI inspanningen als lead artificial intelligence developer.

Met hulp van VLAIO

Met VLAIO-subsidies voor een ontwikkelingsproject kon coffeeRoots datascientist en AI-developer Shahin aanwerven. "De financiën waren belangrijk om het project op te starten", zegt Shahin, "maar we kregen meer dan financiering. Cruciaal voor ons was de lijst van bedrijven die ons konden helpen met de digitalisering."

Steven Puttemans van VLAIO verwees coffeeRoots onder meer door naar specialisten in het connecteren van winkels en productiemachines in de cloud en in het visueel helder brengen van data in realtime.

VLAIO stelde zijn hele netwerk open. 

Dien ook je digitaliseringsproject in bij VLAIO

Sterke partners helpen bij opstart

"Het is heel knap om zien hoeveel digitaliseringsmogelijkheden er te vinden zijn in een vrij traditioneel bedrijf als een koffiebranderij", zegt Steven Puttemans, projectadviseur innovation bij VLAIO. "CoffeeRoots maakt bewust de keuze met AI aan de slag te gaan en de data die ze verzamelen in het gehele proces slim in te zetten. Zo bouwen ze voorsprong uit op de concurrentie."

""

Ook de samenwerking met Flanders Make is cruciaal voor het digitaliseringstraject. "Het nodigt ons uit op seminaries en industriële automation events. Daar leggen we contacten met bedrijven die een digitale visie hebben, innoveren, oplossingen implementeren… Flanders Make zette ons op de juiste plaats."

Klein gestart met een pilootproject

Vanuit de subsidies en het netwerk startte CCoffeeRoots voorzichtig met één pilootproject in België. Vervolgens bouwde het voort op de successen.

In eerste fase werden de acht Belgische en Luxemburgse winkels geconnecteerd aan het ERP-pakket. Shahin: "Ongelooflijk wat je allemaal kan doen met eenvoudige data uit winkelkassa's. In realtime heeft nu iedereen zicht op voorraden en verkoophoeveelheden, op populaire producten volgens regio en winkel, op trends, enzomeer. Deze data sturen leveringen en productie aan en geven inzichten die nuttig zijn voor sales, marketing en productontwikkelingen. En dat zonder dat er één blad papier of mail aan te pas komen."

De digitalisering werd vervolgens doorgetrokken naar de productielijn. "We sloten de productiemachines aan op de cloud . Ook hier werd plots zoveel mogelijk", zegt Shahin. "We zien in realtime én op afstand alle essentiële KPI’s: hoe de machines werken, hoeveel ze produceren, wanneer ze falen en hoe het beter kan. Als één team bijvoorbeeld opmerkelijk beter presteert dan een ander, kunnen ze van elkaar leren."

Daarenboven nemen camera’s nu de kwaliteitscontrole op zich. "Manueel zien we onmogelijk elk lek of fout. Soms zijn deze zo miniem, niet zichtbaar met het blote oog. Maar een camera met AI analyseert en ziet wel elk detail. Hierdoor kunnen we de band bij de minste fout meteen stoppen, waardoor we de hoeveelheid weg te gooien producten gigantisch vermindert."

0% mislukkingen door bewezen technologie

Opvallend, maar het pilootproject kent geen mislukkingen. Shahin: "We verminderen fors het risico door gebruik te maken van technologie die zich heeft bewezen in grote productie- en retailomgevingen. We werken samen met partijen en consultants die ervaring hebben. En we evolueren voorzichtig."

Communicatie is de bijkomende succesfactor, weet Shahin: "We implementeren niet zomaar alles. Wel praten we voordien alles door. We leren uit fouten die anderen maken met AI en starten enkel projecten op die in lijn liggen met de bedrijfsstrategie."

""
We leren uit fouten die anderen maken met AI en starten enkel projecten op die in lijn liggen met de bedrijfsstrategie.
Shahin Afrouzeh, Lead Artificial Intelligence Developer bij coffeeRoots Cantata

Deze open en voorzichtige aanpak leidt ook tot een groot draagvlak onder management en medewerkers. De inzichten worden gevisualiseerd op eenvoudige dashboards, die zelfs vanop smartphones toegankelijk zijn. Deze informeren én empoweren elke medewerker.

AI vergemakkelijkt interne kennisoverdracht

De eerste AI-systemen en -resultaten hebben coffeeRoots slimmer en futureproof gemaakt. Want de technologie helpt ook bij de overdracht van kennis binnen het bedrijf. 

Artificiële intelligentie onthult nu in realtime wat vroeger alleen een ervaren medewerker wist, bijvoorbeeld wat de ideale afstemming is van een machine of welke voorkeuren consumenten hebben. Elke nieuwe productiemanager kan sneller dan ooit machines bedienen. Elke nieuwe manager of marketeer heeft een helder overzicht van wat wel en niet werkt.

De nieuwe AI-technologie op allerlei vlakken vruchten af. Een beknopt overzicht:

  • De automatisering van verpakkingsmachines helpt om de snelheid en nauwkeurigheid van het verpakken te verhogen.
  • Dit zorgt voor minder menselijke fouten.
  • Ook de traceerbaarheid van het product is beter. 
  • IoT-apparaten en een datamonitoringplatform volgen het productieproces en de verpakkingsmachines in real-time. Ze identificeren problemen en voorspellen wanneer onderhoud nodig is. Hierdoor vermindert de uitvaltijd en verhoogt de efficiëntie.
  • Dezelfde voorspellingen en opvolgingen worden bereikt met een digitale twin van de koffiesilo's. Tevens is het mogelijk om veranderingen in de configuratie van de silo's te simuleren, wat helpt om het proces te optimaliseren en het eindproduct te verbeteren. 
  • Een digitale twin verzamelt eveneens gegevens over verschillende parameters van de silo's, zoals: temperatuur, vochtigheid, luchtstroom…
  • Vanuit de verzamelde gegevens over efficiëntie, opbrengst en kosten identificeert het datamonitoringplatform trends en patronen.
  • Hiermee worden de besluitvorming en het productieproces verbeterd.

Om deze technologieën te implementeren en te onderhouden, denkt Shahin aan een eigen techteam met expertise in gegevensbeheer, automatisering, IoT en andere relevante technologieën. “Met de subsidie konden we klein starten. Nu evolueren we naar een volgende fase”, blikt hij vooruit op de toekomst.

TwitterLinkedIn

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan AI jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Artificiële Intelligentie fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw onderneming?