Vlaamse Regering versterkt cybersecurity van bedrijven met 20 miljoen euro per jaar

Actua

Het bewustzijn en de basiskennis rond cybersecurity bij ondernemers en kmo’s moet hoger. Vanuit deze optiek investeert Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits 20 miljoen euro per jaar in meer cyberveiligheid .

De komende maanden en jaren wil Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits ondernemers en kmo’s stimuleren om meer werk te maken van een goede cybersecurity . De plannen zullen nog verder geconcretiseerd worden. 

Online platform staat ondernemingen bij

De website Digitaletoekomst.be is een eerste stap naar meer cyberveiligheid . Op dit platform delen VLAIO, Agentschap Innoveren & Ondernemen, en partners uit het VLAIO Netwerk tips & tricks, handleidingen, goede praktijken en filmpjes over hoe je kan omgaan met cybersecurity. 

Dit online platform, gecoördineerd door VLAIO in opdracht van de Vlaamse overheid, is ook een werkinstrument voor ondernemers. 

Digitalisering is niet zonder risico

“Ondernemers en bedrijven gaan steeds meer de weg van digitalisering op. Dat is noodzakelijk en juichen we toe. Maar het is niet zonder risico”, waarschuwt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits. “Er is een degelijke beveiliging van je bedrijf nodig op het vlak van software en applicaties.”

Digitalisering is niet zonder risico. Er is een degelijke beveiliging van je bedrijf nodig.
Vlaams minister van Economie Hilde Crevits

“Daarom maken we de komende maanden en jaren werk van een stimulerend beleid rond cybersecurity . Vlaamse kennisinstellingen hebben heel wat knowhow op dit domein. We willen dat die kennis ook goed doorstroomt naar het bedrijfsleven en de vele kmo’s. Succesvol ondernemen in de digitale economie vraagt ook een goed cybersecurity in elk bedrijf.”

Vind uw dienstverlener

VLAIO zal ook gespecialiseerde dienstverleners inzake digitalisering en cybersecurity aanstellen. Deze dienstverleners (ondernemersorganisaties of kenniscentra) krijgen de opdracht om rechtstreeks bedrijven te informeren, adviseren, begeleiden en coachen. Deze dienstverleners zullen ook de andere ondernemersorganisaties en partners voeden met informatie die ze kunnen meegeven aan bedrijfsleiders. 

Op deze wijze kan een bedrijfsleider die bijvoorbeeld een begeleiding volgt inzake management van een groeibedrijf toch algemene informatie meekrijgen over de beveiliging van zijn bedrijf.

Versterking van onderzoek op universiteiten

Om breed een aantal vernieuwende concepten in het bedrijfsleven te laten implementeren, wordt een werking opgezet om nieuwe technologie op vlak van cybersecurity snel te implementeren bij bedrijven. Deze richten zich op de voorlopers in het bedrijfsleven, op de innovatievolgers én op wie nog niet eerder aan cyberveiligheid werkte. 

Het onderzoek bij de universiteiten in deze domeinen wordt versterkt.

Hoe wordt het budget van 20 miljoen euro verdeeld?

In totaal voorziet de Vlaamse Regering in 20 miljoen euro voor cybersecurity per jaar. Daarbij horen ook de extra middelen om de ‘geletterdheid’ rond cyberbeveiliging bij bedrijven te verhogen. 

  • 9 miljoen euro wordt jaarlijks ingezet voor de ondersteuning van bedrijven. Dat gaat dan over onderzoek en kennisverspreiding. 
  • 8 miljoen euro gaat naar basisonderzoek aan de universiteiten, onder meer met het oog op de ontwikkeling van technologische bouwblokken om veilige communicatie te verzekeren. Concreet gaat dat over software- en applicatiebeveiliging, beveiliging van digitale platformen,…
  • 3 miljoen euro wordt geïnvesteerd in een specifiek opleidingsaanbod voor bedrijven en het leerplichtonderwijs.

Download hier het Vlaams Beleidsplan Cybersecurity