Studenten hacken Stad Leuven en 70 Vlaamse gemeenten

Actua
door
Howest

De gemeente Wingene liet haar computernetwerk testen door ethische hackers van de hogeschool Howest. Ook Leuven en 70 andere gemeenten vroegen de hogeschool om hun digitale infrastructuur aan te vallen.

Een student met hoofdtelefoon werkt vanuit een hippe coworking met gele stoelen
Een student tracht de website van een Vlaamse gemeente te hacken © Foto Austin Distel, Unsplash

De hackers die de digitale infrastructuur van een 70-tal Vlaamse gemeenten aanvallen, zitten niet met een kaptrui aan in een donkere kelder. Net zo min spreken ze Russisch en vragen ze losgeld als het hacken lukt.

Nee, het zijn gewoon studenten in jeans en sneakers van Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen.

"Studenten krijgen van ons een internetkabel, een laptop en toegang tot een bibliotheek in hun gemeente”, vertelt Kurt Callewaert, computerveiligheidsexpert Howest, over het project aan digitaletoekomst.be. “Verder is het aan hen om te zien hoe ver ze geraken en welke gegevens ze kunnen hacken."

Update januari 2022 - De studenten van de opleiding Cyber Security Professional probeerden op allerhande manieren in te breken op de IT-systemen en -toepassingen van de stad Leuven. Het resultaat is een rapport op maat met aanbevelingen om de cyberveiligheid van de stad te verbeteren.

"Onze IT-systemen hielden goed stand en het was onmogelijk voor de studenten om aan gevoelige data te geraken. Maar zaken kunnen altijd nóg beter: de aanbevelingen van de studenten zullen we ter harte nemen om zo onze IT-infrastructuur, processen en systemen verder te beveiligen", vertelt schepen van ICT, Thomas Van Oppens, aan Knack.

Vlaamse overheid investeert 2 miljoen euro

Begin 2020 legde een cyberaanval de gemeente Willebroek vijf dagen lang plat. Daarop lanceerde Bart Somers, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, in januari 2020 een oproep om de cyberveiligheid van steden en gemeenten gevoelig te verhogen.

In april 2020 maakte de Vlaamse overheid bekend dat ze ruim 2 miljoen euro investeert in de cyberveiligheid van lokale besturen. 

“Onze steden en gemeenten zijn cruciale actoren in het oplossen van de crisis waarin we ons nu bevinden", zegt Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers hierover. "We moeten kost wat kost vermijden dat zij nu slachtoffer worden van cybercriminelen. Daarom ondersteunen we hen met bijkomende middelen voor de veiligheid van hun ICT-systemen.”

Het bedrag van ruim twee miljoen euro is bedoeld voor de uitbouw van een toolkit cybersecurity , de inzet van ethisch hackers in de lokale besturen en een audit informatieveiligheid in alle Vlaamse steden en gemeenten. Minister Bart Somers gaat hiervoor een samenwerking aan met de VVSG en Howest.

Kurt Callewaert, computerveiligheidsexpert Howest
Wij moeten jonge mensen ook leren aanvallen
Kurt Callewaert, computerveiligheidsexpert Howest

Hackers botsten op Moorslede 

Studenten van Howest  hebben al 30 van de 75 steden en gemeenten onderzocht. Onder meer Moorslede kwam al aan de beurt. Hoewel burgemeester Ward Vergote (Visie) nog wacht op het auditverslag, deelt hij al trots aan Het Nieuwsblad het resultaat mee: “Ons systeem blijkt waterdicht. De ethische hacker is op geen enkele manier binnengeraakt.”

Schepen Brecht Warnez spreekt in dezelfde krant van een win-winsituatie. 

“Voor de studenten is het een goede leerschool en voor ons een gratis dienst", zegt de schepen. "Wie weet geven die studenten ons nog een beter inzicht in onze cyberveiligheid . Het zou niet de eerste keer zijn dat een jonge hacker slaagt in iets wat een gespecialiseerd bedrijf niet lukt.”

Studenten moeten leren aanvallen

"Wij moeten jonge mensen ook leren aanvallen”, duidt Kurt het belang van het project voor IT-studenten in opleiding. 

“Hoe beter ze kunnen aanvallen, hoe beter ze zien welke producten en diensten nog niet voldoende beveiligd zijn."

TwitterLinkedIn