Cybersecurity Lab voor kmo bedrijfsleiders, managers en operationeel verantwoordelijken

Dienstverlener
Voka

Ben jij je al bewust van de risico’s die cyberincidenten met zich meebrengen? Tijdens deze interactieve cursus ontdek je hoe je je wapent tegen cyberbedreiging en hoe je draagvlak creëert.

Wat is het?

Er gaat geen dag voorbij zonder dat we geconfronteerd worden met cybersecurity . Meer en meer organisaties krijgen te maken met cyberaanvallen. Hoe bescherm je je hiertegen?

In drie sessies reikt de trainer tools en inzichten aan én kom je te weten hoe Pilz, Artveldehogeschool en KU Leuven de cyberaanval op hun organisatie ondergingen, welke impact deze had op hun organisatie, waarom ze een target waren voor de aanvallers en hoe ze zich in de toekomst zullen bewapenen tegen dergelijke aanvallen.

Tijdens dit traject worden voornamelijk de processen en technieken aangereikt die je kan aanwenden om de cyberbeveiliging van je organisatie te versterken. Daarbij ligt de focus op het identificeren van de bedreigingen en het begrijpen van de mogelijke beschermingsmaatregelen, zodat je voor jouw bedrijf kan inschatten op welke domeinen mogelijks bijkomende acties dienen te worden genomen om de cyberbeveiliging te versterken.

Tijdens deze interactieve cursus ontdek je hoe je je wapent tegen cyberbedreiging en hoe je draagvlak creëert. Als manager of verantwoordelijke leer je eigenhandig een cyberveiligheidsplan ontwikkelen op maat van jouw bedrijf.

Voor wie?

 • Bedrijfsleiders
 • Managers
 • Operationeel verantwoordelijken

Dit is geen technische opleiding. Er is geen diepgaande IT-kennis vereist.

Wat kan je verwachten?

3 sessies, met telkens een getuigenis:

Sessie 1. Is mijn organisatie een doelwit en waarom?

In deze sessie trachten we te achterhalen waarom cybercriminelen geïnteresseerd zouden kunnen zijn in jouw organisatie. We lichten toe welke de risico’s zijn en welke bedreigingen de meest kritieke systemen kunnen impacteren. Vervolgens bieden we een eerste inzicht in mogelijke beveiligingsmogelijkheden. 

Getuigenis door Timen Floré van Pilz vertelt over de impact die een cyberinval had op hun organisatie, de gevolgen en hoe zij er nu mee omgaan.

Sessie 2. Hoe kan ik me beschermen?

We gaan dieper in op de beveiligingsmaatregelen die een organisatie dient te nemen om zich afdoende te beschermen tegen cyberdreigingen. We bundelen alle kennis uit de twee sessies in een concrete en realistische case waarbij we tonen hoe een aanvaller typisch tewerk gaat.

Getuigenis door Nick Sabbe van de Artevelde Hogeschoollicht toe hoe de aanvallers zich georganiseerd hebben en welke veiligheidsmaatregelen zij namen om zich te beschermen cyberdreigingen.

Sessie 3. Uitbouwen van een high level bedrijfsplan

Tijdens deze sessie adviseren we de deelnemers bij het identificeren van de meeste urgente activiteiten die ze moeten uitvoeren om hun beveiliging te verbeteren. We trachten volgende punten uit te werken:

 • Activiteit/project
 • Deliverable
 • Timing
 • Tijdsinschatting
 • Justificatie

Getuigenis door Vincent Naessens van KU Leuven legt uit hoe zij vandaag omgaan met cyberbeveiliging als continu proces.

Wanneer

 • Sessie 1: woensdag 13 oktober
 • Sessie 2: woensdag 27 oktober
 • Sessie 3: woensdag 10 november

Telkens ½ dag (9.00 tot 12.30 uur)

Meer info

www.voka.be/activiteiten/lab-cyber-target-cyber-secure-ovl

Contactgegevens

Helena Vancampenhout
+32 9 266 14 66
helena.vancampenhout@voka.be

Jolyn De Baets
+32 9 266 14 65
jolyn.debaets@voka.be