Nooit meer een lege autobatterij! Het Vlaamse Faktion maakt Franse app slim

Use case
In samenwerking met

Hoe is het met je wagen? Zijn je banden in topvorm? Is het oliepeil voldoende hoog? Dit hoef je voortaan zelf niet meer te controleren. Vlaamse AI-technologie van Faktion doet het voor jou. Faktion levert zo een AI-oplossing aan de grootste bandenfabrikant ter wereld, Bridgestone.

Weinig automobilisten weten wat er zich afspeelt onder de motorkap van hun wagen. Dit kan beter.

De 'My Speedy'-app van Bridgestone stuurt bestuurders proactief waarschuwingen en advies omtrent de staat van hun wagen. Daardoor kunnen die met gerust gemoed de baan op. Ook een platte batterij zal niet meer voorkomen, omdat de app je een berichtje stuurt als deze plots leegloopt.

Een reeks algoritmes zorgt er voor dat potentiële defecten worden gesignaleerd voor ze zich daadwerkelijk voordoen. 

Waarom Vlaamse AI

Voor de kennis rond data en artificiële intelligentie doet het Frans garagenetwerk Speedy van Bridgestone beroep op Faktion, een Antwerps engineeringbureau gespecialiseerd in toegepaste AI-oplossingen.

Vlaamse AI help nog meer topbedrijven in het buitenland. Lees ook Vlaamse AI helpt grootste Britse wijnproducent minder wijn verspillen

“We hadden twee redenen om samen te werken met Faktion”, zegt Johan Van Langendonck, Head of Solutions Strategy, Bridgestone EMEA. “We waarderen de echte samenwerkingscultuur die ze in het project brachten, met aandacht en respect voor ieders doelen en beperkingen.

Johan Van Langendonck, Head of Solutions Strategy, Bridgestone EMEA
We waarderen de echte samenwerkingscultuur die Faktion in het project bracht, hun trackrecord en ervaring met machine learning.
Johan Van Langendonck, Head of Solutions Strategy, Bridgestone EMEA

En we kozen voor Faktion omwille van hun trackrecord en ervaring met machine learning voor data die gecapteerd worden door sensoren. Dit gaf ons het vertrouwen dat we nodig hadden om dit project op te starten.”

Man haalt de app MySpeedy uit zijn broekzam

Toen de app gelanceerd werd, interviewde Agoria de twee hoofdrolspelers van Faktion: Niels Van Weereld, VP Business Development, en Jos Polfliet, VP Applied AI. 

Hoe werkt die 'My Speedy'-app?

Niels Van Weereld: “My Speedy gebruikt een toestel dat wordt geïnstalleerd in de wagen om de data gelinkt aan alle belangrijke onderdelen van het voertuig (zoals banden, remmen, accu, motorolie,…) in real-time te capteren. Deze data worden vervolgens doorgestuurd naar Bridgestone's cloud platform, waar een reeks algoritmes ze omzetten naar concrete inzichten over de staat van de auto. Deze worden ten slotte naar de app van de gebruiker gestuurd in de vorm van waarschuwingen en advies.”

  Hoe is het project concreet verlopen? 

  Jos Polfliet: “Zodra Bridgestone intern overtuigd was van het productconcept van de 'My Speedy'-app, en dus van een vooral op data en software gebaseerde benadering voor proactief wagenonderhoud, konden we samen van start met een reis die uiteindelijk zo'n twee jaar zou duren. Die reis verliep in drie etappes:

  1. Het opzetten van een proof of concept (POC) op basis van experimentele data om een minimum aan vertrouwen te verwerven over de haalbaarheid van de gekozen aanpak.
  2. Het bouwen van algoritmes om 'artificieel intelligente' voorspellingen en inzichten te genereren die (net) voldoende robuust waren om met ware eindgebruikers te testen in een piloot.
  3. Het verder perfectioneren van die AI-modellen op basis van experimenten en reële marktdata van de piloot. Deze stap werd hoofdzakelijk in Frankrijk uitgevoerd, en is eigenlijk een quasi oneindig proces.”
  Portret van Jos Polfliet, VP Applied AI bij Faktion
  Business, IT en R&D-stakeholders en partners werken samen. Dat is slim als je een schaalbare en commercieel leefbare oplossingen wil.
  Jos Polfliet, VP Applied AI bij Faktion

  Werken jullie alleen aan dit project?

  Jos: "Doorheen het traject bracht Bridgestone een reeks van business, IT en R&D-stakeholders en partners aan boord. Een slimme zet, want die 3 partijen moeten hand in hand werken als je schaalbare en commercieel leefbare oplossingen wil bouwen.

  Op technologisch vlak werd gekozen voor samenwerking met ons, Cronos en Microsoft: drie (grotendeels) lokale expertbedrijven die flexibel begeleiding konden bieden bij de steile leercurve die moest worden doorlopen.

  Vandaag staat het platform nog een stapje verder. Het waakt in real time over eventuele schade aan de autobanden. Onze rol hierin is afgelopen. Het project is nu in handen van Bridgestone Italië in partnership met Microsoft."

  Jos Polfliet aan tafel
  Jos Polfliet, VP Applied AI bij Faktion

  Wat hebben jullie geleerd?

  Niels: “Wat we samen met Bridgestone ondervonden hebben, is dat een oplossing zoals 'My Speedy' nooit helemaal af is. Het is nu al duidelijk dat de ontwikkelde AI-engine van de app continu gevoed zal moeten worden om performanter te worden doorheen de jaren. Dat zal hoognodig zijn als Bridgestone de toepassing bijvoorbeeld ooit wil afspinnen richting de OEM-markt (red. de fabrikanten van originele onderdelen voor autoproducenten).”

  Het is nu al duidelijk dat de ontwikkelde AI-engine van de app continu gevoed zal moeten worden om performanter te worden.
  Niels Van Weereld, VP Business Development

  Jos: “Ik wil bedrijven meegeven dat ze niet noodzakelijk alle kennis zelf in huis moeten hebben. Bridgestone heeft bijvoorbeeld wel digital-savvy productmanagers in huis, maar het merendeel van de expertprofielen voor R&D (hardware, connectiviteit,…) en IT (data science, cloud engineer,…) wordt extern gezocht.”

  Steeds meer AI bij Bridgestone

  De app zoals die vandaag bestaat, is niet het eindpunt voor Bridgestone. De bandenproducent verwacht steeds meer AI te integreren in zijn organisatie.

  Een aantal iPhones tonen verschillende schermen van de MySpeedy-app

  “We hebben zeker de ambitie om aan 'My Speedy' verder te blijven werken”, zegt Johan Van Langendonck. “Er zijn reeds enkele initiatieven gelanceerd om nieuwe (AI-)features te definiëren. Ook zal er in de komende maanden en jaren in toenemende mate gebouwd worden aan oplossingen voor de professionele fleet markt. 

  Naast het definiëren van nieuwe digitale producten en bedrijfsmodellen, onderzoeken we momenteel ook hoe AI ons kan helpen om bedrijfs- en fabricatieprocessen te optimaliseren. We geloven immers sterk dat AI op beide fronten een concurrentievoordeel kan opleveren.”

  Lees meer in het Agoria-artikel Bridgestone helpt u uw wagen beter te onderhouden.

  Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan AI jouw onderneming?

  Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Artificiële Intelligentie fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw onderneming?