Vlaamse Xenomatix wereldtop in LiDAR-sensoren voor zelfrijdende auto

Verhaal
In samenwerking met

imec, Easics, VLAIO

Zelfrijdende auto’s zouden beter dan mensen het verkeer inschatten, stoppen tijdig bij onverwachte hindernissen en kijken door mist en duisternis. Het Vlaamse Xenomatix ontwikkelt de ogen voor deze auto’s.

Xenomatix uit Leuven is een wereldspeler aan het worden in de ontwikkeling van LiDAR-ogen voor auto’s. Via hun joint development agreement met Marelli worden ze een belangrijke leverancier voor de grote toeleveranciers voor de auto-industrie.

Los van de cloud

Om auto’s ogen te geven heb je meer nodig dan sensoren en camera’s. Ze hebben een sterke processor nodig die beelden razendsnel interpreteert, om daaraan een actie te koppelen. Bovendien moet deze processor voortdurend bijleren.
 

Voertuigen moeten los van de cloud en internet kunnen werken. Dat kan met een embedded AI-systeem.
Filip Geuens, CEO van Xenomatix

Veel computersystemen rekenen op de cloud om gigantische hoeveelheden data op te slaan, te analyseren en er rekenmodellen op los te laten. Maar dat is onmogelijk voor een zelfrijdend voertuig waarvan de connectie met de cloud niet altijd gegarandeerd is.

“Voertuigen moeten los van de cloud en internet kunnen werken”, legt Filip Geuens uit, CEO van Xenomatix. “Ze hebben nood aan een lichte en efficiënte database die in het voertuig en de sensor zelf kan draaien, gekoppeld aan een embedded systeem met AI.”

Opvallen in Las Vegas

Filip en zijn team werken sinds 2012 aan LiDAR-sensoren als alternatief voor de huidige technologie met camera’s en radars die de meeste automerken inzetten, bijvoorbeeld voor adaptive cruisecontrol. Maar omdat deze technologie onvoldoende is om ooit autonoom rijden mogelijk te maken, zoeken bedrijven als Xenomatix verder.

Met hulp van VLAIO

Xenomatix deed mee aan het CrossRoads2-project en werd deskundig begeleid door VLAIO-bedrijfsadviseur Elke De Rijck bij het opstellen van hun business case.

Heb je ook een digitaliseringsproject op stapel staan?

Vraag hulp voor je subsidiedossier

De onderneming uit Leuven is er in geslaagd sensoren te ontwikkelen die via duizenden laserstralen de omgeving aftasten. Geen voorwerp ontsnapt zo aan de aandacht, en dat zonder een draaiende sensor zoals we die kennen van op het dak van Google-auto’s.

Met deze innovatie vielen de Vlamingen op tijdens de recentste CES-technologiebeurs in Las Vegas.

Ai analyseert razendsnel

Als sensoren de ogen zijn, dan vormen de Affordable AI in the box van imec gecombineerd met de technologie van Xenomatix de hersenen.

AI kan snel en betrouwbaar objecten herkennen in 3D-puntenwolken.
Filip Geuens, CEO van Xenomatix

De essentie van het werk van de projectpartners is een platform dat in staat is om artificiële intelligentie te laten draaien op een embedded systeem. Internet en cloud zijn daarbij niet nodig.

“Onze sensoren leveren zowel 2D-beelden als 3D-puntenwolken”, legt Filip uit. “Hierin zijn we uniek. Andere spelers werken nog met 2D-beelden waarmee het moeilijker is om objecten te lokaliseren. 

Maar tegelijkertijd zijn onze 3D-wolken gigantische hoeveelheden data die op een fractie van een seconde geanalyseerd moeten worden. AI kan snel en betrouwbaar objecten herkennen in deze data.”

Lidar technologie van Xenomatix voor zelfrijdende auto
Xenomatix geeft zelfrijdende auto LiDAR-ogen. © Foto Xenomatix

Over 5 jaar in onze auto

De uitdagingen die vandaag op het bord van de ambitieuze bedrijfsleider liggen? “We zijn er nog niet”, weet Filip. “We moeten ons product miniaturiseren, productiekosten reduceren en de volledige, strenge automotive certificatie doorlopen. Hiervoor breiden we ons team uit van 30 mensen nu tot 40 eind dit jaar en organiseren we een nieuwe kapitaalronde.”

Over de toekomst twijfelt hij niet.

“Over vijf jaar zijn we een van de bedrijven die de race rond LiDAR heeft gewonnen. We leveren onze sensoren dan aan de automotive bedrijven en ja… er zullen auto’s met onze technologie rondrijden op de Europese wegen. Maar nee, volledig zelfrijdende voertuigen voor consumenten zijn niet voor morgen. Dat is nog verre toekomst. Al zullen chauffeurs in de komende generatie auto’s wel steeds vaker het stuur kunnen lossen.”

  3 adviezen van Filip

  Het advies dat Filip Geuens wil doorgeven aan wie wil starten met AI-toepassingen of er in wil groeien?

  1. "Werk samen met topspelers. De eenvoudige problemen zijn al opgelost. Om vandaag competitief te zijn, moet je samenwerken en competenties samenbrengen."
  2. "Train je AI-systeem in alle mogelijke omstandigheden en omgevingen. Zo verzamelen autoconstructeurs momenteel miljoenen kilometers beelden van allerlei wegen in alle mogelijke weersomstandigheden."
  3. "Zoek methoden om AI systematisch te valideren. Ontdek hoe en waar je AI-systeem faalt. Hierin is nog veel werk te doen dat cruciaal is voor autonoom rijdende voertuigen."
  TwitterLinkedIn

  Ook op zoek naar samenwerking voor je AI-project?

  Xenomatix werkt samen met imec en andere Leuvense bedrijven aan de ontwikkeling van een AI-platform met steun van VLAIO.