Op zoek naar kunst? AI-app selecteert werken voor jouw interieur

Use case

Kunst selecteren voor je eigen interieur is aartsmoeilijk. Maar voortaan krijg je digitale hulp bij het uitbreiden van je kunstcollectie. Artificiële intelligentie in de app van ArtAssistant zoekt nieuwe kunst volgens je voorkeuren en interieur.

Amazon suggereert boeken die we graag zouden lezen. Netflix doet filmsuggesties. Spotify stelt nieuwe songs voor die in ons luisterprofiel passen. Maar een app die kunstwerken voorstelt die aansluiten bij onze smaak en interieur? Nee, die bestond nog niet.

Tot nu. 

Want het Vlaamse bedrijf ArtAssistant lanceert binnenkort zijn app waarmee je met smartphone in de hand een kunstwerk voor bij je thuis vindt. Artificiële intelligentie doet achter de schermen het intensieve zoekwerk voor jou.

Ontwikkeling in Brugge

Na drie jaar ontwikkelen, lanceert ArtAssistant de app vanuit Brugge. “We investeerden ongeveer 1 miljoen euro in onze toepassingen”, zegt Alexander Tuteleers, oprichter en zaakvoerder van ArtAssistant. “We werden gefinancierd door vrienden en fans, via Bolero Crowdfunding, Tax Shelter, een kapitaalinjectie en eigen spaargeld.”

“De ontwikkeling gebeurde volledig in eigen huis, via aangeworven IT-ers en ingekochte expertise met kennisoverdracht.”

Alexander Tuteleers, zaakvoerder van ArtAssistant
"Onze app connecteert met beschikbare kunstwerken en toont ze in je eigen interieur op je tablet of smartphone", zegt Alexander Tuteleers, zaakvoerder van ArtAssistant

AR-experten van Amazon

Voor de machine learning -toepassing kregen ze hulp uit onverwachte hoek. Vanuit het buitenland werden AI-, AR- en machine learning-topexperts van Amazon overgevlogen.

“Amazon ondersteunt ArtAssistant als proefproject voor de culturele sector zodat zij use-cases kunnen opbouwen”, zegt Alexander. “Na een selectieronde schonken ze ons een paar weken gratis experts. Ze betaalden hun loon, verblijf en verplaatsing.”

Koop kunst met je smartphone

ArtAssistant is vandaag al een bekende naam in de kunstwereld. Het populaire platform laat kunstliefhebbers, kunstgalerijen en beurzen een private of zakelijke kunstcollectie bijhouden en delen met anderen. 

“Je indexeert je eigen kunstwerken vanop je computer of tablet”, legt Alexander uit. “Je bekijkt welke route de werken hebben afgelegd en zoekt tussen meer dan 60 miljoen kunstwerken. Ook kan je een waardering aanvragen of een vertaling van de omschrijving door iemand uit de kunstsector in zijn of haar moedertaal. Als je wil verhandelen, doe je dat volledig anoniem totdat de koop gesloten is.”

Alexander Tuteleers, zaakvoerder van ArtAssistant
Het algoritme schat de smaak en wensen van de gebruikers in en stelt kunst voor die in hun interieur past.
Alexander Tuteleers, zaakvoerder van ArtAssistant

De nieuwe AR-app 'Art in my space' voegt er een laag aan toe. “Als mensen kunst zoeken op het platform en hun eigen voorkeuren en wishlist invoeren, schat het algoritme hun smaak en wensen in”, legt Alexander uit. 

“De app connecteert met de beschikbare kunstwerken en toont ze in je eigen interieur op je tablet of smartphone. Is het helemaal je smaak? Dan bestel je kunst met één druk op de knop.”

De app stelt vooral jonge en minder bekende kunstenaars voor die je nog niet online of in galerijen vindt. Ga je liever voor Dali of Panamarenko...? Dan pas je gewoon de filter van je beschikbare budget aan.

Intro scherm van de app 'Art in my space' met installatie van Piet Stockmans

Kunstwereld gaat digitaal

ArtAssistant is in 2016 ontstaan uit het familiebedrijf Tuteleers, opgericht door de ouders van Alexander. Het bedrijf werkt al meer dan 45 jaar onafhankelijk voor verzamelaars, musea en kunsthandelaren.

ArtAssistant werkt vandaag met 4 mensen, aangevuld met freelancers. Tegen eind 2020 plant het te groeien tot 15 mensen, vooral versterkt met commerciële krachten. De voorzitter van de TEFAF (de European Fine Art Fine in Maastricht & New York) trad recent toe tot de adviesraad.

Met steun van VLAIO

Alexander klopte ook aan bij VLAIO. “Ik deed een ondersteuningsaanvraag voor een ontwikkelingsproject rond AI en blockchain technologie om de marktplaats te creëren”, zegt hij.

“Zonder VLAIO was het ons niet gelukt. Tijdens het traject werd ik positief verrast over hun professionele aanpak. Het toont hoe de Vlaamse overheid meedenkt met bedrijven.” 

Vraag steun voor je ontwikkelingsproject

“Mijn ouders deden offline wat wij vandaag online doen: catalogussen maken, collecties inventariseren, tentoonstellingen samenstellen en evenementen organiseren. 

Toen we opstartten, werd zes procent van de kunst online verkocht. Vandaag overschrijden we de grens van tien procent. Door de coronacrisis zal dit verder oplopen. Beurzen worden vervangen door online handelsplaatsen of voegen nu allemaal een digitale beurs toe aan hun fysieke evenement.”

Alexander Tuteleers, zaakvoerder van ArtAssistant
Sinds de coronacrisis worden steeds meer kunstbeurzen vervangen door online handelsplaatsen.
Alexander Tuteleers, zaakvoerder van ArtAssistant

De Vlaamse Art Nocturne Knocke zal in augustus de eerste beurs ter wereld zijn met een volledig digitaal luik… gecreëerd door Vlaamse hersenen en handen.

3 adviezen van Alexander

3 tips voor ondernemingen die aan de slag willen met AI:

  1. Bereid je goed voor. Je weet best op voorhand welke richting je uit wil.
  2. Weet dat je nood hebt aan zeer veel data om tot goede resultaten te komen.
  3. Geef je omgeving de tijd. Het is een proces dat moet rijpen.

 

Laat je adviseren en begeleiden voor het AI-project in je onderneming.

Vind Advies & Begeleiding

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan AI jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Artificiële Intelligentie fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw onderneming?