Dit toestel brengt AI tot in de behandelkamer van elke dermatoloog

Use case
In samenwerking met

Dermatologen werken vaak nog met foto’s en notities. Zo is het best arbeidsintensief om melanomen in kaart te brengen en huidkanker op te sporen. De oplossing van Barco laat dit onderzoek efficiënter verlopen. Hun huidscanner Demetra wordt bovendien steeds beter via AI.

Door de arbeidsintensieve workflow staan huidspecialisten dagelijks onder een enorme werkdruk. Ze hebben slechts een beperkte tijd voor patiënten. En deze patiënten moeten steeds langer wachten door oplopende wachttijden. 

Het Vlaamse Barco besefte dat dit efficiënter kon. Ze creëerden Demetra: een draagbaar, draadloos, gemakkelijk te gebruiken en betaalbaar diagnosetoestel met AI.

Met Demetra kunnen dermatologen nu zelf kwalitatieve foto’s nemen wanneer ze willen. Ze kunnen ze sneller verwerken en automatisch linken aan de naam van de patiënt.

Flexibele partners versterken project

Tijdens het ontwikkelingsproces verzamelde Barco verschillende partners rond de tafel. Zo zorgde In The Pocket voor de digitale expertise en een ervaren team van softwareontwikkelaars en product designers. 

”Eén van de uitdagingen, was de bestaande workflow efficiënter maken”, zegt Jeroen Lemaire, CEO van In The Pocket.

Dermatoloog onderzoekt huid van vrouw met de Demetra
Een dermatologe onderzoekt de huid met de huidscanner Demetra

“Als men vroeger foto’s van huidvlekken wou nemen, moest het fototoestel naar het secretariaat, waar de digitale file manueel moest gekopieerd worden en in het juiste patiëntendossier geplaatst”, vult Tom Kimpe, VP Technology & Innovation bij Barco, aan. “Dat is duidelijk niet optimaal.”

Ervaren dermatologen van het UZ Gent en UZ Leuven waren de onmisbare klinische partners in het verbeteren van deze workflow en het product. 

“Er liep een klinische studie met grote instituten zoals UZ Gent en UZ Leuven, maar ook met kleinere dermatologie-praktijken in Kortrijk en Meise”, zegt Tom. “In die studie werd de Demetra-oplossing in een meer realistische omgeving gevalideerd en tot in detail op punt gesteld.”

AI maakt Demetra toekomstbestendig

Nu het product op punt staat, wordt de samenwerking tussen Barco en In The Pocket toch verder gezet. Ze zal in de toekomst nieuwe functionaliteiten opleveren waardoor bestaande en nieuwe klanten helemaal ‘on-board’ zijn met de updates die via de cloud naar het Demetra-platform gestuurd worden.

Ondersteund door de innovatieve ontwikkelingen in artificiële intelligentie (AI), hardware of optica, zal Barco de oplossing in de toekomst steeds up-to-date houden zodat klanten er ook op lange termijn voordeel kunnen blijven uithalen.

“Ons product ‘future-proof’ houden is één van onze kernwaarden,” stelt Tom, “omdat we geloven dat onze klanten moeten kunnen investeren in een oplossing die meerdere jaren relevant blijft voor hun praktijk.”

Tom Kimpe, VP Technology & Innovation bij Barco
Doorgedreven onderzoek verhoogt de performantie van AI-algoritmen elke maand. Dat is veelbelovend voor de toekomst.
Tom Kimpe, VP Technology & Innovation bij Barco

“Vandaag zijn AI-algoritmen nog niet in staat om betere diagnoses te maken dan de dermatoloog zelf. Daarom dient AI eerder ter ondersteuning. Doorgedreven onderzoek zorgt er evenwel voor dat de performantie van AI-algoritmen elke maand beter wordt, wat veelbelovend is voor de toekomst.”

👉 Aan het innoveren met kunstmatige intelligentie ? Misschien vind je hier hulp. Lees Hoe helpt het AI-onderzoeksprogramma Vlaamse ondernemingen?

Vlaams product nu ook naar de VS

Het traject van Demetra loopt over rozen. De huidscanner werd onder meer bekroond met de Henry van de Velde Gold Award van Flanders DC in de categorie Business Innovation.

Demetra als wit-grijs toestel in zijn houder
De innovatie werd bekroond met de Henry van de Velde Gold Award 2020

Eind januari 2019 haalde Barco voor Demetra het CE-label, waarmee het binnen heel de EU verkocht mag worden. In februari 2020 kreeg de huidscanner van het Kortrijkse bedrijf groen licht voor verkoop in de Verenigde Staten.

Demetra is een deel van Barco’s snel groeiende tak gezondheidszorg. Deze gezondheidstak, met schermen voor in de operatiezaal, groeide in de eerste jaarhelft van 2020 met 8%.

👉 Lees het volledige interview met Tom Kimpe, VP Technology & Innovation bij Barco, en Jeroen Lemaire, CEO van In The Pocket op www.agoria.be

TwitterLinkedIn

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan AI jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Artificiële Intelligentie fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw onderneming?