Vlaamse radioloog strijdt met AI tegen corona

Actua

De radioloog Erik Ranschaert zet artificiële intelligentie in tegen corona. Met de hulp van AI wil hij CT-scans van longen sneller en nauwkeuriger analyseren. Dit moet helpen bij het herkennen van covid-patiënten via CT-scans.

Coronavirus
AI helpt in strijd tegen coronavirus © Foto Fusion Medical Animation, Unsplash

Het coronavirus veroorzaakt specifieke longaandoeningen. Radiologen kunnen ze snel herkennen op CT-scans zodra ze weten op welke kenmerken ze moeten letten. Maar dit lukt nog niet overal.

“Nog niet alle ziekenhuizen zijn vertrouwd genoeg met het herkennen van covid-patiënten via CT-scans”, zegt radioloog Erik Ranschaert aan Trends in het artikel Alternatieve test coronavirus kleurt Belgisch.

Software stelt diagnose in 10 seconden

Artificiële intelligentie speelt een cruciale rol bij het helpen van radiologen die nog niet vertrouwd zijn met het corona-ziektebeeld. AI versnelt het proces en verlicht de werklast. 

“Chinese software die automatisch CT-scans analyseerde, had 10 seconden nodig voor een diagnose”, vervolgt de AI-projectleider bij Het Nederlands Kanker Instituut. “Manueel moet je op een kwartier rekenen.”

AI heeft slechts 10 seconden nodig voor een diagnose. Manueel moet je op een kwartier rekenen.
Erik Ranschaert, AI-projectleider bij het Nederlands Kanker Instituut

Het nieuwe Europese onderzoeksproject zet nog een stapje verder om de longschade in kaart te brengen. 
“Zo kunnen we beter inschatten hoe erg patiënten eraan toe zijn", vervolgt Erik. "De uitdaging is zo snel mogelijk scans te maken die de software met artificiële intelligentie kan lezen. Het Nederlands Kanker Instituut heeft het geïnitieerd en nu zetten we in een recordtempo een onderzoeksproject op om zo veel en zo snel mogelijk relevante scans te verzamelen.”

“We werken samen met ziekenhuizen in Italië, Spanje, België, Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Iran. De snelheid waarmee we elkaar vinden is nooit gezien. Dit is een krachttoer.”

Robovision traint het AI-model

Het project wordt ondersteund door twee techbedrijven, waaronder Robovision uit Gent. Deze specialist in artificiële intelligentie heeft veel ervaring in de medische sector. Het traint onder meer deep learning -modellen op basis van miljarden beelden.

Boek Erik Ranschaert AI in Medical Imaging
Erik Ranschaert (midden) presenteert zijn boek Artificial Intelligence in Medical Imaging

AI verandert medische beeldvorming

Erik Ranschaert twijfelt niet over de enorme impact van AI op zijn vakgebied. “AI zal een steeds grotere rol spelen in het analyseren van medische beelden”, zegt hij hierover.

Erik schreef er samen met collega-radiologen het gespecialiseerde boek Artificial Intelligence in Medical Imaging over. 
In deze video vertelt auteur Erik Ranschaert over zijn boek op een congres voor radiologen. Ook dit congres stond helemaal in het teken van artificial intelligence .