Oqton kan AI-oplossing opschalen dankzij 40 miljoen dollar van investeerders

Actua

Het in de VS en België gebaseerde softwarebedrijf Oqton, Inc. haalt meer dan 40 miljoen dollar op in een Serie A-financieringsronde. Het bedrijf met R&D-centrum in Gent is nu klaar om wereldwijd op te schalen.

Qqton is gespecialiseerd in AI aangedreven oplossingen voor de maakindustrie. Het platform van Oqton is uniek omdat het verschillende silo’s van productiesoftware combineert in één platform. Hierdoor wordt een ongekende mate van AI-aangedreven automatisering en optimalisatie mogelijk. 

Gebruikers kunnen automatisch vakkennis capteren en repetitieve taken wegwerken. Ze kunnen technologieën vanop afstand op meerdere sites gebruiken en de productieplanning optimaliseren om het gebruik en de kwaliteit te verbeteren.

**
Ik werf veel liever mensen aan in Vlaanderen dan in de VS.
Ben Schrauwen, CEO bij Oqton

Liever R&D in Vlaanderen

Opmerkelijk is dat het Amerikaanse bedrijf zijn R&D-centrum in Gent vestigt. 

"Oorspronkelijk zaten we met al ons onderzoek en ontwikkeling bijna volledig in San Francisco", zegt CEO Ben Schrauwen daarover aan Trends-journalist Stijn Fockedey.

"Maar we beslisten snel om het zwaartepunt naar Vlaanderen te brengen. Ik werf veel liever mensen aan in Vlaanderen dan in de VS. Een Vlaamse ingenieur moet echt niet onderdoen voor iemand die er van het prestigieuze MIT afstudeert."

➡ Oqton werd in september 2021 gekocht door 3D Systems. Lees 180 miljoen dollar voor Vlaamse specialist in AI-software voor robots

Kostendaling van 30%

“Nu al zijn we in staat om 100% automatisering te halen in niches als tandheelkunde en de juwelensector”, zegt Samir Hanna, mede-oprichter en voorzitter van Oqton. “Dit resulteert over de hele lijn in een kostendaling van 30%.” 

“Dankzij het strategische opzet van het platform kan de software, bovenop de twee voorgenoemde, nog op heel wat andere, specifieke markten gericht worden: zowel in de medische, de industriële als de lucht- en ruimtevaartsector, maar ook op verschillende persona's en workflows binnen die sectoren.”

40 miljoen dollar voor groei

Begin januari kondigde het bedrijf aan dat het meer dan 40 miljoen dollar heeft opgehaald in een Serie A-financieringsronde.  Dit onder leiding van Fortino Capital, een toonaangevende investeerder in b2b-software, de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, en Sandvik, een wereldwijd actieve engineeringgroep.

Lees het persbericht van PMV over deze investering.

De financiering zal gebruikt worden om het platform verder te ontwikkelen en tegelijkertijd de commerciële partnerships in meerdere domeinen uit te breiden.

“We zijn zeer tevreden nieuwe investeerders aan boord te hebben die ons kunnen helpen om wereldwijd op te schalen”, zegt Ben Schrauwen, mede-oprichter en CEO van Oqton. “We zijn er rotsvast van overtuigd dat het moment gekomen is voor de productiesector om de cloud te omarmen. We werken hard om deze overgang mogelijk te maken.”

TwitterLinkedIn