180 miljoen dollar voor Vlaamse specialist in AI-software voor robots

Actua

De Vlaamse fabrikant van AI-software om gemakkelijker robots te programmeren Oqton komt in handen van het Amerikaanse 3D Systems. De concurrent van 3D-printingbedrijf Materialise versterkt zich zo op het AI-domein.

"'Jullie hebben de heilige graal uitgevonden!', zegt iedereen die ons product ziet", lachte Benjamin Schrauwen, oprichter van Oqton, eerder in het interview voor digitaletoekomst.be

Vandaag levert de heilige graal goud op voor het bedrijf zelf. De scale-up uit Gent wordt overgenomen door het Amerikaanse 3D Systems voor 180 miljoen dollar (152 miljoen euro) in cash en aandelen.

➡ Oqton startte in 2017 in Silicon Valley. Maar al na één jaar besloten de oprichters hun kantoor te verhuizen naar Vlaanderen. Lees Waarom AI-scale-up Oqton van Silicon Valley naar Vlaanderen verhuist

Oqton wordt R&D-hub

Oqton wordt de R&D-hub in het bedrijf, luidt de communicatie van de twee bedrijven.

Benjamin zal die leiden. Zijn bedrijf met vandaag 90 medewerkers blijft als onafhankelijke organisatie binnen 3D Systems bestaan. 

Oqton ontwikkelt besturingssoftware waarmee robots heel eenvoudig geprogrammeerd worden.

""
Onze AI-oplossing vervangt zes tot tien uren ingewikkeld programmeerwerk.

Benjamin Schrauwen, CEO van Oqton

"Wat veel mensen niet weten is dat er zes tot tien uren ingewikkeld programmeerwerk voorafgaan aan één uur lassen met een machine", legt Benjamin uit.

"Onze AI-oplossing neemt het programmeerwerk over van hoogopgeleide en schaarse ingenieurs. Bovendien past het zich aan de bestaande productieomgeving aan."

Elke medewerker miljonair

Elke medewerker kon goedkope opties in Oqton aankopen en zo mede-aandeelhouder worden. Vandaag profiteren ze mee van de verkoop. 

"Wanneer we heel succesvol worden, leveren we een bataljon miljonairs af", voorspelde Ben in maart 2021. “Dat gaan we alleszins proberen."

Het is nog onduidelijk of sommigen dit doel bereikt hebben.

TwitterLinkedIn