Euronav vaart zuiniger met Vlaamse AI-technologie van Toqua

Actua

De olietankers van Euronav zullen de komende jaren miljoenen liters olie en euro’s besparen dankzij AI-technologie van het Vlaamse Toqua. Deze werkte een algoritme uit dat het mogelijk maakt om schepen energiezuiniger te besturen.

""
Schepen kunnen tonnen brandstof besparen met de AI-tool van Toqua. © Foto Chris Pagan, Unsplash

Het AI-model van het jonge bedrijf uit Gent monitort de performantie van schepen. Het voorspelt wanneer een onderhoud nodig is, meet hoe schepen efficiënter kunnen varen en hoe te besparen is op brandstof.

Toqua testte zijn AI-model twee jaar op een schip van de Belgische olietankerrederij Euronav. Deze week leidde dat tot een contract voor de uitrol van het systeem voor de volledige vloot van het bedrijf, schrijft De Tijd. Meer details lees je in de whitepaper Euronav finds Toqua’s Models could Double Weather Routing Fuel Savings

Toqua gaat de komende jaren meer dan 72 olietankers van Euronav met hun systeem uitrusten. Andere rederijen staan nu in de rij om met Toqua te spreken.

""
Twee medewerkers van Euronav liggen een tanker aan de kade. © Foto Euronav

De start-up werd in oktober 2020 opgericht door Casimir Morobé en Louis Vincent. Het zet in op het gebruik van artificiële intelligentie om schepen brandstof te doen besparen en de CO2-uitstoot van schepen te verminderen.

Toqua wint Blue Innovation Awards

In 2021 won Toqua de hoofdprijs tijdens de Blue Innovation Award. De Blauwe Cluster beloonde de start-up toen voor hun AI-oplossing die schepen helpt om fors te besparen op hun brandstoffactuur.

De Blue Innovation Awards zijn een initiatief van De Blauwe Cluster, één van speerpuntclusters die door VLAIO ondersteund worden. Ze zetten innovatieve projecten, producten en diensten in de blauwe economie in de schijnwerpers.

Alle inzendingen werden beoordeeld op vijf criteria: innovatief karakter, link met economische activiteiten in, op en aan zee, marktpotentieel, internationale ambities en relaties, en link met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.

Naar minder CO2-uitstoot

"In de scheepvaartsector worden momenteel steeds meer inspanningen geleverd om de uitstoot te verminderen en de efficiëntie op te drijven", ervaren Casimir en Louis van Toqua. Data kan hier een essentiële rol in spelen.

"Maar data verzamelen, gebeurt nu nog vooral zoals honderd jaar geleden", vertelde het ondernemersduo eerder aan Bloovi. "De kapitein vult één keer per dag een rapport in over waar het schip zich bevindt, wat de weercondities zijn, hoeveel het verbruikte, enzovoort. Maar één datapunt om de 24 uur is erg weinig als basis om verdere maatregelen te nemen rond schepen die meer dan 50 ton brandstof per dag verbruiken."

👉 Benieuwd om uit te zoeken wat AI in jouw sector kan doen? Start bij Wat is artificiële intelligentie? Welke mogelijkheden creëert AI voor Vlaamse bedrijven 

Slimme acties uit data

Reders investeren al wel in sensoren op het schip die elke vijftien seconden een meting doen. Maar benutten deze data vooralsnog onvoldoende. Toqua zorgt ervoor dat de data ook tot slimme inzichten en acties leiden.

"Wij maken een digitale replica van het schip, waarna we met behulp van machine learning informatie uit de data halen en de secundaire factoren kunnen wegfilteren", verduidelijkt co-founder Louis Vincent aan Bloovi. "Zo krijgen we een helder beeld van wat een schip al dan niet aankan. Met ons model wordt de foutenmarge herleid tot amper 1%."

Met hulp van VLAIO

VLAIO steunde Toqua via twee ontwikkelingsprojecten en een kmo-groeisubsidie, onder uitvoerige begeleiding van Celina Buyle en Bie Boudolf

"Toqua is een groeiende starter die we vanaf de start konden begeleiden bij hun roadmap. Door hun grote droom op te delen in kleinere tussenstappen konden ze intussen rekenen op zowel steun via ontwikkelingsprojecten als via de kmo-groeisubsidie. Daarnaast hielpen we hen ook bij het vinden van co-financiering in hun ambitieus groeitraject," leggen Bie en Celina uit.

Contacteer ook onze bedrijfsadviseurs voor jouw project

Maak een afspraak

Miljarden brandstof besparen

Door deze nieuwe gegevensbronnen te omarmen in combinatie met technieken voor machinaal leren, kunnen duidelijke inzichten en bruikbare meetgegevens worden verkregen, waardoor een optimaal vlootbeheer mogelijk wordt.

Hoewel dit eenvoudige en kostenefficiënte manieren zijn die miljarden aan brandstofverbruik kunnen besparen, blijft het potentieel voor AI in de maritieme sector grotendeels onbenut.

De start-up hoopt dat het tij zal keren… en zij er een belangrijke rol in kunnen spelen.

TwitterLinkedIn