Sentiance groeit tot 200% met ethische AI

Verhaal

Persoonlijke data en privacy. Het is een uitdagende combinatie. Hoeveel data delen we? Met wie willen we die delen? En hoe halen we er zelf voordeel uit? Het Vlaamse Sentiance zoekt de grenzen op… en groeit tot 200% per jaar.

Stel je voor dat je een auto-ongeluk hebt en je smartphone automatisch de hulpdiensten verwittigt. Beeld je in dat een app je aanraadt deze keer met de fiets naar de bakker te gaan om zo het milieu én je gezondheid te verbeteren. Of bedenk dat je volgende autoverzekering misschien ook verplaatsingen met de trein of de fiets dekt.

Wanneer een slimme oplossing als die van Sentiance toegang krijgt tot sensordata uit je smartphone wordt er veel mogelijk.

Vlaamse AI meteen wereldwijd

Sentiance ontwikkelde een platform dat mobiliteitsdata verzamelt. Het ingebouwde AI-algoritme analyseert en vertaalt deze realtime in gedragsinzichten rond mobiliteit en levensstijl.

Grote verzekeringsmaatschappijen, banken, sociale media, apps en mobiliteitsplatformen wenden deze data aan om meer gepersonaliseerde producten en diensten aan te bieden.

Een van de klanten van Sentiance ontwikkelde bijvoorbeeld een Pay-How-You-Move-verzekering. Deze dekt niet alleen de auto, maar ook de volledige persoon in welk voertuig die zich op dat ogenblik ook verplaatst: te voet, met de taxi, de bus, de fiets, de auto...

Mogelijkheden te over. Wat meteen de reden is waarom bedrijven wereldwijd informeren naar de Vlaamse AI-software.

"Ik denk niet dat er een grote verzekeraar is waar we nog geen contact mee hebben gehad", zegt Toon Vanparys, CEO van Sentiance.

 

Hou data in eigen handen

De vraag is: welke informatie willen mensen aan bedrijven geven om een betere service en prijs te ontvangen? 

"Het is heel bizar", zegt Toon die eerder betrokken was bij start-ups als Netmining en Engagor. "Europeanen vinden het geen probleem om data aan Facebook en Google te geven wetende dat ze er niet voor vergoed worden. Maar ze zijn niet geneigd om data in te zetten voor hun eigen profijt."

""
Opmerkelijk dat Europeanen niet geneigd zijn om data in te zetten voor hun eigen profijt.
Toon Vanparys, CEO van Sentiance

"Nochtans hoeven data en privacy elkaar niet in de weg te staan. In onze oplossing blijft de data tussen onze klant en zijn eindklant. Enkel zij doen er hun voordeel mee."

Op vlak van privacy zet Sentiance binnenkort nog een stap.

"Vandaag gebeurt de AI-analyse in de cloud . Midden 2021 hebben we het grootste deel van de ontwikkeling klaar waarmee alle data op de smartphone zelf verwerkt wordt. Dan blijven deze helemaal in handen van de gebruiker. Zij zullen enkel de inzichten hieruit delen, waardoor ze hun privacy nog meer in eigen handen houden."

"Tegelijkertijd verlagen we de kosten voor onze klant. Want vandaag vormen clouddiensten veertig procent van onze kosten."

Gedetailleerder dan Google

De AI-oplossing van Sentiance gooit internationaal hoge ogen. Onlangs won de Vlaamse scale-up twee Britse AI Awards, onder meer voor Innovation in Data Privacy and Security 2020.

Hun technologie registreert en analyseert mobiliteitsdata gedetailleerder dan Google, Apple en Facebook.

"Onze oplossing registreert of je gsm in je zak zit, op de autostoel naast je ligt, ondersteboven in je tas ligt, op het houdertje in je auto hangt. Dit is essentieel, omdat we enkel na de juiste kalibratie de correcte patronen kunnen herkennen. Uit de sensordata leidt het AI-algoritme af of iemand wandelt, fietst, de tram neemt, de bus, de trein, enzovoort."

"Deze diepere inzichten leiden tot een beter leven voor zij die deze data delen met verzekeringsmaatschappijen, banken enzo. Ze krijgen bijvoorbeeld een verzekering op maat, meer gebruiksgemak, adviezen om duurzamer te leven, coaching om veiliger te rijden of een financieel voordeel."

Tool verzamelt data terwijl deze vrouw auto rijdt
De Vlaamse technologie registreert en analyseert mobiliteitsdata gedetailleerder dan Google, Apple en Facebook. © Foto Sentiance

Tot 200% groei per jaar

De technologie met bijhorende AI werden door het eigen team ontwikkeld. Hun 55 ingenieurs zitten verspreid over Antwerpen, Vilnius in Litouwen en Toronto in Canada. Een tiental commerciële mensen werkt vanuit Antwerpen, New York, Londen, Singapore, Tokyo en Istanbul.

De afgelopen jaren groeide het bedrijf met honderd tot tweehonderd procent per jaar. Dit jaar plant Sentiance in personeelsaantallen te groeien van 65 naar honderd mensen. Binnen vijf jaar denkt het een grote kmo met een 250-tal medewerkers te kunnen zijn.

De focus ligt en blijft liggen op het buitenland. Niettemin vormt Antwerpen de kern van het bedrijf.

➡ Ontdek meer internationale succesverhalen van Vlaamse AI-bedrijven. Lees onze use cases en bedrijfsverhalen.

"Zestig procent van het management is Belgisch, een groot deel van de aandelen is in Belgische handen en een groot deel van de ontwikkelaars werkt hier. We hebben hier een goede én internationale pool van mensen. Meer dan de helft komt uit het buitenland, onder meer uit India, Rusland en Brazilië."

"Op zich maakt locatie niet veel uit. Dat merken we helemaal sinds we in februari 2020 in lockdown gingen. Onze productiviteit steeg gevoelig."

""
Het team van Sentiance groeit dit jaar van 65 naar 100 mensen. © Foto Sentiance

Ethische AI is mogelijk

Over vijf jaar wil Sentiance een belangrijke speler zijn in het op een ethische manier verbeteren van het leven van mensen met behulp van hun persoonlijke data.

Maar er is vooral in Europa nog zoveel wantrouwen rond data. Toon hoopt dat dit groeit naar vertrouwen als meer en meer bedrijven beseffen dat ze data op een ethische manier kunnen aanwenden om een goede relatie met hun klanten op te bouwen… ten voordele van deze klanten.

➡ Vragen over AI en ethiek? Die beantwoordt het Kenniscentrum Data & Maatschappij. Klik door.

"Hoe meer fouten de grote technologiebedrijven maken, hoe groter de vraag zal worden naar ethische AI. En omdat wij er in slagen om privacy te combineren met gedragsinzichten en gedragsveranderingen hebben we de holy grail te pakken."

Met hulp van VLAIO

Sentiance ontwikkelde en testte een aantal technologieën in een ICON (Interdisciplinair Coöperatief Onderzoek) van VLAIO

“We zijn partner in twee smart city-projecten: Nervocity van imec, UGent en de stad Gent. Essence van imec, VRT, Noka, Digitopia en KU Leuven. In Nervocity onderzoeken we of stress af te leiden is uit het gedrag van mensen en hoe dat gelinkt is aan de context.”

In het Essence-project werkte Sentiance mee aan het delen van verhalen via augmented reality, AI-gedreven draagbare lichten, stadskiosken enzomeer.

Zoek een ICON voor jouw onderneming

TwitterLinkedIn

Hoe ondersteunt het Vlaams Beleidsplan AI jouw onderneming?

Vlaanderen investeert via het Beleidsplan Artificiële Intelligentie fors in onderzoek, praktische toepassingen en omkadering op het vlak van opleiding, bewustmaking en ethische vragen. Hoe ondersteunt het plan jouw onderneming?