AI spoort oogziekte bij diabetici vroegtijdig op… en hoe jij hieraan kan meewerken

Verhaal
In samenwerking met

Vrije Universiteit Brussel en Diabetes Liga

Een verminderd gezichtsvermogen is een van de belangrijkste complicaties bij personen met diabetes. Maar er hangt beterschap in de lucht. Het online citizen science project Oog voor Diabetes werkt aan het vroegtijdig opsporen van de oogziekte.

De oogziekte diabetische retinopathie treft ongeveer 1 op de 3 personen met diabetes. 85 tot 95% van de personen die langer dan 20 jaar diabetes hebben, ontwikkelen diabetische retinopathie. Daarbij neemt het risico op netvliesschade toe met de duur van de ziekte. 

De Vrije Universiteit Brussel, VITO en Diabetes Liga lanceerden vorig jaar in februari Oog voor Diabetes. Dit is een AI-computerprogramma dat de symptomen van diabetische retinopathie leert herkennen. Intussen werkten al meer dan 1500 burgers mee om de software verder te verfijnen.

AI spoort oogziektes op

VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, ontwikkelt nu software die in staat is om foto’s van het netvlies te analyseren en symptomen van diabetische retinopathie te herkennen. Deze software heet MONA.

Patrick De Boever, project manager Health unit bij VITO
We zoeken gewone burgers die geen kennis hebben van oogziektes.
Patrick De Boever, project manager Health unit bij VITO

De ambitie is om MONA in de toekomst in te zetten in eerstelijnsscreening of als ondersteuning bij de oogarts. Met behulp van software kan diabetische retinopathie sneller en objectiever opgespoord worden. Hierdoor kunnen personen met een indicatie voor de ziekte sneller doorverwezen en behandeld worden. Dit alles past in het kader van preventieve en meer gepersonaliseerde geneeskunde.

Gewone burges trainen AI-model

Oog voor Diabetes maakt gebruik van burgerwetenschappers, wat gewone burgers zijn zonder voorkennis. 

“Zelfs gewone burgers die geen kennis hebben van oogziektes kunnen kenmerken in netvliesbeelden aanduiden”, zegt Patrick De Boever, project manager Health unit bij VITO. “Wanneer we al die informatie in een grote databank verzamelen, kunnen we hiermee ons computermodel nog slimmer te maken”.

AI van Vito en VUB spoort oogziekte op. Dame analyseert een beeld
AI van Vito en VUB spoort oogziekte op

De netvliesfoto’s staan klaar in een databank. Via de Oog voor Diabetes-website kunnen ze geanalyseerd worden. 

Wist je trouwens dat je niet meer nodig hebt dan een computer en een internetverbinding om zelf burgerwetenschapper te worden? De online applicatie van het project leert je stap voor stap om de symptomen te herkennen en aan te duiden. Elke geanalyseerde foto leert MONA om preciezer en efficiënter te werken.

Lees het uitgebreidere artikel op VUB Press: Burgerwetenschappers trainen artificiële intelligentie om oogziekte op te sporen

Help oogziektes opsporen van thuis uit

Meer dan 1500 vrijwilligers hebben al meer dan 35.000 analyses gemaakt. Deze bijdragen zijn zeer waardevol om het AI-model MONA verder te optimaliseren.