AI verhoogt de levenskansen van ongeboren kinderen

Use case
In samenwerking met

IDLab van imec, UGent

Een goede timing en correcte inschatting van een eventuele vroeggeboorte zijn levensbelangrijk. Het kan het leven van een baby redden. AI helpt artsen beter schatten.

Vroeggeboren baby
Photo by Hush Naidoo on Unsplash

Artificiële intelligentie heeft een grote impact op elke mens. De nieuwste ontwikkelingen hebben zelfs een levensbepalende impact op ongeboren kinderen. AI van IDLab informeert voortaan dokters over het risico op een vroeggeboorte.

Drie vierde van de overlijdens bij vroeggeboren kinderen kunnen vermeden worden, mocht er nog tijdens de zwangerschap ingegrepen kunnen worden. Maar het probleem? Heel vaak kennen artsen op voorhand niet het risico op een vroeggeboorte. Hierdoor kunnen ze een levensreddende behandeling niet opstarten.

Nood aan betere schatting

IDLab, een imec-onderzoeksgroep aan de Universiteit Gent, ontwikkelde de oplossing: een AI-algoritme dat in staat is om artsen te ondersteunen bij het inschatten van het risico op vroeggeboorte.

“Complicaties die ontstaan als gevolg van een vroeggeboorte zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen onder vijf jaar”, zegt Sofie Van Hoecke, professor semantische intelligentie aan IDLab. “Een gekende en relatief goedkope maatregel is het toedienen van corticosteroïden ter bevordering van de foetale longrijping bij een vermoeden van vroeggeboorte. 
De behandeling lijkt echter het meest efficiënt tussen twee en zeven dagen voor de bevalling. Daarom zijn een goede timing en correcte inschatting van de eventuele vroeggeboorte dus belangrijk.

ofie Van Hoecke, professor semantische intelligentie aan IDLab
Een goede timing en correcte inschatting van een eventuele vroeggeboorte zijn levensbelangrijk. AI helpt artsen beter schatten.
Sofie Van Hoecke, professor semantische intelligentie aan IDLab

+10% juiste voorspellingen

Hier schiet artificiële intelligentie te hulp. Het nieuwe en unieke algoritme combineert gestructureerde data uit het medisch dossier (temperatuur, bloeddruk…) met ongestructureerde data zoals de notities van artsen. 

“Omdat elke arts op zijn eigen manier noteert, is dit niet evident”, ondervond Sofie Van Hoecke. “Wanneer de ene arts alles voluit schrijft, gebruikt de andere liefst afkortingen. Maar net door het combineren van data vonden we de beste resultaten.”
 

Benieuwd hoe artsen en artificiële intelligentie samenwerken voor minder risico bij vroeggeboorte? Ontdek het in de AI-special van het online magazine van imec.

Lees het uitgebreide artikel in het imec AI-magazine

TwitterLinkedIn

Leg jouw AI-project voor aan imec

Imec maakt ook deel uit van het AI-impulsprogramma dat de huidige kennis en research rond AI ter beschikking stelt van de Vlaamse industrie. Contacteer imec voor je eigen AI-project.