Vlaamse AI-oplossing tegen oogziekten en blindheid al dit jaar beschikbaar voor elke oogarts

Actua
door
KU Leuven

Elke Europese oogarts kan binnenkort beroep doen een innovatieve, eenvoudige en goedkope aanpak voor de screening op oogziekten. MONA, een spin-off van KU Leuven en onderzoeksinstituut VITO, heeft artificiële intelligentie ontwikkeld die de eerste tekenen van blindheid kan opsporen. Vanaf dit jaar is de technologie beschikbaar voor ziekenhuizen en oogheelkundigen.

""
Vlaamse AI voorkomt oogziektes en blindheid. © Foto Daniil Kuželev, Unsplash

Eén op de twee patiënten met glaucoom worden vandaag niet gediagnosticeerd. Deze patiënten lopen het risico blind te worden.

De AI-software van de Vlaamse spin-off MONA Health vereenvoudigt de screening op oogziektes zoals diabetische retinopathie en glaucoom. En ze maakt ze fors goedkoper. Dat schreven we in het artikel AI spoort oogziekte bij diabetici vroegtijdig op… en hoe jij hieraan kan meewerken

Recent heeft MONA Health van Belgische investeerders het vertrouwen gekregen om deze techniek klaar te maken voor commercialisering.

AI helpt de oogarts

"Screening op oogziekten wordt nu meestal gedaan door een oogarts met behulp van andere technieken en pupilverwijdende oogdruppels, wat oncomfortabel is voor de patiënt. Screening op diabetische retinopathie en glaucoom is tijd- en arbeidsintensief", zegt Olivier Ménage, CEO van MONA Health aan De Specialist.

Nauwkeurige resultaten

De nauwkeurigheid van de resultaten is even hoog als die van de best opgeleide oogarts. Tegelijkertijd wordt de onderzoekstijd teruggebracht tot minder dan vier minuten. Eén seconde later kunnen oogartsen de resultaten al inkijken.

De procedure wordt momenteel geëvalueerd in vier Belgische ziekenhuizen ondersteund door de Diabetes Liga.

TwitterLinkedIn