VaccinChat strijdt met AI tegen fake nieuws rond vaccinaties

Actua

AI versus fake nieuws. Dat is de uitdaging die UAntwerpen aangaat met haar chatbot met AI-technologie. En wat leuk is voor jou en mij: we kunnen de slimme chatbot alles vragen over onze vaccinatie.

""
AI wordt ingezet om elke vraag over vaccinaties correct te beantwoorden.

De computerlinguïsten van de Onderzoeksgroep CLiPS (Center for Computational Linguistics, Psycholinguistics and Sociolinguistics) van de Universiteit Antwerpen bouwden de voorbije jaren een karrenvracht aan expertise op het vlak van taaltechnologie op. 

Via artificiële intelligentie (AI) ontwikkelden ze bijvoorbeeld software die automatisch hate speech detecteert op het internet. Recent lanceerden ze VaccinChat.

Deze slimme chatbot beantwoordt alle vragen over coronavaccinaties.

""
De geavanceerde AI-software leert om vragen te ‘begrijpen’ en automatisch het best passende antwoord te selecteren.
Walter Daelemans, Professor bij UAntwerpen

Natuurlijke taal

"Een chatbot is een gebruiksvriendelijke manier om in het Nederlands snel informatie mee opzoeken", legt bedenker prof. Walter Daelemans uit. "De uitdaging is om systemen te maken waarmee je in natuurlijke taal een gesprek kan voeren."

➡ Ook Vlaamse kmo’s zoeken naar de meest slimme chatbot . Lees Vlaamse chatbot van Chatlayer.ai begrijpt moeiteloos 100 talen

"De vele vragen die de bevolking heeft rond de vaccins boden ons een interessant en tegelijk ook nuttig toepassingsgebied om ons onderzoek in de praktijk te brengen."

150 verschillende antwoorden

VaccinChat maakt gebruik van alle informatie die vermeld wordt op officiële en betrouwbare online bronnen, zoals info-coronavirus.be en laatjevaccineren.be

"De informatie van die websites hebben we nog uitgebreid", zegt Walter. "Voor een groot deel is dat handwerk geweest. Het is uiteraard van groot belang dat alle info correct en up-to-date is. Vandaag kan het systeem meer dan 150 verschillende antwoorden geven. We gebruiken geavanceerde AI-software om de vragen van gebruikers te ‘begrijpen’ en automatisch het best passende antwoord te selecteren."

Coronavirus
VaccinChat informeert je over vaccinaties tegen het coronavirus © Foto Fusion Medical Animation, Unsplash

Helemaal ‘af’ is de chatbot niet.

"Het systeem groeit nog elke dag. Hoe meer mensen vragen invoeren, hoe meer vragen er kunnen beantwoord worden. Het begrijpen van vragen en het selecteren van het juiste antwoord is niet altijd gemakkelijk omdat vragen vaak dubbelzinnig zijn en omdat er heel veel verschillende manieren zijn om dezelfde vraag te stellen. Vandaag kan VaccinChat ongeveer 90% van de nieuwe vragen correct beantwoorden."

➡ Zelf een chatbot lanceren voor je klanten? Lees Hoe chatbots effectief en succesvol implementeren. 10 stappen

AI tegen fake nieuws

Daelemans en zijn collega’s Jeska Buhmann, Maxime De Bruyn en Ehsan Lotfi hopen dat VaccinChat kan uitgroeien tot een nuttig instrument voor al wie vragen over vaccinatie heeft. 

"Dit systeem kan zeker een rol spelen in de strijd tegen fake news en complottheorieën over de vaccins", zeggen de onderzoekers. "Het bezorgt je objectieve, wetenschappelijk ondersteunde informatie zonder dat je moet gaan zoeken in een wirwar van websites over het onderwerp die vaak ook misleidende, incorrecte of achterhaalde informatie publiceren."

Chat met VaccinChat

TwitterLinkedIn