Top-5 subsidies voor de bouwsector

Tips
door
VLAIO

Digitalisering is de toekomst voor de bouwsector. Dat weet ook de Vlaamse overheid. Om ondernemingen maximaal te ondersteunen bij hun innovatietraject snijdt VLAIO zijn subsidie-instrumenten meer op maat van deze digitalisering. In dit artikel ontdek je de 5 meest interessante subsidie-instrumenten voor bouwondernemingen.

""
Daisy & Tom kregen steun bij het ontwikkelen van het Staenisrooster om gemakkelijker chape te leggen.

Belgisch kampioen tegelzetten, Tom Verstaen, bedacht een handige oplossing voor het leggen van een chape. Group MAM ontwikkelde een innovatieve raamfolie die zonlicht binnenlaat maar de hitte buitenhoudt. En IVC produceert innovatieve luxevinyltegels mét respect voor het milieu. 

Wat deze Vlaamse bouwondernemingen gemeen hebben? Ze genoten subsidies van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). 

In dit artikel ontdek je de interessantste subsidie-instrumenten van VLAIO voor de bouwsector in het kader van digitalisering. Welke zet jij in om de innovatie en groei van jouw bouwonderneming te stimuleren?

Subsidie 1. Kmo-portefeuille

De kmo-portefeuille is al jaren dé vaste waarde voor kmo’s in Vlaanderen. Deze subsidie steunt ondernemingen financieel bij het aankopen van diensten die de kwaliteit van hun onderneming verbeteren. Concreet springt de kmo-portefeuille van VLAIO bij voor opleidingen en adviesdiensten zoals bijvoorbeeld het opstellen van een digitaal communicatieplan voor je bedrijf.

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20%. Het maximale steunplafond per jaar is 7.500 euro steun.

Kmo-portefeuille

Subsidie 2. Kmo-groeisubsidie

De kmo-groeisubsidie is een subsidie-instrument voor ondernemingen die hun digitale maturiteit substantieel willen verhogen. Ze ondersteunt hun transitie naar een datagedreven organisatie via een slim gebruik en beheer van data. Het groeitraject moet voldoende uitdaging en ambitie tonen en verder reiken dan gangbare evoluties inzake digitalisering.

Met de subsidie kan je bijvoorbeeld advies inkopen, personeel aanwerven, een nieuwe online strategie uitrollen, nieuwe markten verkennen en nieuwe, digitale producten lanceren.

Driemaal per jaar lanceert VLAIO een oproep rond een aantal thema’s. Via deze thema’s helpt de kmo-groeisubsidie onder meer bij het financieren van digitalisering, innovatie, internationalisering en circulair en duurzaam ondernemen.

Het maximale steunplafond per jaar is 50.000 euro per groeitraject.

Kmo-groeisubsidie

Subsidie 3. Ontwikkelingsproject

Deze subsidie geeft bedrijven met een ontwikkelingsproject een duwtje in de rug met advies en financiële steun. Dit kan ingezet worden voor een vernieuwend idee dat jouw onderneming kan versterken, maar waarbij je nog heel wat uitdagingen moet overwinnen, nog nieuwe technologie moet ontwikkelen, processen of diensten moet verbeteren, een prototype bouwen, enzovoort.

Het maximale steunplafond per jaar bedraagt 25 tot 50% van de projectbegroting met minimum 25.000 euro en maximaal 3 miljoen euro. Ondernemingen moeten minstens 10 maal de toegekende steun in maatschappelijke meerwaarde omzetten.

Ontwikkelingsproject

""
Bouwbedrijven die duurzamer willen worden, kunnen ondersteuning aanvragen bij VLAIO. © Foto Josh Olalde, Unsplash

Subsidie 4. Strategisch ecologiesteun

Met de strategische ecologiesteun wil de Vlaamse overheid kmo's en grote ondernemingen stimuleren om te investeren in niet standaardiseerbare, ecologische investeringen. Deze groene investeringen moeten leiden tot milieubescherming.

Enkel ecologie-investeringsprojecten met een minimum aanvaardbaar investeringsbedrag van 3 miljoen euro worden aanvaard binnen de strategische ecologiesteun.

VLAIO subsidieert 20 tot 40%, afhankelijk van de grootte van de onderneming en technologie. Het totale bedrag aan toegekende subsidies aan een onderneming bedraagt maximaal 1 miljoen euro over een periode van drie jaar.

Strategische-ecologiesteun

Subsidie 5. Cybersecurity -verbetertraject

Nieuw in 2021 zijn de cybersecurity -verbetertrajecten die er voor zorgen dat je als kmo beter beschermd bent tegen hackers en ander online gevaar.
 
Je laat je op maat begeleiden rond verschillende thema’s: ransomware , veiligere procedures, IT-infrastructuur, bewustzijn bij medewerkers… Voor deze verbetertrajecten heeft VLAIO negen dienstverleners geselecteerd.
 
Elk cybersecurity-verbetertraject volgt deze 3 stappen:

  1. een grondige (technische) analyse van de cybersecurity maturiteit van je onderneming.
  2. de opmaak van een actieplan waarmee jouw bedrijf haar veiligheid kan verhogen.
  3. advies en begeleiding bij het oplossen van de vastgestelde veiligheidsproblemen

De trajecten kosten tussen 25.000 en 50.000 euro. VLAIO subsidieert 45% van deze kostprijs.

Cybersecurity-verbetertrajecten

Ook subsidies voor andere sectoren

Dit artikel spitst zich toe op de bouwsector. Het verscheen eerder in het magazine van Bouwunie.

Ben je actief in een andere sector? Ook dan kom je in aanmerking voor subsidies van de Vlaamse overheid.

Klik door naar subsidies, advies en begeleiding die de groei en innovatiekracht van jouw onderneming versterken. Of laat je adviseren door een VLAIO bedrijfsadviseur of een partner uit het VLAIO Netwerk

www.vlaio.be/subsidies