Meer AI op het veld. Tot 80% minder pesticiden

Actua
door
ILVO

Technologie dringt het gebruik van onkruidverdelgers in de landbouw fors terug. Dat bewijst het proefproject op een maïsveld in Merelbeke. Een drone met camera, 5G-antenne en kunstmatige intelligentie zeggen de boer waar pesticiden te spuiten.

""
Een drone brengt onkruid in kaart. © Foto Ilvo

In Merelbeke werd een bijzondere aaneenschakeling van innovatieve technologieën gedemonstreerd. Deze laten de landbouw op termijn toe om op een duurzamere manier aan onkruidbestrijding te doen. 

AI lokaliseert onkruid

Een zelfstandige drone vloog met een hightech camera over het veld en stuurde de beelden in real time door via 5G antenne naar de cloud . Getrainde algoritmes (artificiële intelligentie ) detecteerden op die beelden onmiddellijk de onkruidposities op het veld.

De software zette deze informatie meteen om in een digitale spuitkaart voor een slim spuittoestel met individueel afstelbare doppen. Die machine ontving de taakkaart opnieuw in real time via de cloud en kon onmiddellijk starten met zijn (GPS gestuurde) werkgang. 

80% minder sproeistof

Het resultaat?

Alleen de zones met onkruid kregen een behandeling. Het overige veld werd ongemoeid gelaten. In totaal werd tachtig procent minder sproeistoffen gebruikt tijdens de spuitbeurt. En dat terwijl de maïsopbrengst hetzelfde blijft.

Deze demo maakt deel uit van het SmartAgriHub Flagship Innovation Experiment ‘AI4Agriculture’, waarbij maar liefst acht partners betrokken zijn.

Het gaat om het ILVOUniversiteit Gent, het robotbedrijf Exobotic, het onderzoekscentrum imec, het artificiële-intelligentiebedrijf Robovision, telecombedrijf Proximus en Boerenbond.

Lees het volledige nieuwsbericht Via 5G en A.I. naar een real time plaats-specifieke onkruidbestrijding. Tot 80% minder herbiciden? Zelfde landbouwopbrengst!