Lokale AI-technologie icovid vecht tegen COVID-19 in 800 EU ziekenhuizen

Actua
door
imec

De Belgische AI-oplossing die COVID-19 in een vroeg stadium opspoort wordt uitgerold over 800 Europese ziekenhuizen. Toekomstige updates van de AI-software zullen in staat zijn om longschade als COVID-19 nog sneller te identificeren.

Dokter met mondmasker en handschoenen zegt stop
De Belgische AI-software icovid werkt mee aan het stoppen van COVID-19 in Europese ziekenhuizen © Foto Artem Kniaz, Unsplash

icovid is een knap staaltje van lokaal ontwikkelde artificiële intelligentie voor de gezondheidszorg. Het ondersteunt radiologen bij de beoordeling van CT-beelden van de longen van COVID-19-patiënten

“Met icolung kunnen we COVID-19 patiënten in een vroeg stadium opsporen en de omvang van longletsels kwantificeren op basis van longscans”, zegt professor Jef Vandemeulebroucke van de ETRO onderzoeksgroep.

Scan van longen met analyse door AI
Het computermodel geeft de schade op de longen aan © Foto icometrix

Op 1 jaar naar 800 ziekenhuizen

Het Belgische initiatief icovid werd in maart 2020 opgezet door UZ Brussel, KU Leuven, icometrix en ETRO, een imec-onderzoeksgroep van de VUB. 

Op amper een jaar tijd is icovid uitgegroeid tot een multicentrisch Europees project. Het wordt momenteel gebruikt door meer dan 75 ziekenhuizen wereldwijd en heeft meer dan 35.000 long CT-scans geanalyseerd. Het staat ook op de shortlist van de OESO voor AI-initiatieven tegen huidige en toekomstige pandemieën.

Dankzij de medefinanciering door het Horizon 2020-programma van de EU kan het gratis verdeeld worden over Europese 800 ziekenhuizen.

➡ Het Leuvense icometrix is ook wereldleider in analyse van hersenscans via artificiële intelligentie . Lees AI van icometrix helpt MS-patiënten met opvolgen en delen van hun symptomen

COVID-19 snel detecteren

"Wat begon als een lokaal project, wordt nu uitgerold in 800 ziekenhuizen in Europa en ondersteund door excellente onderzoekscentra over heel Europa”, zegt Jef Vandemeulebroucke. 

“Ondertussen verbeteren we de AI-software om longschade als COVID-19 nog sneller te kunnen identificeren. Via prognostische modellen kunnen we dan sneller en beter het verdere zorgpad van de patiënt bepalen."

➡ AI helpt ook in andere sectoren tijdens de coronapandemie. Lees Xdroid coacht callcentermedewerkers thuis tijdens coronapandemie

Strijd tegen chronische COVID-syndroom

Het icovid-project bouwt nu voort op de ontwikkeling van icolung en zet in op schaalvergroting.

icovid zal blijven inspelen op de snel evoluerende behoeften van de COVID-19-pandemie. Er wordt bijvoorbeeld geschat dat ongeveer 2% van de COVID-19 patiënten symptomen hebben die langer dan drie maanden duren, het zogenaamde Long COVID of Chronic COVID Syndrome (CCS).

""
Dit project toont aan dat AI waarde kan toevoegen aan klinische beslissingen en kosten kan besparen.
Dirk Smeets, icovid-projectcoördinator en CTO bij icometrix

Met de verbeterde software zal het consortium ook de langetermijneffecten van COVID-19, die vandaag nog grotendeels onbekend zijn, beter kunnen voorspellen. De mogelijkheid om patiënten te identificeren die CCS kunnen ontwikkelen, opent mogelijkheden voor ziekenhuizen om de zorg beter aan te passen en de lasten te verdelen.

"Dit project toont aan dat AI waarde kan toevoegen aan klinische beslissingen en kosten kan besparen", zegt Dr. Dirk Smeets, icovid-projectcoördinator en CTO bij icometrix.

➡ Op zoek naar meer informatie om zelf te innoveren met AI? Lees Wat is artificiële intelligentie? Welke mogelijkheden creëert AI voor Vlaamse bedrijven? 
TwitterLinkedIn