EPCON verzamelt een half miljoen euro voor AI-model dat levens redt

Actua

De start-up EPCON kan haar AI-voorspellingsmodel voor infectieziekten verder uitbreiden dankzij de investering van een half miljoen euro. Hun software helpt om Afrikaanse infectiehaarden van tuberculose en malaria in te dijken en de gezondheidszorg beter te organiseren.

""
HEt IA-model van EPCON berekent het effect van mondmaskers op ziekenhuisopnames. © Foto Kayla Speid, Unsplash

De artificiële intelligentie van het Vlaamse-Zuid-Afrikaanse EPCON draait op volle toeren in Afrika. Tegelijkertijd ziet de nieuwe CEO ook mogelijkheden om COVID-19 in te dijken.

AI voorspelt uitbraak ziekte

EPCON verzamelt gegevens van de geteste gemeenten, ziekenhuisopnames, toegang tot vers water enzomeer in een AI-model. Vervolgens voorspelt het model welke regio's de meeste kans maken op een uitbraak van tuberculose.

👉 Bekijk de reportage over EPCON op Kanaal Z: EPCON haalt half miljoen op om infectieziekten te bestrijden met software

Momenteel informeert de start-up niet-gouvernementele organisaties in Pakistan, zodat die hun mensen naar de meest risicovolle regio's kunnen sturen.

"Dat is nodig omdat patiënten de symptomen van tuberculose, zoals zweten en hoesten, niet altijd herkennen", zegt Caroline Van Cauwelaer, CEO van Epcon in een interview aan De Standaard. "De hulporganisaties kunnen dan mensen testen op een centraal plein of huis aan huis vragen wie symptomen heeft."

Met hulp van VLAIO

EPCON ontving in 2021 steun van VLAIO voor de verdere ontwikkeling en verbetering van zijn software. Bedrijfsadviseur Kristine Debruyne begeleidde Epcon hierin als innovatieve klant. Zij helpt voornamelijk ondernemingen en start-ups in #MedTech #BioTech #Zorg #ICT.

Ben je ook op zoek naar steun voor je innovatie?

Contacteer de VLAIO-bedrijfsadviseurs

Het effect van mondmaskers

Vincent Meurrens richtte EPCON op in 2018. Voordien maakte hij onder meer carrière bij de navigatiespecialist TomTom, schrijft De Standaard. Vincent wilde zijn kennis over artificiële intelligentie koppelen aan het redden van mensenlevens.

Het ontwikkelde model zou ook perfect voor COVID-19 kunnen worden ingezet, bevestigt Caroline in het interview.

"We kunnen voorspellen welke impact het verplicht dragen van een mondmasker in winkels over twee weken zal hebben op het aantal ziekenhuisopnames in een bepaalde gemeente. Of welk effect 1 procent extra gevaccineerden in een gemeente heeft op het aantal ziekenhuisopnames in die gemeente."

TwitterLinkedIn