De ‘digitale quickscan’ van Voka helpt elke Vlaamse onderneming op de digitale snelweg

Tips
door
Voka

Hoe goed is je onderneming digitaal bezig? Hoe sterk scoort je bedrijf op het verzamelen en analyseren van data? Heb je een strategie tegen cybercriminaliteit? De digitale quickscan van Voka laat je zien waar je staat… en hoe je evolueert naar beter.

Digitale Quick scan bekijkt de strategie van een onderneming
  • Bijna 20% van de bedrijven maakt gebruik van ‘big data’, zegt de Digital Economy and Society Index (DESI).
  • 76,6 procent van de bedrijven heeft geen expertise op het vlak van artificiële intelligentie , weet de AI-barometer 2019 van imec.

En wat doet jouw bedrijf?

Digitale quickscan is unieke tool

De nieuwe en unieke tool van Voka helpt in kaart te brengen hoe sterk jouw bedrijf gedigitaliseerd is en hoe het nog beter kan. 

Want technologie helpt om sneller opportuniteiten te detecteren en te vermarkten. Op dat vlak liggen er nog groeikansen in Vlaanderen, weet het Vlaams Netwerk van Ondernemingen. 

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka
Wij moedigen elke ondernemer aan om nieuwe technologieën in elke businessplan in te schrijven.
Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka

“Door de coronacrisis is het niet te voorspellen hoe de economie er binnen enkele jaren zal uitzien”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Zeker is wel dat de digitale ommekeer is ingezet. Wij moedigen elke ondernemer dan ook aan om de digitale quickscan in te vullen en nieuwe technologieën in elke businessplan in te schrijven. Enkel zo nemen we voorsprong en maken we Vlaanderen future proof.” 

Startpunt voor digitalisering

De digitale quickscan doe je gratis op www.voka.be/digitale-quick-scan 

Hilde Crevits (Vlaams minister), Mark Andries (VLAIO) en Hans Maertens (Voka) stellen de digitale quickscan voor met mondmasker.jpeg (
Hilde Crevits (Vlaams minister), Mark Andries (VLAIO) en Hans Maertens (Voka) stellen de digitale quickscan voor met mondmasker © Voka

Deze scan werd ontwikkeld in samenwerking met Deloitte Private, binnen het Programma Ondernemerschap van VLAIO om de digitalisering van de Vlaamse ondernemingen te versnellen. 

“Om competitief te blijven moet je als Vlaamse kmo meer inzetten op digitalisering”, zegt Bruno Peelaers, advisor bij Deloitte Private. “De bereidheid bij de Vlaamse kmo’s is groot. Hiertoe moet je als bedrijf werk maken van een duidelijke visie en strategie over hoe digitaliseringskansen gegrepen kunnen worden en concreet vertaald naar effectieve implementatie.”

Mark Andries, administrateur-generaal van VLAIO
Kmo’s weten niet goed waar te beginnen. Deze digitale quickscan opent de deur naar begeleiding.
Mark Andries, administrateur-generaal van VLAIO

“De coronacrisis is een enorme versneller van digitalisering gebleken”, vervolgt Mark Andries, administrateur-generaal van VLAIO. “We merken dat meer en meer kmo’s overtuigd zijn van de kansen en oplossingen die digitale tools bieden. Maar we zien ook dat zij vaak niet goed weten waar te beginnen. De digitale quick scan is daar een uitstekende tool voor, en opent de deur naar korte of intensievere begeleidingstrajecten, op maat van de onderneming.”

Vier voordelen van de quickscan

De online tool is een ‘digitale 4x4’. Hij biedt vier sterke voordelen en richt zich op vier domeinen van een bedrijf. 

De voordelen? 

  1. Bedrijven vullen de scan gratis in.
  2. Ze vergelijken hun sector met die van sectorgenoten en andere relevante ondernemingen. 
  3. Ze ontvangen concrete tips om de digitale competitiviteit van hun bedrijf te versterken.
  4. Ze krijgen advies op maat in een opvolggesprek. 

De vier domeinen? 

  1. Heeft het bedrijf een uitgeschreven strategie met betrekking tot digitale transformatie? 
  2. In welke mate wordt digitalisering in de organisatie gestimuleerd? 
  3. Wat is de impact van digitalisering op de relatie met klanten en leveranciers? 
  4. Is de technologische infrastructuur schaalbaar naar een next level?

Start je digitale quickscan

IT-transformatie voor alle ondernemingen

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits is opgetogen met de Digitale Quickscan.

“Om een echte topregio te worden op het vlak van digitaal ondernemen moeten we alle ondernemingen in staat stellen om een IT-transformatie door te voeren”, zegt minister Crevits tijdens voorstelling bij houtfineerspecialist Decospan in Menen. 

“De samenwerking van VLAIO met Voka en Deloitte vormt een onderdeel van ons beleid waarbij we ondernemers en kmo’s advies en omkadering bieden. We geven extra impulsen voor digitalisering in bedrijven en trekken daar jaarlijks 52 miljoen euro voor uit.”

 

Lees het uitgebreide persbericht van Voka: Voka wil elke Vlaamse onderneming op de digitale snelweg met de ‘digitale quickscan’