Start Digitaal

Wil je ook mee op de digitale trein maar weet je niet hoe dit aan te pakken? Met de juiste begeleiding of advies op maat zet je vlot de eerste stappen richting digitale toekomst. Wij helpen je verder op weg. 

Vind de juiste begeleiding

De digitalisering van onze samenleving is door de coronacrisis stevig versneld. Deze omslag is een enorme groeiopportuniteit voor de Vlaamse ondernemers. Digitalisering maakt bedrijven productiever, kosten-efficiënter en innovatiever.

Voorwaarde is wel dat élk bedrijf – groot en klein, uit elke sector – mee is met het digitale verhaal. VLAIO en de experten uit het VLAIO Netwerk zetten dan ook volop in op het sensibiliseren rond bedrijfsdigitalisering en het begeleiden en ondersteunen van digitale transformatie en de transitie naar een datagedreven organisatie.

Samen zetten we in op een mix van breed en gespecialiseerd advies, begeleiding en kennismaking met nieuwe digitale technologieën. Als ondernemer kies je binnen dit uitgebreide aanbod een set van acties op maat van jouw bedrijf. Zoek je laagdrempelige coaching bij je eerste digitale stappen? Wil je afstemmen binnen een sectorspecifiek netwerk? Of sparren met een expert over een AI-innovatie? Of misschien inschrijven voor een masterclass om werk te maken van de ‘digital readiness’ van je bedrijf?

Zo maakt het industriepartnership van Agoria en Sirris, samen met 24 partners, bedrijven wegwijs richting digitalisering – met bijzondere aandacht voor industrie 4.0, artificiële intelligentie en cybersecurity . Voka en Unizo ondersteunen op hun beurt duizenden bedrijven bij hun digitale transformatie met onder meer een gratis digitale scan die de start kan vormen van een individueel begeleidingstraject. 

Het Netwerk voor Innovatieversnelling in de Bouw richt zich dan weer specifiek op de bouwsector. Verder zet VLAIO samen met de partners binnen het VLAIO Netwerk in op brede sensibilisering en informatieverspreiding rond digitalisering, onder andere via  keynotes, thematische events en infosessies.  
Kortom, wij zetten je graag op weg naar de #digitaletoekomst, maak er dus gebruik van!

Ontdek hier het volledige aanbod

Doe de scan: hoe digital ready is jouw bedrijf?

Voka’s digitale quick scan 

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, heeft in opdracht van VLAIO en samen met Deloitte Private een ‘digitale quick scan’ ontwikkeld. Hiermee willen we elke Vlaamse onderneming op de digitale snelweg krijgen. Deze tool brengt in kaart hoe sterk jouw bedrijf gedigitaliseerd is en hoe het nog beter kan.  

De quick scan werkt als een ‘digitale 4x4’: hij biedt 4 sterke voordelen en richt zich op 4 domeinen van een bedrijf.

Voordelen: 
 • Je kan de scan gratis invullen; 
 • Je kan jouw sector vergelijken met die van sectorgenoten en andere relevante ondernemingen; 
 • Je ontvangt concrete tips om de digitale competitiviteit van je bedrijf te versterken; 
 • Je krijgt advies op maat in een opvolggesprek. 
Domeinen: 
 • Heeft je bedrijf een uitgeschreven strategie met betrekking tot digitale transformatie? 
 • In welke mate wordt digitalisering binnen jouw organisatie gestimuleerd? 
 • Wat is de impact van digitalisering op de relatie met klanten en leveranciers? 
 • En: is de technologische infrastructuur schaalbaar naar een next level? 

Op basis van 50 vragen krijg je zo snel inzicht in de digitale maturiteit van jouw onderneming. Je krijgt een totaalscore en subscore per onderdeel, mooi grafisch weergegeven zodat je meteen je sterktes en werkpunten ontdekt.

Samen met je score krijg je ook meteen tips en advies aangereikt, op maat van jouw kmo. Dit rapport vormt de vertrekbasis om een actieplan en vervolgtraject inzake digitalisering voor de onderneming te kunnen bepalen.

Doe gratis de online quick scan

UNIZO-SCAN digitalisering

Met de UNIZO-SCAN Digitalisering meet je de digitale maturiteit van jouw onderneming en krijg je advies op maat en algemene tips. Vul de scan in en ontdek waardevolle tips waarmee je meteen aan de slag kan. 

Je hebt al wel een strategie voor je onderneming maar heb je wel de juiste doelstellingen? Heb je de juiste kanalen voor je groei?  De juiste marketing?  Heb je voldoende kennis?  Wat met de cultuur, organisatie en (gebrek aan) talent? Ben je mee met de laatste technologische trends?

Doorloop de scan en identificeer de prioriteiten voor jouw onderneming!  Zo ontdek je je sterke punten en werkpunten. 

Het resultaat? Je verwerft nieuwe inzichten en ziet nieuwe opportuniteiten om verder op te bouwen.

Doe de UNIZO-scan
 
Agoria’s DigiScan #DigiCoach 

De DigiScan van Agoria is een gratis 360° feedback tool voor het digitaal ontwikkelingsproject van jouw bedrijf. In slechts 3 stappen krijg je als bedrijf een kader om jezelf te evalueren op vlak van digitalisering. Speciale aandacht gaat naar innovatie, business prioriteiten, bedrijfsprocessen en de digitale cultuur van je bedrijf.  

Hoe werkt het?

 1. Je beantwoordt in slechts 20 minuten een reeks vragen over waar je denkt dat jouw bedrijf zich vandaag bevindt op vlak van digitalisering. Je antwoorden resulteren in een globale maturiteitsscore op 3 domeinen: digitalisering van processen, digitale innovatie en digitale cultuur 
 2. Met jouw score kan je jouw bedrijf vergelijken met de top 20% van 400 Belgische industriële kmo’s die de vragenlijst voordien al hebben ingevuld.  
 3. Tot slot krijg je meteen rapport met tips en advies op maat die de basis kan vormen voor een actieplan en de digitale strategie van jouw bedrijf. 

Doe de gratis DigiScan
 
Meer begeleiding van Agoria? 

Dat kan! De DigiScan is een ideaal startpunt voor het DigiCoach programma, waarmee Agoria jouw B2B-bedrijf helpt om digitale projecten op te starten. Tijdens het traject krijg je inspiratie en oriëntatie, word je verbonden met digitale dienstverleners en krijg je inzicht in de digitale vaardigheden van jouw medewerkers. Dit alles gebeurt via open online tools en offline advies door DigiCoach experten. 

Rechtstreekse VLAIO-steun

Digitalisering komt aan bod binnen het volledige VLAIO-steuninstrumentarium. Denk maar aan de kmo-groeisubsidie, kmo-portefeuille, strategische transformatiesteun en ontwikkelings- of onderzoekstrajecten, waarbij een groot deel van de steun digitalisering op bedrijfsniveau financiert.

Een nieuw initiatief, gericht op het duurzaam verhogen van de cybersecurity -maturiteit van Vlaamse kmo’s, staat in de steigers. Wil je als eerste weten wanneer we nieuwe oproepen lanceren? Schrijf je snel in voor de VLAIO nieuwsbrief ‘Innovatie’.

Ga langs bij kennisinstellingen en proeftuinen 

Digitaliseren is een noodzaak én een opportuniteit, dat toont de coronacrisis meer dan ooit aan. Kijk bijvoorbeeld naar de bedrijven die dankzij een snelle digitale omschakeling er toch in zijn geslaagd om hun omzet tijdens de lockdown op peil te houden. 

Toch blijkt dat onze ondernemers veel digitale groeikansen laten liggen. In een recente enquête van technologiefederatie Agoria meent nog één op twee bedrijven dat digitalisering geen grote impact zal hebben. Bovendien beschikt slechts 30% van de Vlaamse bedrijven over een ERP-systeem om informatie digitaal tussen afdelingen te delen. De helft beschikt niet CRM-software om klantengegevens efficiënt te beheren. En als we kijken naar big data, benut amper 8% de mogelijkheden.  

De Vlaamse kennisinstellingen en onderzoekscentra hebben nochtans een stevig aanbod inzake ICT, digitalisering en artificiële intelligentie

Hogescholen helpen bedrijven 

VLAIO en zijn partners willen deze expertise sneller en beter tot bij de ondernemer brengen. Een initiatief dat volop de brug slaat tussen bedrijfswereld en de academische wereld, is Blikopener.vlaanderen. Via Blikopener maakt de Vlaamse overheid dit jaar 3 miljoen vrij om kennis van hogescholen tot bij de bedrijven te krijgen. Dit bedrag loopt op tot 5 miljoen euro per jaar vanaf 2021. Een kwart van de contacten binnen Blikopener gaat over digitalisering. 

Proeftuinen voor maakbedrijven 

De integratie van digitale technieken maakt bedrijven intelligenter dan ooit. Vlaanderen Industrie 4.0 wijst jouw maakbedrijf de weg naar nieuwe technieken, businessmodellen en toekomstgerichte skills en competenties. Samen maken we de Vlaamse maaksector futureproof! 

Ook jouw onderneming kan nu volop experimenteren met digitale tools. Welke proeftuinen werken aan innovatieve oplossingen in jouw sector? Waar kan je terecht? Ontdek de 17 industrie 4.0-proeftuinen in Vlaanderen

Zoek je eerder specifieke kennis over bijvoorbeeld AI of cybersecurity ? Misschien zijn de VLAIO-projecten voor collectieve kennisopbouw en – verspreiding iets voor jouw bedrijf. Ook hiervoor is de VLAIO bedrijfsadviseur jouw ideale partner.

TwitterLinkedIn